Ga naar de inhoud
Bij ons thuis

'Een paar kilootjes kwijt voor de zomer, moet lukken toch?'

Beeld © Getty Images

Journalist Franke blogt elke woensdag over de avonturen van haar gezin. Deze week schrikt ze van haar behoorlijke buik als ze even zonder trui in de zon zit. "Jeetje, wat een pens! Waar komt die opeens vandaan?"

Zodra de zon zich liet zien, dook ik de tuin in. Zodra ik was opgewarmd, trok ik mijn trui uit. Ik keek naar beneden en schrok me een hoedje. "Waar komt al dat spek opeens vandaan?" vroeg ik hardop, en legde mijn boek aan de kant om de muffintop te bestuderen. Ik prikte erin. Het vet veerde vrolijk terug.

Puk (11), die languit op de tafel lag omdat dat volgens haar de warmste plek was - zonder wind, mét zon - keek me loom aan. "Dat is gewoon je buik hoor. Je ziet hem nu alleen extra goed omdat je zo gek geknakt zit." "Oh", antwoordde ik, "daar heb je misschien een punt."

Gevulde koeken en chocoladepinda's

Natuurlijk had ze gelijk. Zowel over het geknakt zitten als het feit dat-ie er al even zat. Ik kon mezelf wel voor de gek houden, maar ik wist heus dat die rol er niet in één nacht aan was gevlogen. Nee, die had ik de afgelopen jaren langzaamaan opgebouwd. 

'Planten
Vorige week:
'Planten snoeien bleek zo makkelijk nog niet'

Het was heel knap dat manlief en ik alweer zes jaar niet meer rookten, maar nu moest ik eerlijk toegeven dat ik mijn sigarettenverslaving had ingeruild voor een niet aflatend verlangen naar gevulde koeken en chocoladepinda's. Daarvan at ik er meer dan goed voor me was, dat wist ik zelf ook wel.

Flubbermama

"Wat is dat?" riep Olle (8) die avond verbaasd tijdens het tandenpoetsen. Hij wees naar mijn arm. Ik keek in de spiegel en zag het ook, terwijl ik mijn hand heen en weer draaide. Verdomd. Nu ik zonder wollen trui rondliep, was niet alleen die pens zichtbaar, maar ook mijn spierballen. Trots riep ik het hele gezin naar boven om ze te komen bewonderen.

"Nee!!" zei Puk. "Wat is dat?! Je moet wel flubbermama blijven. Flubbermama is tenminste lekker zacht." Ik lachte hardop. "Voorlopig heb ik nog een flubberbuik, weet je nog?" Wat was ik blij! Vier maanden afbeulen in de sportschool begon eindelijk zijn vruchten af te werpen. Tegelijkertijd was ik geïrriteerd dat ik voorlopig nog wel kon fluiten naar dat gedroomde wasbordje.

Ouderwets op rantsoen

"Vanaf nu eet ik zoveel mogelijk onbewerkt en vers", vertelde ik aan de paasdis, waar ik de wijn en chocolade had overgeslagen en het keurig bij twee gekookte eitjes had weten te houden. "Hmmm", knikte de topfitte zwager kritisch, "als je wil afvallen, gaat het er uiteindelijk toch echt om hoevéél je erin stopt." 

Mijn weerstand was gebroken en alsnog schoof ik een paar plakken stol met roomboter naar binnen

Die zin dreunde na toen 's avonds mijn weerstand gebroken was en ik alsnog een paar plakken stol met roomboter naar binnen schoof. En nóg meer toen ik ter inspiratie las hoe Paul de Leeuw van zijn overtollige kilootjes af was gekomen: door bleekmiddel over zijn kliekjes te gieten. Dat leek me nou helemaal niets. 

Nee. Toch maar ouderwets op rantsoen dan, de voorraadschuur zat vol genoeg. Een paar kilootjes kwijt voor de zomer, dat moet lukken toch? Jammer voor Puk, maar flubbermama behoort tot het verleden. #fitgirl ligt misschien niet meer binnen de mogelijkheden voor zomer '23, maar een #fittemama, daar zet ik vanaf nu flink op in.

Geen aflevering van 'bij ons thuis' missen? Klik dan op de 'Bij ons Thuis'-tag en vervolgens op volgen