Ga naar de inhoud
Asking for a friend

Lieke: 'Hoe krijg ik het mooiste resultaat met een zelfbruiner?'

Beeld © Getty Images

Ik vraag dit voor een vriend: elke week behandelen we een vraag over je gezondheid die je niet snel aan je eigen arts durft te stellen. Deze week wil Lieke weten hoe ze het beste zelfbruiner kan gebruiken voor haar benen, die maar niet bruin wil worden.

Lieke (29) heeft zich er inmiddels bij neergelegd dat ze nauwelijks in staat is om op de natuurlijke manier bruine benen te krijgen. Daarom probeert ze al een aantal jaren elke zomer met zelfbruiner een beetje bruin te worden, maar tot nu toe zonder succes.

"Ik vind het geen gezicht, die melkflessen van mij. Maar elke zomer heb ik ook weer spijt als ik weer eens een zelfbruiner heb geprobeerd: door het douchen en het scheren van mijn benen, gaan mijn benen er na een tijdje vlekkerig uitzien. Dan vraag ik me altijd af wat nog erger is: die spierwitte benen van me of benen met vlekken? Mooie, egaal bruine benen heb ik in ieder geval tot nu toe nog nooit voor elkaar gekregen. Hoe lukt me dat wel?"

Kathelijn:
Vorige week:
Kathelijn: 'Hoe kan het dat ik elke zomer zo'n drie kilo aankom?'

 Als Lieke een mooi effect wil bereiken met zelfbruiners, dan is het volgens onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie Jetske Ultee goed om rekening te houden met een paar stappen die je voorafgaand, tijdens en na het aanbrengen van de zelfbruiner doorloopt.

Product voor de lichte huid

Heb je zoals Lieke een bleke huid en ook nog eens eerdere vervelende ervaringen met zelfbruiners, dan is het volgens Ultee goed om te beginnen met een lage concentratie DHA (1-3 procent), dat is de stof die de huid de bruine kleur geeft. "Kies voor een product dat echt bedoeld is voor de lichte huid of voor een product dat geleidelijk een kleurtje geeft. Sprays en foams zijn minder geschikt voor de bleke huid; kies liever voor een crème of een gel. Dan heb je langer de tijd voordat het intrekt."

De belangrijkste voorbereiding voor een mooi, egaal effect is het exfoliëren van de huid, bijvoorbeeld met een scrubhandschoen. Ultee: "Let op, doe dit niet vlak van tevoren, maar twee of drie dagen voordat je zelfbruiner op je huid zou willen aanbrengen. Zo voorkom je strepen en vlekken. Op sommige plekken van het lichaam heb je namelijk meer dode huidcellen waardoor je huid daar sterker kan gaan kleuren."

Op de plekken met een dikkere hoornlaag, zoals onder je voeten of op je ellebogen, kun je het beste een vette crème, vaseline of olie gebruiken. Voor je gezicht kun je beter geen scrub gebruiken, maar een exfoliant.

Schone huid

Zorg dat op de dag dat je de zelfbruiner wil gebruiken, je huid schoon is. Spoel je lichaam alleen af met water en laat je huid goed drogen voordat je de zelfbruiner aanbrengt, tipt de dermatoloog. "Restjes olie, bodylotion of bepaalde zonnefilters kunnen het effect namelijk beïnvloeden."

Wat Lieke niet meer moet doen? Scheren vlak voordat ze de zelfbruiner gaat gebruiken. "Op de plekken waar de haartjes hebben gezeten, verschijnen dan namelijk allemaal kleine donkere puntjes."

'Elk
Lees ook:
'Elk jaar weer een eng moment: voor het eerst dat lijf bloot'

Ook handig om in huis te hebben voordat je gaat zelfbruinen: speciale handschoenen zodat je handen en nagels niet meekleuren. Heb je deze niet thuis? Zorg er dan voor dat je na het aanbrengen van de zelfbruiner, je handen heel goed wast.

Als Lieke ook een zelfbruiner wil gebruiken op haar gezicht en haar nek, dan tipt Ultee dat ze een moisturizer gebruikt. "Daarmee maak je de zelfbruiner lichter en door een dikke kwast te gebruiken kun je het product gelijkmatig verdelen en maak je een mooie overgang van je gezicht naar je nek."

Niet ermee naar bed

Ben je bang voor een te donker effect? Ga dan liever niet slapen met de zelfbruiner op, tipt Ultee. Laat het product dan ook niet langer dan vijf à zes uur zitten en spoel het vervolgens af met water. "Voor een heel lichte huid bestaan ook producten zonder DHA, maar met alleen de stof erythrulose (een natuurlijk suikermolecuul, red.). Bij hoge doseringen DHA (meer dan 5 procent) is het bovendien beter om de zon de eerste 24 uur te vermijden en/of je huid goed te beschermen tegen de zon."

En ten slotte: wil je ervoor zorgen dat de bruine kleur zo lang mogelijk mooi blijft zitten? Zorg er dan voor dat je de huid goed hydrateert met een verzorgende (body)crème.

Rubriek: Asking for a friend 

In deze wekelijkse rubriek Asking for a friend leggen we lezersvragen over gezondheid voor aan één van onze experts. Heb jij ook een prangende gezondheidsvraag voor een huisarts, verloskundige, diëtist, psycholoog of een andere gezondheidsexpert? Mail die dan naar weekendmagazine@rtl.nl en wie weet zie jij het antwoord hier op deze plek snel verschijnen.