Ga naar de inhoud
Slotakkoord

Debby: 'Het liefst laat ik Julio Iglesias optreden op mijn begrafenis'

"De tijd tussen m'n 30ste en 40ste was taai. Ik heb moeten vechten om niet kopje onder te gaan." Beeld © Alina Krasieva

De dood hoort bij het leven, al staan we daar liever niet te lang bij stil. Denk jij wel eens na over de soundtrack van je leven? Elke week geeft een lezer een inkijkje in diens slotakkoord. Omdat muziek je laat voelen tot in je diepste vezels, op de mooie momenten en de verdrietige. Voor podcastmaker en columnist Debby Gerritsen (44) uit Amsterdam-Noord staat al sinds haar studententijd vast met welk nummer ze haar slotakkoord wil inzetten.

Welk nummer wil je sowieso laten horen op je eigen afscheid?

"Somersault van Zero 7 en Sia."

Waarom juist dit nummer?

"Al sinds mijn studententijd is dit nummer bij me, toen luisterde ik het elke avond voordat ik ging slapen. Het hele album trouwens, en dit nummer was mijn favoriet. In de good en de bad times was dit mijn plaat. Ik had de tijd van mijn leven in de hoofdstad, maar zoals veel jonge mensen was ik ook zoekende. Iedere avond ging ik op bed liggen, draaide deze plaat, stak nog één sigaret op en dan vielen alle zorgen weg. Dat was mijn eigen ritueel toen.

Het was vooral de melodie, pas later ging ik ook goed naar de tekst luisteren. Somersault is een lief, klein, liefdesliedje, aan een man en aan de kleine dingen in het leven. You're the prince to my ballerina, You'll feed all the people's parking meters, You encourage the eating of ice cream zingt ze, lief en klein, en tegelijkertijd de kern van het leven. We zijn hier om elkaar lief te hebben."

Ingeborg:
Vorige week:
Ingeborg: 'Ik ken totaal geen angst voor de dood'

En wat zegt het over je leven?

"You feel like home, zingt ze, en dat thuisgevoel was voor mij in die tijd wel even zoeken. Ik ben best jong van Salland naar Amsterdam verhuisd en kende daar niemand. Studie, werk, financiën: alles moest ik uitvinden. Wie ben ik en wat wil ik? Al die vragen waar je in die levensfase tegenaan loopt. Ik ben wel zeventien keer verhuisd binnen de stad. Ik woonde vaak in illegale huizen, want in die tijd was het net zo moeilijk om een huis in de hoofdstad te vinden als nu. Pas eind twintig vond ik een huis waar ik legaal kon wonen, maar dat was van korte duur. Mijn relatie klapte, ik stond weer op straat, mijn werk stopte en een paar jaar later ben ik verkracht. Ja, ik zeg het maar gewoon hoe het is. Tussen mijn dertigste en veertigste heb ik echt een taaie tijd gehad en moeten vechten om niet kopje onder te gaan. Daar heb ik allemaal hulp bij gehad en in die tijd waren Zero 7 en Sia er ook een beetje voor mij. You talk to loners, you ask 'how was your week' zingt ze, en dat herkende ik zo. Contact zit in de kleine dingen. Eind dertig dacht ik: ja, ik ben er wel weer.

Inmiddels ben ik helemaal thuis in mijn huis en in mijn relatie. Ik heb het geluk dat ik een geweldig iemand ben tegengekomen, maar ik heb het niet cadeau gekregen. Je moet er ook voor openstaan. Eerder was ik te druk met mezelf, met overleven en had ik niets te geven. Nu wel. Ik zit nu al een tijdje heel goed in mijn vel en dat zit ook in dit nummer. Voor het eerst voel ik me echt veilig en helemaal thuis in mijn relatie. Eindelijk is daar die geborgenheid."

Aida:
Lees ook:
Aida: 'Bij iedere relatie dacht ik: dit is het. Nu komt het goed'

Waar luister je het liefst naar muziek?

"In de auto, dan kun je lekker meezingen. Ik zong vroeger in bandjes en ambieerde een zangcarrière, maar dat is allemaal in de kiem gesmoord. Lekkere rock zoals Anouk en The Gathering. In de auto klinkt het altijd goed. Harde gitaarmuziek vind ik sowieso heerlijk, ik ben echt een Foo Fighters-fan. Op vol volume en dan lekker dansen, ja, dat is het wel voor mij."

Hoeveel lijstjes heb je op Spotify?

"Heel veel en dat gaat van links naar rechts. Ik volg veel artiesten die ik goed vind en ik heb 'de grote Debby lijst', waarin ik alles zet wat ik moet bewaren. Die lijst luister ik altijd tijdens het hardlopen. Verder ben ik dol op die radiofunctie van Spotify, want daarmee kom je weer bij nieuwe nummers. Dat vind ik namelijk wel jammer aan ouder worden: je blijft een beetje hangen in de muziek die je al kent. Je moet echt je best doen om te weten wat er nu wordt gemaakt en daar is die radiofunctie perfect voor."

Wat is je guilty pleasure?

"Julio Iglesias. Quiero kan ik tien keer achter elkaar luisteren. Ik versta er geen reet van, maar hij meent het en dat voel je. Het liefst laat ik Julio optreden op mijn begrafenis, dat zou ik wel mooi vinden."

Meedoen?

Welk nummer moet er op jouw uitvaart worden gedraaid? En wat zegt dat over jouw leven? Wil je meedoen aan deze rubriek, mail dan je verhaal naar hanneke.mijnster@rtl.nl