Ga naar de inhoud
De opvoedkwestie

'Ik baal van mijn te zware moederlijf'

Beeld © iStock

Claudia heeft in een korte tijd drie zwangerschappen achter de rug gehad, en sindsdien zijn er wat kilo’s blijven plakken. Daar is ze onzeker over, want andere moeders zien er in haar ogen wel goed uit.

In vier jaar tijd heeft Claudia drie kinderen gekregen, dus haar lichaam heeft nogal wat te verduren gehad. "Nog altijd ben ik twintig kilo zwaarder dan voordat ik moeder werd. Daar baal ik van, ik voel me dik en onaantrekkelijk en eerlijk gezegd vind ik dat ik faal als vrouw zijnde, want andere moeders zien er wel slank en perfect uit. Ik wil graag sporten maar ik weet niet waar ik de tijd voor de gym vandaan moet halen. Hoe ga ik me beter voelen?"

'Mijn
Vorige week:
'Mijn dochter wil mijn stiefmoeder voortaan 'oma' noemen'

Moeders moeten echt stoppen om zichzelf steeds met anderen te vergelijken, zegt therapeut en postpartum-specialist Tilda Klumpenaar: "Dat is niet eerlijk naar jezelf toe, want je trekt dan altijd aan het kortste eind. Ontvolg op sociale media de accounts die je onzeker maken en ga op zoek naar body positive en curvy rolmodellen. Dat geeft een fijner gevoel. Onthoud dat in Nederland maat 42 de gemiddelde maat is, sociale media geven echt een vertekend beeld."

Een andere tip van de therapeut: leg de lat niet te hoog. "Prima als je wat kilo’s kwijt wilt, maar je kunt niet in één keer naar min twintig kilo. Richt je op hapklare stappen, bijvoorbeeld eerst één kledingmaat minder. Dat maakt het haalbaar en overzichtelijk."

"Zet een dik kruis in jouw agenda: mama is dan sporten."

Klumpenaar merkt dat veel moeders zeggen dat ze geen tijd hebben om te sporten. "Mijn advies is dan: maak jezelf tot prioriteit en plan het sporten in. Je verdient tijd voor jezelf. Overleg met je partner over hoe jij meer me-time kunt krijgen. Kan hij of zij niet twee keer per week een uur alleen voor de kinderen zorgen? Er zijn altijd oplossingen.

Belangrijk is dat je zelf die ruimte durft te pakken, want anders komt het er niet van. Zet een dik kruis in jouw agenda: mama is dan sporten. Veel vrouwen hebben daar moeite mee. Wat dat betreft kunnen we een voorbeeld nemen aan mannen, die regelen het meestal wel prima voor zichzelf."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'.