Ga naar de inhoud
Asking for a friend

Anneke: 'Ik krijg altijd uitslag van pleisters'

Beeld © iStock

Ik vraag dit voor een vriend: elke week behandelen we een vraag over je gezondheid die je niet snel aan je eigen arts durft te stellen. Deze week: Anneke wil weten of er een alternatief bestaat voor pleisters, want van 'gewone' pleisters krijgt zij altijd last van uitslag.

Steeds als Anneke een pleister gebruikt, zit haar huid op die plek binnen de kortste keren onder de uitslag. "Ik zou graag willen weten of er een alternatief is voor pleisters waarin lijm is verwerkt. Klopt het bijvoorbeeld dat er siliconenpleisters bestaan?"

Daar kan huisarts Marnix van der Leest kort over zijn. "Ja, er zijn alternatieven, waaronder siliconenpleisters en speciale sensitive pleisters. Daarbij wil ik wel meteen aanmerken dat je niet alleen een reactie op de lijm kan krijgen, maar dat je huid ook kan reageren op één van de andere bestanddelen van de pleister."

Jan:
Vorige week:
Jan: 'Zou een open relatie ons kunnen redden?'

Het is dus een kwestie van proberen, zegt Van der Leest. "Het ligt er ook aan in welke mate je er last van hebt. Krijg je 'pas' last van jeuk of uitslag na langdurig gebruik? Dan zou je ook kunnen proberen om je huid op die plek goed schoon te houden en met grotere regelmaat je pleister te verwisselen. Heb je een sterke, heel heftige reactie dan zou ik je willen aanraden om in plaats van een pleister een gaasje en een verbandje te gebruiken."

"Houdt de huidreactie aan na het verwijderen van de pleister en heb je er veel last van, dan zijn er ook ontstekingsremmende crèmes die de huid weer rustiger kunnen maken."

Er zijn uitzonderingen, zegt Van der Leest. "Er zijn ook bijzondere pleisters, waarin bijvoorbeeld medicijnen zijn verwerkt of pleisters die bij een stoma gebruikt worden. Als er huidirritatie bij dergelijke pleisters ontstaat, kun je niet altijd gemakkelijk wisselen naar een ander product."

"Soms helpt het dan om een ontstekingsremmende spray te gebruiken en die op de huid te spuiten. Daarmee hoop je dat een patiënt de noodzakelijk pleister wel kan blijven gebruiken zonder dat er irritatie van de huid ontstaat. Deze spray kun je alleen in overleg met je arts op recept krijgen."

Rubriek: Asking for a friend 

In deze wekelijkse rubriek Asking for a friend leggen we lezersvragen over gezondheid voor aan één van onze experts. Heb jij ook een prangende gezondheidsvraag voor een huisarts, verloskundige, diëtist, psycholoog of een andere gezondheidsexpert? Mail die dan naar weekendmagazine@rtl.nl en wie weet zie jij het antwoord hier op deze plek snel verschijnen.