Ga naar de inhoud
Liefdesles

Carina: 'De liefde voor zijn overleden vrouw is groter dan zijn liefde voor mij'

Beeld © Annet van den Ende

Iedere week delen we een openhartige en goudeerlijke liefdesles van een lezer. Omdat de liefde alleen maar mooier wordt als je deelt. Na vijf jaar heeft Carina (48) nog geregeld het gevoel dat ze de leegte die Robs vrouw achterliet niet kan vullen. "Soms voel ik me een stand-in voor zijn grote liefde."

"'De liefde komt uit onverwachte hoek', las ik in mijn horoscoop. Ik lachte er nog om. Maar zowaar: in de zomer van 2018 raakte ik bij de patatkraam op het strand van Kijkduin in gesprek met Rob. Een echte kerel met een ketting om en een hoed op zijn kale hoofd. Niet het type waar ik op val, maar om de een of andere reden speelden we daar in de rij dat we Duitse toeristen waren en hadden we de grootste lol. Uiteindelijk stond hij erop om ook mijn patatje te betalen en aan het einde van de stranddag liep hij nog een keer langs om mijn nummer te vragen.

Die avond belde hij meteen, om tien uur pas. Hij vertelde dat hij weduwnaar was en bij de politie werkte. We kletsten zo anderhalf uur vol en de volgende dag net zo. Ik was al jaren vrijgezel en het was lang geleden dat ik zo had gelachen met een man. Na de eerste date - hij daagde me uit om de Dom in Utrecht te beklimmen - waren we samen. Maar wel rustig aan, gezien zijn situatie met rouw en een puberzoon, maar dat was voor mij net zo fijn. Na die jaren alleen vond ik het best lastig om mezelf weer open te stellen voor iemand."

Peter:
Vorige week:
Peter: 'Ik hield van haar, ook al hadden we elkaar nog nooit ontmoet'

"Nu zijn we vijf jaar verder en wonen we samen. We hebben het goed, maar eerlijk gezegd voel ik me niet altijd even goed. Ik heb het gevoel dat ik het afleg tegen Odette, Robs overleden vrouw. Dat zijn liefde voor haar groter is dan voor mij, en met de tijd alleen maar groter wordt. Alles aan Odette was fantastisch, dat is natuurlijk wat de dood met herinneringen doet.

Vergelijken is vergif, zegt mijn therapeut, maar ik ontkom er niet aan. Ik voel me second best. Uit verhalen weet ik dat Rob Odette een weekendje weg cadeau gaf voor haar verjaardag, een trip die hij dan helemaal plande met een verrassingsconcert en alles erbij. Ik mag iets uitzoeken bij de parfumerie. Het gaat niet om het geld, want het is niet dat Rob me een budget meegeeft, het gaat om de moeite die hij doet. Of eigenlijk juist niet doet."

Zijn grote liefde

"Odette was zijn grote liefde, dat zegt hij geregeld. Met haar was hij getrouwd en kreeg hij een zoon. Die arme jongen was veertien toen hij zijn moeder verloor, vreselijk natuurlijk. Ik leerde hem kennen toen hij zeventien was. Veel zagen we elkaar niet, want Ruben ging vooral zijn eigen gang met werk en vrienden. En ik ben pas bij Rob ingetrokken toen Ruben twee jaar geleden op kamers ging."

Er
Lees ook:
Er is liefde na de dood

"Ik ging wonen in hun gezinshuis en misschien voel ik me daarom af en toe een stand-in. Odettes foto’s hangen nog aan de muur, haar trouwjurk hangt nog op zolder en ik kook met haar pannenset. Ik begrijp het ook: die herinneringen zijn belangrijk voor Rob en ook voor Ruben. Ik heb maar een paar spullen van mezelf meegenomen. Wat boeken, mijn planten en een schilderij dat mijn moeder voor me heeft gemaakt. Gelukkig had Rob na Odettes overlijden al een nieuw bed gekocht, dat zou ik toch te intiem hebben gevonden."

Geen kwestie van tijd

"Ook Robs zussen en vrienden vertellen nog regelmatig over Odette en hoe leuk ze was. Dan zit Rob er stralend bij en vult de verhalen aan met opgeleukte anekdotes en mooimakerij. Dat snap ik ook. Hij is een goede verteller en houdt van aandacht. In het begin dacht ik nog dat het een kwestie van tijd was, en dat hij uiteindelijk ook zo gelukzalig over onze avonturen zou vertellen.

Maar waar hij vroeger met zijn vrouw heel Europa en Amerika door reisde, komt-ie met mij niet verder dan het noorden van Spanje. En dat ligt niet aan mij. Ik wil dolgraag een roadtrip langs de muzieksteden in de VS maken, maar Rob wil niet zo lang en zo ver bij Ruben vandaan. Daar kan ik me heus iets bij voorstellen, ook al heb ik zelf nooit kinderen gekregen."

Fernando
Lees ook:
Fernando over geliefde André van Duin: 'Heeft weer zin in het leven'

"Rob is een andere man voor mij dan hij voor Odette was. Dat vind ik weleens lastig. Jaloezie durf ik het niet te noemen, dat zou slecht van me zijn, maar soms weet ik nog steeds niet wat mijn plek is. Of Rob ook met mij zou zijn als Odette nog leefde. Het antwoord daarop weet ik wel en dat antwoord maakt me verdrietig. Rob zegt geregeld dat hij het zo fijn vindt met me, en dat hij dol op me is, en dat ben ik ook op hem. Maar ik was zo graag zijn ware geweest."

De naam Carina is een gefingeerde naam. Haar echte naam is bekend bij de redactie.

Gezocht: Liefdeslessen 

Voor de rubriek Liefdesles op RTL Nieuws Lifestyle zoeken we mooie, kwetsbare, grappige, inspirerende en goudeerlijke liefdeslessen. Een inzicht, een reflectiemoment. Liefst met hand in eigen boezem. Bleek je uiteindelijk zelf degene met bindingsangst? Had je nooit voor de liefde moeten emigreren of bleek een samengesteld gezin toch een illusie? Journalist Hanneke Mijnster wil je er graag alles over vragen. Vertellen mag anoniem. Mail naar: hanneke.mijnster@rtl.nl.