Ga naar de inhoud
Liefdesles

Anouk werd aangerand door een vriendin: 'Ben nu bang voor verleiding'

Beeld © Annet van den Ende

Iedere week delen we een openhartige en goudeerlijke liefdesles van een lezer. Omdat de liefde alleen maar mooier wordt als je deelt. Het was gewoon een dronkenmansdaad, dacht Anouk (42), toen een goede vriendin haar polste voor een potje seks. Na een 'nee, dank je' probeerde ze het toch, en daarna nog eens. Het betekende het einde van hun vriendschap en het begin van een opvallend kuise periode.

"We kenden elkaar al dik tien jaar. Ooit werkten we op dezelfde plek en mooie gesprekken over zo goed mogelijk scheiden maakte ons vriendinnen in plaats van collega’s.

Ik ben sinds een paar jaar uit de kast en Elise was graag mijn wingwoman bij het bezoeken van queer feestjes en ik was blij toe. In mijn hoofdzakelijk heteroleven was een bischierige vriendin hartstikke welkom. We deelden steeds meer van onze zielenroerselen met elkaar en daarmee werd onze vriendschap hechter."

Natasja
Vorige week:
Natasja (39) was tienermoeder: 'Heb nu het gezin waar ik vroeger van droomde'

"De laatste keer dat we elkaar zagen liep het anders. Een spontaan biertje bleek door ons allebei anders gelezen. Na een glas of vier wilde Elise me zoenen en ik zei: 'doe maar niet'. Ze deed het toch en ik stopte haar, waarna ze weer in de stoel tegenover me ging zitten. 'Ik wil al heel lang eens bij je slapen', zei ze daarna en dat verbaasde me. Hoezo? We zijn toch gewoon vrienden? Ze kon dat ook heus zonder seks, zei ze, gewoon gezellig. Maar ik vind samen slapen nooit gezellig.

Ja, hoteldebotel verliefd wel, maar buiten die momenten slaap ik toch echt het liefst alleen. Zonder bijgeluiden en met alle ruimte. Even later kwam ze weer naast me zitten probeerde me nogmaals te zoenen. Hand op mijn borst, voet over mijn been; ik voelde me steeds ongemakkelijker worden. Moest ik weer 'stop' zeggen, haar weer van me afduwen. Het voelde gênant en onveilig tegelijk. Na wéér een poging en weer een 'stop' vertrok ze eindelijk naar huis."

Gewoon een dronkenmansdaad?

"De volgende ochtend appte ik haar dat ik de zoenen erg onprettig had gevonden. Zij gooide het op haar dronkenschap. Ik ook trouwens, gewoon een dronkenmansdaad. Maar ik voelde me er rot over en na dagen nog steeds. 'Als ze een man was geweest, had je het dan wel aanranding genoemd?', vroeg een andere vriendin. Ik moest toegeven van wel.

Uiteindelijk verbrak ik de vriendschap, maar de naweeën voel ik nog steeds. Zodra mensen om me heen dronken worden, voel ik me ongemakkelijk en trek ik me terug. En wanneer iemand met me flirt, schiet ik op slot. Alsof ik ineens bang ben voor verleiding."

Ontvrienden
Lees ook:
Ontvrienden in het echte leven: 'Niet iedereen blijft je hele leven bij je passen'

"Sinds die avond met die vriendin blijf ik piekeren over mijn eigen aandeel. Gaf ik verkeerde signalen? Waren mijn grenzen niet duidelijk? En sowieso: wat zijn mijn grenzen eigenlijk? Blijkbaar is een beetje tongen voor de grap niks voor mij. Ben ik daarmee frigide? Of saai?

Ik twijfel aan mezelf en voel me snel onveilig en schiet op slot door iedereen die een move maakt. Ook bij vrouwen die ik wel leuk vind. Het is gaat vast over, maar ik weet nog niet precies hoe. Het is misschien een kwestie van tijd."

Liefde en lust links laten liggen 

"Voor het eerst sinds mijn scheiding ga ik daten uit de weg. Ben ik liever in mijn eentje en besteed ik mijn tijd en energie aan familie, vrienden en heling. Ik stel me open voor nieuwe vriendschappen, in de queer gemeenschap maar ook in mijn eigen omgeving.

Ik laat de liefde en de lust even links liggen. Al is het maar omdat ik deze ervaring - die na maanden nog steeds beklemmend voelt - niet steeds uit de kast wil trekken. Laatst liep ik met een leuke vrouw over straat en voelde ik de behoefte erover te vertellen. Alsof ik haar daarmee wilde vragen om voorzichtig met me te zijn. Dat is geen doen. Ik wil vrij zijn en totdat ik me weer vrij kan voelen en bewegen, ga ik vooral een potje van mezelf houden."

Gezocht: Liefdeslessen 

Voor de rubriek Liefdesles op RTL Nieuws Lifestyle zoeken we mooie, kwetsbare, grappige, inspirerende en goudeerlijke liefdeslessen. Een inzicht, een reflectiemoment. Liefst met hand in eigen boezem. Bleek je uiteindelijk zelf degene met bindingsangst? Had je nooit voor de liefde moeten emigreren of bleek een samengesteld gezin toch een illusie? Journalist Hanneke Mijnster wil je er graag alles over vragen. Vertellen mag anoniem. Mail naar: hanneke.mijnster@rtl.nl.