Ga naar de inhoud
Pollen

Wassen, poetsen, douchen: 16 tips om het hooikoortsseizoen door te komen

Beeld © Getty Images

Jeukende ogen, een loopneus, onbedaarlijke niesbuien: het hooikoortsseizoen is in volle gang en dat is bepaald geen pretje voor de patiënten. Wat kun je doen om het leed te verzachten?

Naar schatting heeft 1 op de 5 Nederlanders last van hooikoorts. In ons land zijn dus miljoenen mensen overgevoelig voor het stuifmeel van grassen, kruiden en bomen. Die pollen zweven door de lucht en komen in de luchtwegen en ogen terecht. Normaal geen probleem, maar als je allergisch bent wel: dan komt je afweersysteem in actie tegen die indringers. Daarbij komt het stofje histamine vrij, waardoor die vervelende klachten ontstaan.

Niet iedereen is allergisch voor dezelfde pollen. De grootste boosdoeners zijn de berk (die grofweg vanaf april bloeit) en de grassen, die vanaf (eind) mei voor problemen zorgen. De piek moet dus nog komen.

Hooikoortspatiënten
Lees meer:
Hooikoortspatiënten opgelet: de grassen komen eraan

Steeds langer groeiseizoen

En daarmee hebben we het slechte nieuws nog niet gehad, want hooikoortspatiënten gaan het de komende jaren alleen maar lastiger krijgen. Door de opwarming van de aarde duurt het groeiseizoen (en dus allergieseizoen) steeds langer. Waar het seizoen in de jaren 60 tot 80 nog 39 weken duurde, is dat nu al 42 weken. En volgens de meest extreme KNMI-klimaatscenario’s komen daar rond 2050 nog eens veertig dagen bij.

Het is eerder voorjaar en later winter. In december kunnen bijvoorbeeld de els en de hazelaar al in bloei staan. Als je pech hebt ben je tot oktober zoet. Dan kun je nog last hebben van de relatief nieuwe plant Ambrosia. Want dat laatste is een ander probleem voor hooikoortspatiënten: soorten die van oorsprong alleen in warmere regionen voorkomen, kunnen door de klimaatverandering steeds vaker ook in Nederland gedijen. Denk aan de olijfboom.

En dan is er nog de ozonkwestie. Bij warmer weer neemt de concentratie ozon toe, waardoor de longen gevoeliger zijn voor de stoffen die hooikoorts kunnen veroorzaken. Planten produceren bovendien, vanuit een soort stressreactie, veel meer van zulke allergenen als ze worden blootgesteld aan ozon.

Hooikoortspiek
Lees ook:
Hooikoortspiek wéér eerder: 'Mensen zijn niet alert en nemen hun medicijnen niet'

Gelukkig is er ook goed nieuws. Een beetje dan. Want er zijn dingen die je kunt doen om de klachten te verminderen.

1. Zoek uit wat voor jou de boosdoener is

Van welke plantensoort heb jij precies last? Als je dat weet, is het makkelijker om hem te mijden en weet je beter waar je precies aan toe bent (en vooral wannéér).

2. Blijf binnen en houd ramen en deuren gesloten

Het klinkt een beetje als het advies wanneer je een NL-Alert krijgt, maar ook voor hevige hooikoorts gaat het op. In het hooikoortsseizoen is er geen betere manier om pollen buiten de deur te houden. Het is natuurlijk wel wat rigoureus. Er zijn ook speciale horren te koop met pollenwerend gaas (in Nederland ontwikkeld!). Zo kun je toch het huis luchten zonder consequenties.

3. Draag buiten een zonnebril

Ook als de zon niet schijnt. Staat wat pretentieus, maar zo’n bril beschermt je ogen wel enigszins tegen de pollen.

4. Laat grasmaaien over aan iemand anders

Inkoppertje wellicht, maar het gras maaien is wel het laatste wat je moet doen als hooikoortspatiënt. Gelijk een mooi excuus om iemand anders voor je grasmaaier te spannen.

De
Lees ook:
De vijf spelregels van... hooikoorts

5. Droog je was binnenshuis

Weinig lekkerder dan je wasgoed drogen in de buitenlucht, maar als je hooikoorts hebt kun je dat beter niet doen. Het stuifmeel waar je allergisch voor bent, kan op je kleding en beddengoed terechtkomen en dat is precies wat je niet wil.

6. Check het weer- en pollenbericht

Komt de wind uit het oosten, over land dus, dan zitten er veel pollen in de lucht. Boven zee zijn geen pollen, dus een westenwind is veel schoner. In de buurt van de kust scheelt dat een hoop, maar verder landinwaarts heb je daar dan weer weinig aan. Ook regen kan fijn zijn als je hooikoorts hebt. De pollen worden als het ware uit de lucht gespoeld. Onweer heeft juist een averechts effect. Daardoor ontstaan nog kleinere pollen, die makkelijker diep in de menselijke luchtwegen kunnen komen. Weten wat je de komende dagen te wachten staat? De pollenradar van Buienradar houdt het nauwgezet bij.

7. Ga op vakantie aan zee of in de bergen

Daar zijn de concentraties pollen een stuk lager. Je kunt er ook gaan wonen, mocht je echt gebukt gaan onder je hooikoorts.

8. Smeer vaseline in/onder je neus

Staat wellicht wat lullig, maar het kan het stuifmeel deels tegenhouden.

9. Douche voor het slapengaan

Zo was je de pollen van je lijf en uit je haren. Ook omkleden kun je het beste doen in de badkamer, om te voorkomen dat het stuifmeel in de buurt van je bed terechtkomt en je daar ’s nachts gaat kwellen.

"Vanwege de vacht van je huisdieren zijn ze wandelende pollenbommen."

10. Zorg dat je huis spic en span is

Vast niet je hobby, maar het kan helpen om regelmatig goed te stofzuigen en alles af te stoffen. Stuifmeel dwarrelt in huis namelijk neer, als er geen tocht is.

11. Spoel je neus met een zoutoplossing

Daarmee verlicht je je klachten.

12. Neem medicijnen, ook preventief

Zoals neusspray met cortisone en eventueel antihistaminepilletjes. Begin daar al mee voordat het pollenseizoen is aangebroken en stop pas als het seizoen voorbij is. Let wel goed op de bijwerkingen, want soms is het middel erger dan de kwaal. Informeer bij je huisarts wat in jouw situatie het meest geschikte middel is.

13. Houd je huisdieren binnen, of was ze goed

Vanwege hun vacht zijn ze wandelende pollenbommen.

14. Slik vitamine D

Veel mensen kampen nog met de naweeën van het griep- en verkoudheidsseizoen, wat een effect kan hebben op het immuunsysteem. Als de weerstand minder is, is het afweersysteem eerder geneigd overdreven te reageren op allergenen. Vitamine D kan dit enigszins helpen voorkomen. Deze speelt een sleutelrol in het gezond houden van het immuunsysteem.

Hatsjoe!
Lees meer:
Hatsjoe! Was dat corona, of gewoon hooikoorts?

15. Eet gezond

Erfelijkheid, omgevingsfactoren en het hebben van andere allergieën kunnen de kans dat je aan hooikoorts lijdt vergroten, maar steeds meer onderzoek lijkt erop te wijzen dat wat je eet de ernst van de symptomen kan beïnvloeden. Een studie uit 2016 liet zien dat diëten met veel antioxidanten de neussymptomen van hooikoorts verminderden. Ook vitamine C, vitamine E en EPA, een omega-3 vetzuur, worden in verband gebracht met het verminderen van hooikoorts. Zuivel en geraffineerde suikers kun je beter mijden. Die kunnen de cortisol- en histamineniveaus in je lichaam doen stijgen, wat de reactie op pollen kan verergeren.

16. Onderga immunotherapie

Daarvoor kom je niet zomaar in aanmerking, maar als je symptomen extreem ernstig zijn, zou je daar eens naar kunnen informeren bij de huisarts. De therapie bestaat uit jarenlange injecties of druppels of tabletten onder de tong. Dit heeft als doel de allergie daadwerkelijk te verminderen, terwijl andere bekende middeltjes alleen de symptomen bestrijden.

Bronnen: RIVM, KNMI, Thuisarts, Hooikoortsradar.nl, Buienradar, Pollennieuws.nl, Universiteit van Nederland, The Guardian