Ga naar de inhoud
Slotakkoord

Marcia: 'Ik had meer interesse willen hebben in het leven van mijn ouders'

"Ik luister dit lied vaak als ik me triest voel, het liefst keihard in de auto." Beeld © privéfoto

De dood hoort bij het leven, al staan we daar liever niet te lang bij stil. Denk jij wel eens na over de soundtrack van je leven? Elke week geeft een lezer een inkijkje in diens slotakkoord. Omdat muziek je laat voelen tot in je diepste vezels, op de mooie momenten en de verdrietige. Marcia (56) woont in Loosdrecht en werkt als facilitair assistent. Ze weet al precies wat ze wil als slotakkoord.

Welk nummer wil je sowieso laten horen op je eigen afscheid?

"Ali d’oro van Zucchero en John Lee Hooker."

Waarom juist dit nummer?

"Al acht jaar is dit mijn nummer. Het bouwt heel mooi op en er zit een enorme climax in, helemaal passend bij het moment van afscheid nemen. Ik beeld me bij het horen van dit nummer in dat je daar dan ligt in die kist, met iedereen die je liefhebt om je heen, dan opstijgt en dat je dan wegvliegt als een engel. Een mooie gedachte, toch?

Ik luister dit lied vaak als ik me triest voel, het liefst keihard in de auto, dan voelt het vrij meditatief voor mij. Soms draai ik het weken achter elkaar, en nu we het erover hebben, krijg ik er meteen weer zin in."

Debby:
Vorige week:
Debby: 'Het liefst laat ik Julio Iglesias optreden op mijn begrafenis'

En wat zegt het over je leven?

"De band met mijn ouders was van mijn kant heel afstandelijk. Ik was anderhalf toen mijn broertje geboren werd en werd uit logeren gestuurd bij vrienden van mijn ouders. Blijkbaar had dat veel impact op me, want de afstandelijkheid die ik daarna voelde, hield ik altijd vol. Ik had een prima jeugd, maar bleef altijd erg gereserveerd. Boos was ik niet, maar wel erg op mezelf. Als mijn ouders bijvoorbeeld wilden komen kijken bij turnen, dan moest ik daar niks van weten. Ik weet niet wat er toen is gebeurd, maar daar kun je gerust wat hechtingstheorieën en familieopstellingen op loslaten. Ik wil het nog wel eens onderzoeken, maar voor nu laat ik het liever voor wat het is."

"In 2008 kreeg mijn moeder een zware hartoperatie en bijna tegelijkertijd hoorde mijn vader dat hij asbestkanker had. Mijn moeder ging het ziekenhuis in en hij werd bestraald, maar vanwege de chemokuur mochten mijn ouders niet bij elkaar zijn. Mijn vader lag in bed in de huiskamer en was zieker dan hij zei dat hij was. Ik kon echt wel gewoon naar een vriendin gaan zei hij, ik red me wel, en uitgerekend die avond viel hij uit bed en hoorde ik het de volgende ochtend pas. Toen ik naar hem toe reed hoorde ik dit nummer op de radio. Het raakte me zo, dat het een wonder is dat ik levend ben aangekomen.

Mijn moeder lag nog in het ziekenhuis, het was verdrietig dat ze elkaar niet konden steunen. Ze zijn nog één week samen geweest en toen is mijn vader gestorven. Nu ze allebei zijn overleden, realiseer ik me dat ik het ook wel anders had kunnen doen met die afstandelijkheid. Meer praten bijvoorbeeld, ze meer toelaten in mijn leven en in mijn denkwereld. Ik had wel meer empathie willen tonen, en ook meer interesse willen hebben in hun leven en hoe zij dat hebben neergezet. En ook gewoon meer knuffels en warmte willen delen. Ik heb er geen spijt van dat het zo gelopen is, het is ook gewoon wie ik ben. Alleen: zij waren ook mijn liefde waard ondanks de voor hen totaal onschuldige start van mijn leven. Ik ben trots op wie ik ben geworden en daar zijn zij ook debet aan."

Muziek-app
Lees ook:
Muziek-app Shazam herkent nu 1 miljard liedjes per maand

Waar luister je het liefst naar muziek?

"Meestal in de auto. Mijn vriend luistert altijd Radio 10, maar ik word gek van die reclames. Gelukkig heb ik het talent om dat dan te negeren. 'Hoorde je dat net?', vraagt hij dan maar dan heb ik het echt geblokt. Ik hoor wel een nummer dat ik leuk vind. Een ideaal talent, ook als je man snurkt. Ik luister het liefst naar mijn eigen lijstjes, zonder afleidend gepraat."

Hoeveel lijstjes heb je op Spotify?

"Ik weet het niet precies, verschillende wel. Zo heb ik een lijst met filmmuziek samengesteld, want daar kan ik enorm van genieten. Ik ben een groot fan van filmhuisfilms, in sommige scenes zit echt prachtige muziek. Met muziekapp Shazam zoek ik dan op welk nummer het is en die sla ik allemaal op. 

Het nummer Ali d’oro was heel lang niet op Spotify te vinden, dus dat zocht ik altijd op internet op. Mijn broer, mijn zoon en mijn vriend weten wel dat dit nummer echt gedraaid moet worden bij mij als het zover is, dus ik heb hun ook duidelijke zoekinstructies gegeven."

Wat is je guilty pleasure?

"Oh dat zijn er zoveel. Lay your love on me van Racey vind ik echt heerlijk en vrolijk. Heel poppy en een lekker opbouwend ritme, daar houd ik van. Mi Mujer van Nicolas Jaar vind ik ook zo fijn. Een beetje hippieachtig, met zo’n bruine kroeg-sfeertje. Daar word ik altijd blij van."

Meedoen?

Welk nummer moet er op jouw uitvaart worden gedraaid? En wat zegt dat over jouw leven? Wil je meedoen aan deze rubriek, mail dan je verhaal naar hanneke.mijnster@rtl.nl