Ga naar de inhoud
De keuze van...

Hugo Kennis: 'Het leven begint me weer toe te lachen'

"Ik ben een heel slechte vrijgezel. Daar word ik doodongelukkig van."

Eens per maand luiden we het weekend in met een BN'er. Dit keer: tv-kok, presentator en acteur Hugo Kennis (37). Na het winnen van Race Across the World, waarin hij zichzelf flink tegenkwam, is hij deze zomer vooral te vinden op de plek waar hij tot rust komt en kookinspiratie opdoet: zijn moestuin.

De zomerstop van Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven is begonnen. Normaal gesproken dendert Hugo Kennis, vaste tv-kok van het programma, in die periode vrolijk door. Als podcastmaker, presentator voor RTL én 24Kitchen en moestuineigenaar is er altijd genoeg te doen, en in de zomer staat zijn agenda vol kookdemonstraties op campings, braderieën en zomerfairs. Die slaat hij nu even over.

Na zijn deelname aan Race Across the World, waarin hij 14.000 kilometer door Latijns-Amerika reisde zonder telefoon, internet of pinpas, moet hij even bijkomen. "Voor de eerste keer in mijn leven heb ik het redelijk rustig", zegt Hugo, terwijl op de achtergrond het geluid van rondscharrelende kippen klinkt.

We leggen hem 11 keuzes voor.

Jamai
Vorige keer:
Jamai Loman viert elk jaar de dag van zijn niertransplantatie: 'Ik ben er nog'

1. Twee programma’s die je won: Race Across the World of Expeditie Robinson?

"Expeditie Robinson. Dat is ook fucking zwaar, want je wordt volledig op jezelf teruggeworpen, maar je komt een heel eind als je eten en drinken hebt. En daar heb je geen geld voor nodig: zie je een kokosnoot, dan pak je ’m. In Race Across the World ben je afhankelijk van budgetten, tijdsdruk, busmaatschappijen. We zaten dag en nacht in de bus, twee maanden lang. Het was mijn droom ooit naar Costa Rica te gaan, maar ik heb de Costa Ricaanse grond maar twee keer aangeraakt, twee keer op een busstation. En ik slaap maar een paar uur per nacht, dus ik heb heel wat uren naar de woestijn gestaard. Heel confronterend, zonder afleiding of prikkels.

Ik wilde meedoen omdat ik van uitdagingen hou en een kutjaar achter de rug had, met een pijnlijke scheiding. Ik dacht: twee maanden onthaasten in het buitenland zonder telefoon, samen met mijn beste vriendin Eva Cleven, let’s go. Maar ik kon me niet meer verdrinken in werk, uitgaan of mijn telefoon en kwam mezelf flink tegen. Toen ik terugkwam, besloot ik in therapie te gaan. Ik wilde mezelf hervinden: wie ben ik nou echt? Nu begint het leven me weer toe te lachen. Race heeft me een duwtje in de goede richting gegeven."

2. Open boek of privé?

"Ik probeer meer een open boek te worden. Ik schaamde me er altijd voor om écht open te zijn, zelfs tegenover vrienden. Nu maakt me dat niks meer uit. Als een vriend vraagt hoe het gaat, zeg ik soms gewoon dat ik even een kutdag heb. En dat is eigenlijk best lekker. En ja, in Race Across the World was ik ook heel open. Sommige mensen vroegen me: waarom huilde je terwijl er een camera bij was? Nou, het is een realityprogramma. Je wordt 24/7 gefilmd, ook als je doodmoe of ziek bent. Er is geen moment dat je privé kunt janken of breken, dus dat gebeurde gewoon.

Ik was best bang voor die uitzending, maar het is heel coulant gemonteerd. Kijkers vertelden me dat ze ook weleens zijn vastgelopen met zichzelf, in een relatie of door het verlies van een partner. Ze vonden het bijzonder dat ik zo open en kwetsbaar was. In veel programma’s zien we BN’ers alleen leuke en spannende dingen doen, maar iedereen heeft weleens een klotetijd."

Hugo
Lees meer:
Hugo Kennis kwam zichzelf tegen tijdens RATW: ‘De hel op aarde’

3. Een dag in de moestuin of een dag in de tv-studio?

"Die is gemeen! De combinatie van die twee is juist waanzinnig. Een dag in de studio van Eigen Huis & Tuin vind ik echt enig, er heerst de leukste werksfeer die ik ooit in tv-land heb gehad. De crew, de productie, het hele team: het is heel fijn met elkaar. En met Froukje (de Both, red.) is het altijd gieren. Maar als ik thuiskom, kan ik alleen maar ontladen, onthaasten, ontwhateveren, door even in mijn moestuin te staan. Dat vind ik heerlijk. Het een kan niet zonder het ander.

Na drie dagen in de moestuin denk ik tijdens de zomerstop weleens: ik mis het studiowerk, heb ik wel iets gedaan vandaag? Maar de moestuin is ook werken, hoor. Heel hard zelfs. Ik heb nog nooit blaren op mijn handen gehad van werken met Froukje, maar wel van werken in de moestuin."

4. Nieuwsjunk of zappend langs het journaal?

"Ik ben graag op de hoogte, al zit ik niet bovenop het politieke nieuws. Het is niet zo dat ik standaard om halfacht het nieuws kijk – vaak ben ik dan ook nog niet thuis – maar ik zet het wel regelmatig aan bij het ontbijt, of ’s avonds laat. Soms kijk ik ook online, meestal naar RTL Nieuws. En nee, dat zeg ik niet omdat ik voor RTL werk. Ik vind het een fijn nieuwskanaal."

"Ik was een soort boertje in een makelaarsgezin."

5. Het bos of de bühne?

"Allebei. De liefde voor de natuur heb ik van mijn opa, die jager voor Staatsbosbeheer was. Mijn opa en oma hadden een moestuin met kippen. Van mijn ouders heb ik geen groene vingers meegekregen: mijn vader heeft een eigen makelaardij, mijn moeder werkt in de zorg. Ze gaven alle vier de kinderen wel een eigen stukje tuin achter het huis om te ravotten, modderpoelen te graven en hutten te bouwen. Toen mijn oudste broer afhaakte omdat hij computers interessanter vond, kreeg ik zijn lapje grond erbij. Zo ging het bij mijn andere broer en mijn zus ook.

Uiteindelijk heb ik me de hele tuin toegeëigend. Ik kreeg alle ruimte en vrijheid en ben zonder overleg een boerderijtje begonnen: eerst wat kippetjes, toen een hangbuikzwijntje, cavia’s en een moestuin. Ik was een soort boertje in een makelaarsgezin. Liefde voor theater had ik als kind ook al, ik wilde de bühne op óf kok worden. Mijn ouders zeiden: als je niet kunt kiezen, doe dan eerst de koksopleiding, want met een ambacht kun je altijd aan de slag. Dat heb ik gedaan."

Hugo
Bekijk ook:
Hugo Kennis weer gelukkig in de liefde: 'Heb een fijne man'

6. Vaste relatie of vrijgezel?

"Honderd miljoen procent een vaste relatie. Ik ben een heel slechte vrijgezel. Ik kan dat niet, daar word ik doodongelukkig van. Dan slaat bij mij de onrust toe, ben ik obsessief bezig met daten en jagen, wil ik wat ik niet heb. Ik ben heel goed in relaties. Of ik lang vrijgezel ben geweest voordat ik een nieuwe relatie kreeg? Nee, een halfjaar. Achteraf misschien te rap, maar mijn vriend Mark en ik zijn nog steeds samen en het gaat heel goed.

Ik dacht dat ik het moeilijk zou vinden om een nieuwe relatie aan te gaan, omdat ik hard ben genaaid door mijn ex. Maar ik kom er steeds meer achter dat het geen zin heeft om heel lang wrok te hebben. En ik heb het geluk dat ik de perfecte man heb gevonden. Iemand die ik erg vertrouw. Daar ben ik heel blij mee."

7. Sparen of spenden?

"Ik ben heel slecht in boekhouding, maar toen ik vorige week bij mijn accountant was, bleek dat ik stiekem heel netjes had gespaard. Toch heb ik het idee dat ik een spender ben, want ik geef graag geld uit. Niet aan dure sieraden, kleding of auto’s. Mijn ring kocht ik op vakantie in Mexico met Mark en kostte omgerekend negen euro en ik rijd in een afgetrapte Volvo V70, die we momenteel met graffiti bekladden. Laatst moest ik een pak kopen voor een bruiloft. Toen dacht ik echt: holy fuck, zevenhonderd euro, doe normaal. Dit jaar moest ik ook al een smoking kopen. Ik maak nu dus gewoon een hele collectie waarmee ik kan rouleren, daarna koop ik nooit meer iets nieuws, haha.

Maar op dingen die ik nodig heb en belangrijk vind, zoals voeding voor mijn dieren en mest voor mijn moestuin, bezuinig ik nooit. En ik probeer zoveel mogelijk uiteten te gaan, omdat ik daar veel inspiratie uit haal."

8. Doelgericht of slingerend naar je doel?

"Ik doe alles doelgericht, dat zie je ook aan de programma’s waar ik aan meedoe. Of het nou Expeditie Robinson, Race Across the World of Waku Waku is: ik ga ervoor. De liefde voor natuur heeft misschien een generatie overgeslagen, maar de liefde voor spelletjes zit er bij mij, mijn vader, broers en zus extreem in. Maar ik ben ook weleens ergens slingerend gekomen. Na mijn koksopleiding en stage in een sterrenrestaurant begon ik voorzichtig audities te doen en werd ik al snel aangenomen. Ineens was ik musicalacteur. Zes jaar lang heb ik dag in dag uit in musicals gespeeld, heel vet. Maar iedere dag dezelfde show, dezelfde teksten en dezelfde dansjes: dat begon met mijn lichte vorm van ADHD toch wat te vervelen.

Per toeval rolde ik daarna de tv-wereld in. Ik zou auditie doen voor een musical, maar stapte in al mijn chaos de verkeerde auditie binnen, voor de jeugdserie SpangaS. Ik kreeg te horen: je hebt een lekkere babbel en talent, waarom ga je geen tv doen? Met mijn management sprak ik af dat ik het drie maanden zou proberen. 'Ik heb een casting voor je, maar daar moet je wel voor kunnen koken', zei mijn manager al snel. 'Dan heb ik goed nieuws voor je', zei ik. Sindsdien presenteer ik Smaakpupillen, een kinderkookprogramma op 24Kitchen."

"Als mensen me aanspreken en zeggen dat ik hun kinderen heb geleerd spruitjes te eten, raakt me dat tot in het diepst van mijn vezels."

9. Koken voor tv-kijkend Nederland of koken voor vrienden?

"Heel lastig. Koken voor vrienden vind ik het leukste wat er is. Froukje kwam hier vorige week nog even borrelen, dan doe ik echt mijn best. Een chique tafel, een dimsummetje, hapjes. Ik hou gewoon van verzorgen. Ik kook ook elke avond voor mezelf en mijn vriend. Dan sta ik in de moestuin en denk ik: verdomd, wat staat die snijbiet er mooi bij, daar ga ik iets mee doen. Ik kweek steeds meer bijzondere gewassen, zoals rode koolrabi en palmkool. Als groente klaar is om te oogsten, moet je er ook wat mee doen. Zo eet je in het seizoen en varieer je vanzelf meer.

In Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven probeer ik mensen te inspireren om duurzaam en lokaal te koken, gezond te eten en met plezier te koken. Dat vind ik waanzinnig leuk en belangrijk, en daar is een groot platform als televisie te gek voor. Als iemand met me op de foto wil omdat ik een BN’er ben, heb ik daar niet zoveel mee. Maar als mensen me in de supermarkt aanspreken omdat ze mijn recept maken of omdat ik hun kinderen heb geleerd spruitjes te eten, raakt me dat tot in het diepst van mijn vezels. Daar doe ik het voor."

Pitabroodjes
Lees ook:
Pitabroodjes met zelfgemaakte falafel en een frisse salade

10. Terugblikken of vooruitkijken?

"Vooruitkijken. Het heeft geen nut je ellende te herkauwen, want dan word je er twéé keer ongelukkig van. Hoe de toekomst eruitziet? De komende tijd zou ik een verbreding in mijn werk heel tof vinden. En over vijf tot tien jaar zou ik wel een échte table d’hôte willen. Dat is in Frankrijk heel normaal: veel restaurants koken daar lokaal en in het seizoen. Zoiets zou ik ook willen.

Gasten kunnen dan allergieën doorgeven, maar er is geen menukaart: de gerechten verschillen per dag. Is het aspergeseizoen, maar zijn de asperges nog niet goed omdat het een koude winter is geweest? Dan kook je die nog niet. Zijn de spitskolen in de moestuin mooi? Dan maak je daar een gerecht van. Zo heb je geen derf, een superlage inkoop en het is ontzettend goed voor het milieu. Volgens mij word je daar als chef ook blijer en creatiever van."

11. Table d’hôte of televisie?

"Als het me gegund is en ik het nog leuk vind, blijf ik naast die table d’hôte televisie maken. Maar ik ga niks vastleggen. Ik hoop dat ik het nog lang mag doen, maar als het televisiewerk ooit zou ophouden, dan is dat zo. Ik heb superveel passies en gebieden waarop ik me wil ontwikkelen.

Zo wil ik al heel lang pottenbakken; ik heb laatst een draaischijfje en een homp klei gekocht. Als ik klaar ben in de moestuin, ga ik gewoon even Ghost-erotisch kleidraaien, haha. Zo zijn er nog veel meer dingen die ik graag wil doen, leren en kunnen. Ik ben helemaal niet bang voor de toekomst."

Het nieuwe seizoen van Eigen Huis en Tuin: Lekker Leven begint op maandag 11 september.