Ga naar de inhoud
Asking for a friend

Sietse durft zijn blote voeten niet te showen: 'Hoe krijg ik die haartjes weg?'

Beeld © iStock

Ik vraag dit voor een vriend: elke week behandelen we een vraag over je gezondheid die je niet snel aan je eigen arts durft te stellen. Deze week: Sietse durft niet op blote voeten rond te lopen uit schaamte voor de haren op zijn tenen en voeten. Wat zou hij hieraan kunnen doen?

Ook al is het eindelijk mooi weer, Sietse moet er niet aan denken om op slippers of op blote voeten rond te lopen. "Ik ben een jonge man en schaam mij voor mijn haren op mijn tenen en voeten. Ik probeer de haren weg te scheren, maar je blijft het zien. Zeker nu het mooie weer eraan komt en je weer op blote voeten kan lopen, is dit een probleem voor mij. Wat kan ik doen tegen deze haargroei?"

Tim
Vorige week:
Tim 'knakt' zijn vingers vaak, kan dat kwaad?

"Ik begrijp je punt, Sietse. Het klopt dat je na het scheren nog wel de haartjes blijft zien. Bij het scheren worden de haren namelijk verwijderd tot aan de oppervlakte van de huid", zegt onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie Jetske Ultee. Sietse zou dus moeten gaan voor een methode waarbij je de haartjes met wortel en al uit het haarzakje wegneemt. "Je kunt kiezen voor epileren met een pincet, maar daarbij worden de haartjes wel stuk voor stuk uit het haarzakje getrokken. Je kunt ook kiezen voor harsen of waxen. Het voordeel daarvan is dat het een snelle methode is én je een week of drie plezier hebt van een glad resultaat. Bovendien: als je vaker waxt of harst, dan wordt de beharing zelfs minder."

Harsen of waxen 

Wel zou Sietse kunnen merken dat er snel nieuwe haartjes de kop opsteken, maar dat komt omdat haren zich in verschillende groeifasen bevinden. Verder heeft harsen of waxen als nadeel dat deze methodes schadelijk zijn voor de bovenste huidlaag. "Om de huid na de scheerbeurt te kalmeren en beschermen, kun je een toner en moisturizer met antioxidanten en extra kalmerende ingrediënten gebruiken", tipt Ultee.

Donkere haren en lichte huid

Mocht Sietse definitief van de beharing op zijn voeten af willen, dan zou hij ook een permanente vorm van ontharing in overweging kunnen nemen. Ultee legt uit: "Bij deze methode wordt heel gericht met licht gewerkt op het pigment in de haarfollikel. Door de hitte wordt de haarfollikel uitgeschakeld. Voorwaarde is wel dat je haren donker of bruin van kleur moeten zijn én je huid licht gekleurd is. Heel licht of grijs haar mist pigment en is daarom veel moeilijker te verwijderen. En dat kan ook het geval zijn bij de haren op je voeten."

Het beste is dan ook dat Sietse – mocht hij deze methode zien zitten – wel eerst door een huidtherapeut laat beoordelen of deze behandeling kans van slagen heeft. Zo kan hij goed inschatten welke oplossing goed bij hem past.

Rubriek: Asking for a friend 

In deze wekelijkse rubriek Asking for a friend leggen we lezersvragen over gezondheid voor aan één van onze experts. Heb jij ook een prangende gezondheidsvraag voor een huisarts, verloskundige, diëtist, psycholoog of een andere gezondheidsexpert? Mail die dan naar weekendmagazine@rtl.nl en wie weet zie jij het antwoord hier op deze plek snel verschijnen.