Ga naar de inhoud
Slotakkoord

Marion gelooft in leven na de dood: 'Natuurlijk kom ik terug'

"Ik ga ieder jaar naar een medium." Beeld © Jean Haasbroek

De dood hoort bij het leven, al staan we daar liever niet te lang bij stil. Denk jij wel eens na over de soundtrack van je leven? Elke week geeft een lezer een inkijkje in diens slotakkoord. Marion (59) is groepsbegeleider bij mensen met dementie en woont in Aalsmeer. Als het aan haar ligt, zingt Freek de Jonge een moppie mee op haar afscheid.

Welk nummer wil je sowieso laten horen op je eigen afscheid?

"Leven na de dood van Freek de Jonge."

Waarom juist dit nummer?

"De dood heeft iets mysterieus, maar staat ook dicht bij me. Door mijn werk in de ouderenzorg zie ik het veel om me heen. Mijn eigen vader is overleden, toen draaiden we dit nummer ook. Toen hij ziek werd, spraken we wel eens over wat hij dan zou willen; het maakte hem niet zoveel uit. Totdat ik dit nummer liet horen, toen besloot mijn vader dat hij dit wilde. Die herinnering, maar ook Freeks rauwe stem en het repeterende zinnetje maken dat ik dit nummer zelf ook wil laten horen als het zover is.

Mensen mogen daar best even over nadenken, als ze daar in die zaal zitten. Wat mij betreft is er wel leven na de dood. Ik ben hier slechts een verpakking, natuurlijk kom ik terug. Zeker weten dat ik hier nog even blijf rondhangen, jullie komen niet zomaar van mij af."

Claudia
Vorige week:
Claudia over haar uitvaart: 'De foto's zijn uitgezocht, de muziek staat klaar'

Wat zegt dit nummer over je leven?

"Ik ben moeder van twee dochters en al 12,5 jaar single. Godzijdank heb ik nog goed contact met hun vader. Na de scheiding ben ik weer terugverhuisd naar mijn geboortedorp. Hier is het lekker ons kent ons, ik werk hier in de zorg en ken ook de kinderen van de bewoners die vaak langskomen. Vind ik heerlijk. Mijn kinderen zijn al de deur uit, maar hier in het dorp is altijd wel gezelligheid en een praatje te vinden.

Door die bril kijk ik ook naar mijn bewoners, ze hebben die aanspraak en liefde van hun familie hard nodig. Soms zie ik ze knokken voor een beetje aandacht, terwijl ik ze juist zo’n rust gun. Zo tegen het einde komt de levensloop samen en zie ik mensen soms smachten naar een dochter die ze door een ruzie al jaren niet meer zien. Dat vind ik verdrietig. Niemand is de ideale vader of moeder, en niemand deed het expres fout.

Zelf leg ik geen dingen op een weegschaaltje. Het leven is soms zwaar en soms een feest. Neem het maar zoals het komt. Ik ben wel spiritueel en ga ieder jaar naar een medium. Gewoon omdat ik het leuk vind om te horen of er nog mensen op de lijn zitten. Ik voel het zelf soms ook, dan kan ik dingen tegen mensen zeggen zonder dat ik het kan weten. Mensen kunnen dan heel verbaasd reageren, alsof het toeval is. Maar dat is dan mijn gevoeligheid."

Anne
Lees ook:
Anne Bokma (59) probeerde spiritueel te leven: 'Met paddo's ging het dak eraf'

Waar luister je het liefst naar muziek?

"In de auto is mijn favoriete plek. Ik heb twee cd's in de auto: Earth, Wind & Fire en Bløf. Soms probeer ik ook wel naar de radio te luisteren, het is maar net hoe mijn pet staat. Meestal valt de radio af omdat ik dat geklets tussendoor helemaal beu ben. En op mijn werk luister ik graag muziek. Waar eigenlijk niet?"

Hoeveel lijstjes heb je op Spotify?

"Minstens 35. Ik hou zo ongelofelijk veel van muziek. Ik weet wat muziek betekent voor oudere mensen, dus ik heb ook een paar lijsten voor de cliënten op mijn werk gemaakt. Niet alles beweegt meer soepel, maar wanneer ik een man toch weer even met zijn voet zie meedeinen, ben ik gelukkig.

Ik heb ooit een muziekcursus gedaan en daar leerde ik dat de muziek die je tussen je 15e en 25e hoort de meeste impact maakt, omdat er dan zoveel gebeurt in je leven. Voor deze mensen is dat bijvoorbeeld James Last, of We’ll meet again van Vera Lynn, dat waarschijnlijk door hun moeders werd gedraaid. De meeste bewoners zijn 80 en ouder dus dan kom je uit in de muziek van de jaren vijftig. Dat vind ik leuk om uit te zoeken. De generatie ouderen die nu bij ons komt wonen gaat alweer voorbij de oorlog, dus dan er komt een hele andere muzieksmaak naar boven. Mooi toch?"

Wat is je guilty pleasure?

"Momenteel is dat Supertramp met School, al betwijfel ik of die echt guilty is. Maar dit nummer kan ik nu met gemak elke dag horen. Er zit zo'n lekker uptempo stuk in. In de auto kan ik daar helemaal op losgaan, heerlijk. Uiteraard alleen daar, ja, dat dan weer wel."

Meedoen?

Welk nummer moet er op jouw uitvaart worden gedraaid? En wat zegt dat over jouw leven? Wil je meedoen aan deze rubriek, mail dan je verhaal naar hanneke.mijnster@rtl.nl