Ga naar de inhoud
De opvoedkwestie

Barbara's zoon wil nergens anders spelen dan thuis: 'Hij vertikt het'

Beeld © iStock

Barbara vindt het opvallend dat haar achtjarige zoon alleen maar bij hun thuis met vriendjes wil spelen en nooit bij een ander. Wat is er aan de hand?

Het is niet zo dat haar zoon geen vrienden heeft of met niemand wil afspreken, zegt Barbara. "David heeft veel vriendjes met wie hij graag speelt. Dit wil hij echter alleen bij ons thuis. Hij vertikt het om ergens anders te gaan spelen, zelfs niet bij zijn beste vriendje. Die vindt dit niet zo leuk en eerlijk gezegd zou ik het zelf best lekker vinden als het spelen een keer bij een ander is. Wat kan ik doen?"

'Onze
Vorige week:
'Onze dochter eet alleen met een tablet voor haar neus'

Als je kind nooit bij een ander wil spelen, is het goed om te achterhalen wat hier precies achter zit, zegt Annelies Bobeldijk van WOW! Opvoedcoaching. "Zeg niet te makkelijk: 'Joh, stel je niet aan', maar vraag door. Is er ooit wat gebeurd toen je kind ergens anders was? Wat is er precies spannend aan? Dat kan aan iets heel kleins liggen, bijvoorbeeld dat jouw kind niet bij een ander naar de wc durft te gaan. Of het gaat om iets heel anders: dat hij weet dat er thuis meer gegamed mag worden dan bij zijn vriendje. Het is handig om dit even te checken bij hem, want misschien is het heel makkelijk op te lossen."

"Als het altijd gebeurt zoals jouw kind het wil, is er voor hem geen reden tot verandering."

Maar wat als hier geen duidelijk aanwijsbare reden voor is? Dan doorbreek je dit door duidelijk te zijn naar je kind, zegt Bobeldijk. "Op het moment dat het altijd gebeurt zoals jouw kind dat wil, is er voor hem geen reden tot verandering. Stop met het faciliteren door hem steeds zijn zin te geven en zeg dat hij zeker kan afpreken om te spelen, maar dit keer alleen bij dat vriendje thuis en anders niet. Laat hem eieren voor zijn geld kiezen."

"En als hij het echt heel spannend vindt, dan kun je het samen opbouwen door bijvoorbeeld de eerste keer hem te laten wennen en na een half uur weer op te halen. Zulke kleine succesmomentjes helpen hem om vertrouwen te krijgen."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'.