Ga naar de inhoud
Liefdesles

Natasja (39) was tienermoeder: 'Heb nu het gezin waar ik vroeger van droomde'

"Ik heb alsnog het gezin waar ik als jong meisje van droomde." Beeld © Annet van den Ende

Iedere week delen we een openhartige en goudeerlijke liefdesles van een lezer. Omdat de liefde alleen maar mooier wordt als je deelt. Natasja (39) was ruim twintig jaar geleden in shock nadat ze ontdekte dat ze zwanger was, nu ziet ze voorzichtig de voordelen van haar tienerzwangerschap. "Pascal en ik hebben alle ruimte elkaar te ontdekken."

"In de eerste week van het examenjaar van de mavo gingen we met school op kamp naar de Ardennen. Het was september en nog broeierig buiten. Er waren nog twee scholen op dezelfde berg en op de laatste dag belandde ik in bed met een jongen uit Zelzate. Veel meer wist ik eigenlijk niet van hem, behalve dat ik het spannend vond dat hij me uitdaagde om achter te blijven terwijl de rest ging mountainbiken. De volgende dag vertrok onze bus al vroeg in de ochtend en heb ik nog kort naar hem gezwaaid."

Patrick:
Vorige week:
Patrick: 'Een relatie duurt bij mij nooit langer dan een maand of vijf'

"Na Sinterklaas zei mijn moeder dat ik echt even op moest letten met snaaien, want ik werd boller. Gek, want ik at voor mijn gevoel juist minder. Toen mijn menstruatie ook uitbleef, besloot ik een zwangerschapstest te doen. Stiekem. Ik heb een week met de uitslag rondgelopen, toen pas durfde ik het aan mijn mentor op school te vertellen. Natuurlijk belde zij mijn moeder."

Babykamer en diploma

"Ze was niet boos, waar ik bang voor was, maar wel enorm aangedaan. 'We gaan dit oplossen samen', zei mijn moeder. Dat is mijn redding geweest. Mijn ouders richtten een babykamer in, gingen met me mee naar de verloskundige en zorgden ervoor dat ik bleef leren. Met 38 weken en een behoorlijke buik deed ik mijn eindexamen. Vanuit mijn kraambed proostten we op mijn diploma."

"Ik vond een baan bij een schoonmaakbedrijf, waardoor ik kon werken op de uren dat mijn moeder op mijn dochter kon passen. Zo leerde ik vertrouwen op mezelf en groeide ik veilig in mijn moederrol. En tegelijkertijd schaamde ik me enorm. Natuurlijk had ik voorzichtig moeten zijn. Nog steeds krijg ik opmerkingen met verscholen oordelen; dat ik er zo vroeg bij was, dat Isa vast een foutje was. Ik voelde me altijd afgerekend op mijn onzorgvuldigheid."

Ware liefde gevonden

"Mijn ouders en oma hielpen me met Isa en met het opbouwen van mijn eigen leven. Ze lieten me toen Isa klein was en ik nog thuis woonde vrij om af en toe te daten. Inmiddels is mijn dochter 23 jaar en woont ze in een studentenhuis."

Ik leef nu alsnog dat klassieke gezinsleven met man, kinderen en een eigen huis, maar dan met een volwassen dochter erbij

"Zes jaar geleden vond ik mijn eerste echte liefde in Pascal. Hij was vier jaar jonger dan ik en de beste vriend van mijn neef. Hij had ongelofelijk veel geduld met me, want Isa ging voor alles, ook al was ze al zeventien. Ook mijn eigen schoonmaakbedrijf ging voor. Het hielp dat hij het hele verhaal al lang kende en ik daardoor bij hem geen oordeel voelde."

Opnieuw zwanger

"Ik had alles in mijn leven zo afgebakend dat ik Pascal er onbewust niet tussen liet, ook al wilde ik dat wel. Hij daagde me uit om stappen te zetten, zoals samenwonen. 'Moet ik het vertrouwen nog verdienen of moet jij gewoon je ogen eens openen?' vroeg hij toen we twee jaar aan het daten waren. Hij had gelijk. Eerst overlegde ik met Isa of zij het goed vond als Pascal bij ons introk, ook al was ze zelf al op kamers. Ze juichte het alleen maar toe."

Patrick:
Lees ook:
Patrick: 'Een relatie duurt bij mij nooit langer dan een maand of vijf'

"Inmiddels hebben Pascal en ik twee zoontjes gekregen, een tweeling. Deze zwangerschap beleefde ik veel bewuster. Ik heb er vooral heel erg van genoten, hoe zwaar het fysiek soms ook was. De jongens zijn nu net twee jaar oud en ik leef nu alsnog dat klassieke gezinsleven met man, kinderen en een eigen huis, zoals ik dat als meisje al in mijn hoofd had. Maar dan met een volwassen dochter erbij."

"Met Pascal en de jongens mag ik alles nog eens beleven. Twintig jaar geleden was ik een andere moeder dan ik nu ben, Isa was een ander kind dan haar broertjes. Dat is oké. Zonder dat ik het destijds doorhad, zie ik het nu alleen maar als een geluk dat mijn leven zo gelopen is. Deze tienermoeder heeft toch maar mooi drie kinderen, een succesvol bedrijf en ook nog eens een geweldige liefde gevonden."

De namen van Natasja en Pascal zijn gefingeerd, hun echte namen zijn bij de redactie bekend.

Gezocht: Liefdeslessen 

Voor de rubriek Liefdesles op RTL Nieuws Lifestyle zoeken we mooie, kwetsbare, grappige, inspirerende en goudeerlijke liefdeslessen. Een inzicht, een reflectiemoment. Liefst met hand in eigen boezem. Bleek je uiteindelijk zelf degene met bindingsangst? Had je nooit voor de liefde moeten emigreren of bleek een samengesteld gezin toch een illusie? Journalist Hanneke Mijnster wil je er graag alles over vragen. Vertellen mag anoniem. Mail naar: hanneke.mijnster@rtl.nl.