Ga naar de inhoud
Slotakkoord

Claudia over haar uitvaart: 'De foto's zijn uitgezocht, de muziek staat klaar'

"Ik heb mijn hele uitvaart al bedacht." Beeld © Eigen foto

De dood hoort bij het leven, al schuiven we 'm graag zo lang mogelijk voor ons uit. Denk jij wel eens na over de soundtrack van je leven? Elke week geeft een lezer een inkijkje in diens slotakkoord. Voor uitvaartassistent Claudia (46) uit Arnhem is het wellicht beroepsdeformatie, maar haar foto's zijn al uitgezocht en op Spotify staan alle nummers al klaar.

Welk nummer wil je sowieso laten horen op je eigen afscheid?

"Nova van Aurora."

Waarom juist deze?

"Dit nummer kent bijna niemand, maar het maakte op mij als zevenjarig meisje al indruk. Het is eigenlijk een heel raar nummer, met hele relaxte synthesizerklanken. Ik luister het nog steeds als ik wil ontspannen en iedereen bij mij thuis weet dat dit op mijn uitvaartlijstje staat."

"Op Spotify staan alle nummers al klaar, het zijn er zes in totaal. Nova mag absoluut niet ontbreken. Ik heb alles al beschreven wat mijn uitvaart betreft. Het mapje met foto's die gepresenteerd moeten worden ligt klaar, ik weet welke bloemen ik wel en niet wil en had tijdens corona zelfs een gastenlijst klaar voor de dertig personen die toen aanwezig mochten zijn. Niet dat ik verwacht dat het binnenkort zover is, maar ik wil het gewoon goed geregeld hebben."

Wat zegt het over je leven?

"Op mijn zestiende was ik helemaal klaar met school en ben ik gaan werken. Leren vond ik lastig en ik wilde gewoon geld verdienen en mijn eigen gang gaan. Ruim 25 jaar stond ik in de winkel en verkocht ik vlees en vis. Totdat ik iedere dag met buikpijn naar mijn werk ging. Ik kon niet meer, maar vond dat ik wel móest gaan. Na een onbenullige woordenwisseling stortte ik helemaal in. Toen besloot ik: ik doe het niet meer."

Nathalie:
Vorige week
Nathalie: 'Je kunt bij verlies bitter worden of kiezen voor liefde, ik kies liefde'

"Een tijd was ik alleen met mijn kinderen. Ik had jarenlang gewerkt en gezorgd en wist: nu wil ik iets gaan doen waar ik écht blij van word. Maar wat? Uiteindelijk klopte ik aan bij een arbeidsbureau. Daar zeiden ze: 'Het crematorium is echt iets voor jou.' Bijzonder, dacht ik nog, maar ze kregen gelijk. Ik besloot een opleiding te volgen om overledenen te verzorgen, mooi te kleden en op te maken. Soms doe ik dat aan de hand van een foto, maar vaak werk ik op gevoel."

"Regelmatig hoor ik dat mensen niet meer willen kijken in de uitvaartkist, maar als ze het dan toch doen zijn ze blij dat ze het toch hebben gedaan. Ik zie mensen op de meest kwetsbare momenten en het is fijn juist dan echt iets te kunnen betekenen. Die dankbaarheid die ik daarvoor krijg vind ik het fijnst. Het is een klein wereldje in de uitvaart, maar met veel solliciteren en een tikkeltje gunfactor is het me toch gelukt. Nu wil ik nooit meer anders."

Waar luister je het liefst naar muziek?

"Overal. Als ik 's morgens beneden kom, zet ik meteen de radio aan. Meestal Qmusic, want Het Foute Uur vind ik heerlijk. Dat is gewoon gezellig in huis. Tijdens mijn werk luister ik ook muziek, dat is dan rustige pianomuziek. Of in de auto. Onderweg naar een uitvaart zet ik de radio uit, ik kan niet aankomen met een dikke schlager uit de boxen."

Marcia:
Lees ook:
Marcia: 'Ik had meer interesse willen hebben in het leven van mijn ouders'

Hoeveel lijstjes heb je op Spotify staan?

"Heel veel! Echt ontelbaar. Het gaat alle kanten op: Hazes en hits uit de 80's en 90's, Elvis en natuurlijk mijn eigen uitvaartlijst. Ik vind bijna alles leuk, behalve alternatieve muziek. Daar kan ik niks mee."

Wat is je guilty pleasure?

"Duitse schlager. Ja echt. Peter Maffay, vind ik heerlijk. Laat de zon in je hart van René Schuurmans vind ik ook helemaal geweldig. Die vrolijkheid geeft de dag een gouden randje."

Meedoen?

Welk nummer moet er op jouw uitvaart worden gedraaid? En wat zegt dat over jouw leven? Wil je meedoen aan deze rubriek, mail dan je verhaal naar hanneke.mijnster@rtl.nl