Ga naar de inhoud
Slotakkoord

Nathalie: 'Je kunt bij verlies bitter worden of kiezen voor liefde, ik kies liefde'

'Op een gegeven moment wist ik niet meer van welk rouwproces ik in welke fase was.' Beeld © Eigen foto

De dood hoort bij het leven, al schuiven we 'm graag zo lang mogelijk voor ons uit. Denk jij wel eens na over de soundtrack van je leven? Elke week geeft een lezer een inkijkje in diens slotakkoord. Nathalie (51) is copywriter en woont in Breda. Na haar scheiding en een periode van verlies op verlies, ligt het nummer waarmee zij het aardse zal verwisselen voor het eeuwige al vast.

Welk nummer wil je sowieso laten horen op je eigen afscheid?

"Heb het leven lief van Elske DeWall."

Waarom juist deze?

"Het roert me tot tranen, telkens weer. De eerste keer dat ik het hoorde, Elske zong het bij The Passion, resoneerde het meteen. Eén keer zat ik in de auto, midden in een zware periode met mijn scheiding en nog wat andere zwarte bladzijden, en deze plaat kwam voorbij. Vier jaar achter elkaar kende ik verlies op verlies. Ik ging onderuit, kon niks meer en was gevoelloos. Alle emoties liepen door elkaar. Ik wist niet meer van welk rouwproces ik in welke fase was."

"Je kunt dan bitter worden of kiezen voor de liefde, ik koos het laatste. Met een open blik keek ik naar de ellende en met dankbaarheid keek ik naar wat er nog wel was. Daar in de auto, met dit nummer op de radio en de zon op mijn gezicht, voelde ik me voor het eerst weer goed en in balans. De tekst kwam op dat moment zó hard binnen en werd daarmee mijn lijflied; ja, ik heb het leven lief." 

Wat zegt het over je leven?

"Deze periode is bijna tien jaar geleden. Ik leerde dat ik niet dood wilde gaan met het gevoel van 'had ik maar', daarom ben ik mijn droom achterna gegaan en naar Portugal vertrokken. Daar heb ik bovenop een berg in vier maanden mijn roman geschreven. Ik heb de donder horen knallen, de vrijheid gevoeld en ben bijna gestikt in al mijn tranen. Vier maanden in je eentje is lang. De eerste week gingen mijn kinderen met me mee en maakten we een roadtrip, daarna bleef ik in het gehucht, waar ik lekker kon tikken. Uiteindelijk vond ik die saaiheid heerlijk. In de ratrace van alledag krijg je bijna nooit de tijd na te denken over wat je kan en wil."

Marianne:
Vorige week:
Marianne: 'Thuis voelde ik me onveilig, Whitney Houston was mijn redding'

"Die tijd in Portugal was ook helend en leuk. Dat ik kon schrijven wist ik wel, maar een roman is een ander verhaal. Ik heb momenten gekend dat ik van pure wanhoop van die berg af wilde rollen. Je komt jezelf zo tegen tijdens zo'n proces, maar daar groeide ik ook van. Vier maanden later kwam ik euforisch van die berg af, in een soort high en met mijn roman Wilde haren & Chardonnay. Het is een persoonlijk verhaal waar ik na het schrijven van moest bijkomen. Het deed wat met me om dit de wereld in te slingeren, maar ik ben blij dat ik het heb gedaan. Ik heb met liefde naar het leed gekeken en met liefde naar mezelf en naar wat ik nodig had om te helen. Dat is gelukt."

Waar luister je het liefst naar muziek?

"In de auto, voor het indrukwekkende effect zoals ik net vertelde, maar ook gewoon lekker thuis."

Maria:
Lees ook:
Maria: 'Wat ik ook meemaak, dood, verdriet, er staat altijd iets moois naast'

Hoeveel lijstjes heb je staan op Spotify? 

"Het is vooral een lange lijst, met alles door elkaar. Ik heb per ongeluk zeven seizoenen soundtracks van de Amerikaanse reality-tv-serie Selling Sunset gedownload, die staan er nu allemaal tussen en moet ik weer verwijderen. Als ik moet werken luister ik het liefst loungemuziek. Ik heb tinnitus en dan is Ibiza lounge of Ludovico Einaudi heel fijn. Als ik thuis ga poetsen zet ik oude ballads of rock op. En ik heb een speciale Wilde haren & Chardonnay-lijst gemaakt, met de nummers uit mijn boek. Die luister ik met trots natuurlijk."

Wat is je guilty pleasure?

"Die heb ik twee: The 6th Gate van the D-devils, echt een vreselijk nummer, maar het geeft me veel energie. Ik kan niet stil blijven staan als ik dat hoor. Ik vroeg het een keer aan tijdens carnaval en danste heel wild. Iedereen begon wild mee te doen. Omdat sommigen er agressief van werden, verzocht het barpersoneel ons de kroeg te verlaten. De andere is If Everyone Cared van Nickelback. Zijn stem is zo mooi. Ik noem mezelf een vox-seksueel, ik kan echt op stemmen vallen. De tekst van dit nummer is ook heel mooi, maar die stem van Chad Kroeger doet het 'm vooral."

Meedoen?

Welk nummer moet er op jouw uitvaart worden gedraaid? En wat zegt dat over jouw leven? Wil je meedoen aan deze rubriek, mail dan je verhaal naar hanneke.mijnster@rtl.nl