Ga naar de inhoud
Heet, heter, heetst

Het liefdesseizoen is hier: dit is waarom we nu meer flirten, daten en seksen

Beeld © iStock

Het is (meteorologisch gezien) zomer. Tijd voor zomerliefdes dus! Waarom hebben we deze maanden meer zin om te flirten, te daten en te seksen? Twee experts laten hun licht daarover schijnen én geven tips om een zomerliefde aan de haak te slaan.

Van Summer Nights (uit Grease) en All Summer Long (Kid Rock) tot Summer of ’69 (Bryan Adams) en Summer Love (Justin Timberlake): liedjes genoeg over zomerliefde. Over winterliefde hoor je dan weer nooit iemand. Hoe komt het dat we de zomer associëren met flirten, daten, verliefd worden en seks? En doen we het ook daadwerkelijk vaker, of lijkt dat vooral zo?

'Spaanse'
Lees ook:
'Spaanse' hitte steeds normaler in Nederland: 'Neem tijd om te wennen'

Om met die laatste vraag te beginnen: we zijn in de zomer daadwerkelijk vaker seksueel actief. De Volkskrant haalde eerder diverse studies aan waaruit dat blijkt. Zoals een Zweedse studie uit 2004 die liet zien dat mannen 's zomers vaker ejaculeren dan 's winters, en een publicatie in de American Journal of Human Biology uit 2010 waarin duidelijk wordt dat blootstelling aan (zon)licht lustgevoelens kan aanwakkeren bij chimpansees, bavianen en mensen.

Actiever sperma

Verder noemt de krant een Australisch onderzoek dat aantoont dat er meer soa-meldingen zijn in de zomer én blijken er in de steden Parijs en Houston ’s zomers meer verkrachtingen te zijn dan in de rest van het jaar. En dan is er nog een Amerikaanse studie die meldt dat jongeren hun eerste keer veel vaker in de zomermaanden beleven dan in de rest van het jaar. Mannen blijken in de maanden juli en augustus bovendien vruchtbaarder te zijn dan in de rest van het jaar, zo laat een Italiaanse studie zien. Sperma is dan twee keer zo actief als in januari.

Hormonen spelen bij dit alles een belangrijke rol, weet liefdesexpert Marie-José Bosch-Kuiper. "Op het moment dat zonlicht op je huid komt, gebeurt er iets. Je hormonen gaan door het dak. Met name mannen maken meer testosteron aan, waardoor ze zich mannelijker voelen en sneller geil en verliefd worden."

De perfecte hormooncocktail

Zonlicht stimuleert ook de aanmaak van endorfine. Dat 'beloningsstofje' – dat je lichaam ook aanmaakt na het sporten – draagt bij aan gevoelens van geluk en euforie. Verder komen bij blootstelling aan de zon het hormoon serotonine en het welbekende stofje cafeïne vrij. Het eerste geeft je een vrolijk, ontspannen gevoel, het tweede maakt je alert en energiek. De perfecte hormooncocktail om open te staan voor nieuwe connecties dus.

Los van de hormonen maakt zonlicht an sich ons al relaxter, zegt de liefdesexpert. "Zonlicht op je blote huid voelt als een omhelzing, het warmt je op. Zelfs op een kneiterdruk terras kun je alle stress van je af voelen glijden als je even je ogen dichtdoet."

Mariska
Lees ook:
Mariska zocht haar vakantieliefde op: 'Kijk nu met andere ogen naar mijn man'

Er is ook zoiets als een pavloveffect dat ontstaat als de zon gaat schijnen, zegt Bosch-Kuiper. "In ons brein liggen allemaal geluksmomenten opgeslagen, herinneringen aan mooie zomers. Dat dagje strand, die te gekke vakantie, dat heerlijke festival. Op het moment dat de zon schijnt, kun je een soort déjà vu-gevoel krijgen en je instant gelukkiger voelen. Net als wanneer je op Schiphol al een vakantiegevoel krijgt, zelfs al is het 5 uur ’s ochtends en nog donker buiten."

Meer gelegenheid

Psycholoog, seksuoloog en relatietherapeut Jolien Spoelstra denkt daarnaast dat de factor vrije tijd die zomerse vlinders en lustgevoelens een boost geeft. "Normaal gesproken ontbreekt het veel mensen aan tijd bij het zoeken van contact met andere mensen en het openstaan voor flirten en seks. In de zomer is die tijd er wel. En dan zijn er ’s zomers ook nog eens allerlei leuke dingen te doen, zoals festivals, waarbij je makkelijk nieuwe mensen kunt ontmoeten. Er is simpelweg meer gelegenheid."

Ook zijn er meer seksuele prikkels, denkt ze. "Mensen hebben minder aan, kleden zich bloter, ze laten meer van zichzelf zien." In feite is er dus overal verleiding.

Door die lichte, blote kleding voelen we ons bovendien lekkerder, zegt liefdesexpert Bosch-Kuiper: "Je voelt je lekkerder en zo zie je er ook uit, of andersom: je ziet er lekker uit en zo voel je je ook. Sexy, aantrekkelijk. Dat doet iets met je. Je gaat je zelfverzekerder gedragen. Neus in de wind, borst naar voren – hier ben ik."

Lekkerder in je vel

Veel mensen zitten in de zomer inderdaad lekkerder in hun vel dan in de winter, bevestigt psycholoog Spoelstra. "'s Winters zijn mensen vaak wat vermoeider en somberder. In de zomer voelen we ons doorgaans vrolijker en energieker. Het is warm en licht, we zijn meer buiten en ondernemen meer." Niet gek dus dat de zomer het seizoen bij uitstek is waarin flings en liefdes opbloeien.

Van
Lees meer:
Van robots tot relatiepillen: zo gaan we liefde en seks beleven in de nabije toekomst

Zo scoor je die zomerliefde

Hebben de deskundigen tot slot nog wat tips om die zomerliefde aan de haak te slaan? Spoelstra: "Doe veel leuke dingen, kijk goed om je heen en maak oogcontact. En geloof in jezelf, dat straal je uit: niets zo aantrekkelijk als iemand die vol zelfvertrouwen de wereld in stapt."

Dat laatste bevestigt Bosch-Kuiper. "En zo goed als jij je voelt, voelt een ander zich waarschijnlijk ook. Benoem dat, wees scheutig met complimentjes. Iedereen vindt het leuk om een complimentje te krijgen. Zeg gewoon: jeetje, wat staat die jurk/dat overhemd je goed. Vertel een ander wat je zelf ook graag zou horen. En als je het spannend vindt, kun je ook gewoon lachen, je zonnebril naar beneden doen en een knipoog geven."