Ga naar de inhoud
De opvoedkwestie

Sabia's dochter is bang in het donker: 'Zonder licht wil ze niet slapen'

Beeld © iStock

De vijfjarige dochter van Sabia vindt het donker helemaal niets en vertikt het om te gaan slapen zonder dat er een grote lamp brandt. Hoe maakt Sabia hier een einde aan?

Het is al zeker een jaar aan de gang dat Sabia’s dochter alleen maar wil slapen met het licht aan. "Noa is erg bang in het donker. Een klein nachtlampje of de lamp op de gang aanlaten is niet voldoende. Ze wil een best felle lamp aan hebben, maar het lijkt mij dat ze daardoor juist moeilijker in slaap komt en wij ervaren onrust. Hoe doorbreken we haar angst?"

Kelly's
Vorige week:
Kelly's dochter (9) stinkt soms naar zweet: 'Deo wil ze niet'

In dit geval kun je je als ouder afvragen óf er wel een probleem is, zegt Annelies Bobeldijk van WOW! Opvoedcoaching: "Het lijkt erop dat deze moeder een probleem heeft en zelf aan het grote licht moet wennen. Want valt je kind echt moeilijker in slaap door de felle lamp? Vaak vullen ouders iets in maar hoeft dit helemaal niet zo te zijn. Als je kind met fel licht gewoon gaat slapen, dan is er toch niets aan de hand?"

"Je kunt altijd die lamp uitdoen als je zelf naar bed gaat, dat doe ik ook bij mijn driejarige zoon. Zorgt de grote lamp wel voor onrust, bouw het dan af: na een kwartier gaat die lamp uit en gaat er een kleiner lichtje aan."

"Is ze bang voor monsters, analyseer dat dan: hoe vaak is er al een monster in haar kamer geweest?"

Wat betreft de angst voor het donker is het volgens Bobeldijk aan te raden om je kind zelf oplossingen te laten bedenken. "Bespreek samen wat haar precies angstig maakt. Als ze bang is voor monsters, analyseer dit dan: hoe vaak is er al een monster in haar kamer geweest? En stel dat hij komt, hoe zou ze hem dan wegjagen? Oefen met keihard 'ga weg!' schreeuwen. Zo leg je kracht bij je kind, en dat is heel goed voor het zelfvertrouwen. Je kind weet zo om te gaan met angst en hoe zij dit zelf kan oplossen, zonder hulp. En op die manier wordt je kind weer minder afhankelijk van jou."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'.