Ga naar de inhoud
De keuze van...

Marieke Elsinga: 'Ik ben echt niet altijd een zelfverzekerde doener'

"Vorig jaar heb ik op de rem getrapt. Ik vond het even niet meer zo leuk." Beeld © mariekeelsinga

Eens per maand luiden we het weekend in met een BN'er. Dit keer: presentator Marieke Elsinga (36). Na haar zwangerschapsverlof begon Marieke Elsinga ook op werkgebied aan een nieuwe uitdaging. In Alles is Muziek maakt ze haar debuut als presentator van een groot studioprogramma. Die nieuwe rol bevalt haar wel. "Ik wil iets nieuws laten zien."

De kinderdroom van Marieke Elsinga is uitgekomen: ze presenteert een groot studioprogramma. Terwijl Jeroen van Koningsbrugge en Holly Mae Brood met hun teams om de muzikale eer strijden, ziet Marieke erop toe dat de spelrondes goed verlopen. Met humor, maar ook een tikkie streng. "Een feest om te maken", zegt ze, terwijl zoontje Jip (4 maanden) op de achtergrond af en toe brabbelend van zich laat horen. "Zo’n programma is een feest voor iedereen die graag presenteert."

Na haar zwangerschapsverlof is ze ook teruggekeerd op het vertrouwde honk: ze is elke doordeweekse ochtend weer te horen in het Qmusic-ochtendprogramma Mattie & Marieke. We leggen haar 12 keuzes voor.

John
Vorige keer:
John van den Heuvel: 'Beveiliging terugschroeven? Ik ben niet levensmoe'

1. Nieuwsjunk of zappend langs het journaal?

"Dat vind ik wel twee uitersten, maar ik zou eerder zeggen dat ik een nieuwsjunk ben. Ik moet vanwege mijn ochtendshow goed op de hoogte zijn: als mensen opstaan, willen ze het nieuws horen. Een van de eerste dingen die ik doe als de wekker om kwart voor vijf gaat om naar Qmusic te gaan, is door nieuwssites scrollen: de app van AD, de app van RTL Nieuws, even naar de NOS. Maar ik kan er ook niet te veel tijd aan besteden, want zo vroeg in de ochtend telt elke minuut. O, en ik luister altijd naar het nieuws op Radio 2. Dat begint stipt om vijf uur, dus dan weet ik dat ik in de badkamer moet staan. Anders kom ik te laat."

2. Vrije ochtend of vrije avond?

"Vrije avond, want ik ben geen avondmens. Als ik weet dat ik laat moet werken, zoals in het verleden bij RTL Late Night, beïnvloedt dat mijn hele dag. Dan kan ik overdag wel gaan netflixen of even lekker naar B&B Vol Liefde kijken, maar denk ik steeds: ik moet nog pieken. Nu heb ik ’s ochtends al gepiekt."

Marieke
Lees ook:
Marieke Elsinga's nieuwe programma Alles Is Muziek uitgesteld

3. Werkpaard of huismus?

"Moeilijk, maar ik denk toch dat ik werkpaard moet zeggen. Het was heel lekker om verlof te hebben, maar laat mij op een gegeven moment ook maar weer werken. Daar hou ik van. Na twee weken vrij zijn dacht ik al: ik kan eigenlijk wel weer radio gaan maken, haha. Ik heb gewoon heel leuk werk. Maar je hebt de fysieke rust ook wel nodig als je hoogzwanger bent.

En als de baby er eenmaal is, moet je in het ritme van je kind zien te komen en fysiek herstellen. Na drie maanden ben ik weer aan het werk gegaan, dat vond ik een mooi moment. Ik ben niet meteen met de ochtendshow begonnen, maar met drie weken Alles is Muziek. Lange studiodagen, maar we hadden niet elke dag opnames. Dat was lekker inkomen."

4. Liveprogramma of studioprogramma?

"Ik hou erg van liveprogramma’s, omdat je daarbij moet dealen met wat er gebeurt. Als je niet uit je woorden komt of iemand struikelt, ik noem maar wat, moet je er meteen iets mee doen. Dat vind ik zo leuk aan Qmusic, en ook aan wat ik deed bij RTL Late Night en RTL Boulevard. Als iets misgaat in een studioprogramma, neem je het vaak gewoon nog een keer op. Al heb ik geprobeerd om Alles is muziek te presenteren alsof het live was: laat maar gebeuren wat er gebeurt. Ook al neem je natuurlijk veel meer op dan uiteindelijk op televisie te zien is, en wordt het programma gemonteerd."

"Ik leg de lat hoog voor mezelf, daarin zou ik soms wat milder kunnen zijn."

5. Panellid of presentator?

"In de zes jaar dat ik televisie maak ben ik allebei geweest, maar ik kies dan toch voor presenteren. Het leuke daarvan is dat je de regie moet pakken. In Alles is Muziek kon ik soms achteroverleunen dankzij alle grappen en gekkigheid van mijn geweldige teamcaptains Jeroen van Koningsbrugge en Holly Mae Brood, maar ik moest ook zeggen: genoeg gelachen jongens, handen bij de knop voor de volgende ronde. Ik vond het zelfs leuk om af en toe een beetje streng te zijn. Niet Chazia Mourali-streng hoor, maar gewoon: de orde bewaken.

Ik hoop dat kijkers dezelfde Marieke zien die ze ’s ochtends bij Qmusic horen of die ze van RTL Boulevard kennen, maar ik wil ook iets nieuws laten zien. Chantal Janzen is in Beat the Champions ook anders dan in Chantals Pyjama Party, maar haar handtekening is altijd te zien. Hetzelfde geldt voor Beau van Erven Dorens. Van quiz tot talkshow en The Amsterdam Project: je ziet in zijn programma’s verschillende soorten Beau, maar het is allemaal overduidelijk Beau. Dat hoop ik ook te kunnen. Qua diversiteit in mijn werk lukt dat volgens mij al aardig."

Marieke
Lees ook:
Marieke Elsinga kan niet geloven dat ze moeder is: 'Surrealistisch'

6. Goed genoeg in veel dingen of extreem goed in één ding?

"Wat een moeilijke keuze. Ik vind het juist tof dat ik veel verschillende dingen mag doen. Dan ga ik toch voor het laatste, want ik denk niet dat ik genoegen zou nemen met 'goed genoeg'. Ik leg de lat hoog voor mezelf, daarin zou ik soms wat milder kunnen zijn. Misschien word ik dat langzaam ook wel wat meer, want ik durf wel te zeggen dat ik ben gegroeid in de zes jaar dat ik nu televisie maak. En ik wil blijven groeien. Ik wilde al langer mijn vleugels uitslaan, maar mijn agenda was steeds te vol om iets nieuws te proberen. Daarom heb ik vorig jaar even op de rem getrapt.

Al een paar jaar achter elkaar nam ik met veel plezier heel veel werk aan, maar ik vond het even niet meer zo leuk. Ik heb pauze genomen en besloten te stoppen met RTL Boulevard. Nu heb ik weer heel veel zin in alles. Voor Alles is Muziek voelde ik weer kriebels in mijn buik: zou ik het kunnen? Ik vond het lekker om weer zenuwachtig te zijn, om de spanning van iets nieuws te voelen."

"Ik wil graag een kattenopvang. Al is mijn vriend allergisch en wonen we tweehoog in Amsterdam."

7. Honkvast of uit de comfortzone?

"Uit de comfortzone. Al zit ik alweer tien jaar bij Qmusic, want op 9 maart 2013 – ja, ik ben een beetje een datumfreak – won ik het opleidingstraject Q-College en mocht ik ’s nachts radio gaan maken. Ik ben even weggeweest voor RTL Late Night, maar miste het radio maken. Toen Mattie (Valk, red.) me vroeg voor de ochtendshow, dacht ik: elke ochtend hetzelfde doen is helemaal niks voor mij. Maar ja, radio maken met Mattie én teruggaan naar Q: dat voelde als thuiskomen. Ik ben trots op waar we staan met het hele team. Maar ik vind het ook belangrijk om nieuwe dingen te doen. Op de middelbare school deed ik er al zoveel bij dat ik zelfs bleef zitten, in de vierde. Schooltoneel, muziekavonden, het brugklaskamp begeleiden: ik vond het allemaal te leuk.

Tijdens mijn zwangerschapsverlof zei ik soms ook tegen mijn vriend Sander: ik moet er even uit, ik moet iets meemaken. Een dag met zo’n kleine bestaat vooral uit elke drie uur voeden en kraamvisite. Heerlijk hoor, dat cocoonen, maar de dag was zo voorbij. Als ik even met Jip naar mijn ouders, broer of zus reed, had ik in elk geval het gevoel: ik heb iets ondernomen. Ik heb ook altijd plannen. Zo wil ik heel graag een kattenopvang. Al is mijn vriend allergisch voor katten en wonen we tweehoog in Amsterdam."

8. Deze is natuurlijk voor de grap: kind of kat?

"Nee, dat is een te heftige, hoor. Mijn poes Kiki is óók mijn kind. Tijdens de bevalling zat ze zelfs te waken. Ik had zo’n bevalbad gehuurd, een soort zwembad, en zij ging precies op de badmat ernaast liggen. Die twee gaan goed samen."

9. Alles delen of streng socialmediabeleid?

"Ik heb wel foto’s van Jip op Instagram gedeeld, maar niet zo veel. Ergens voelt het privé om dat kleine mannetje te laten zien. Voordat ik na mijn verlof weer bij Qmusic aan het werk ging, gingen Sander en ik even bij de studio langs om Jip te laten zien. Op de terugweg zeiden we tegen elkaar: nu houden we hem weer een beetje onder de radar.

Ik kan me voorstellen dat mensen denken dat ik alles deel op social media, ook omdat ik soms openhartig ben over ongemakken als zwangerschapsjeuk. Maar ik deel niet álles. Ik denk dat het heel gezond is om bepaalde delen van je leven privé te houden."

10. In vol ornaat op de rode loper of in joggingbroek achter de radiomicrofoon?

"Als ik mooi word aangekleed voor de rode loper, krijg ik daar echt een prinsessengevoel van. Tijdens de Qmusic Top40 Awards in februari droeg ik bijvoorbeeld een heel toffe jurk van ontwerper en stylist Tommy Driessen, die me ook al eens kleedde voor het Gouden Televizier-Ring Gala. Hij maakt van vintage stoffen nieuwe jurken, geweldig. Maar in joggingbroek achter de radiomicrofoon vind ik toch het lekkerst. Al is dat er tegenwoordig niet helemaal meer bij, want we hebben webcams in de studio. Ik trek dus niet elke dag dezelfde trui aan, haha. Maar ik hoef er ook niet opgeprikt te zitten."

11. Gouden Radioring of Gouden Televizier-Ring?

"Mattie en ik hadden vorig jaar het geluk om de Gouden Radioring te winnen, dus dan zou ik zeggen: een Gouden Televizier-Ring. Het lijkt me heel tof om die ooit eens te winnen. Als ik vroeger naar het Televizier-Ring Gala op tv keek, dacht ik al: oh, stel dat ik daar ooit zou staan. En toen ik zes jaar geleden de Televizier Talent Award won, vond ik dat heel tof om mee te maken. Op die prijzen ben ik best trots. Waar ze staan? In een kast in de logeerkamer. Laatst heeft Kiki ze omver gelopen. Dat doet ze anders nooit – misschien wilde ze er iets mee duidelijk maken, haha."

Marieke
Lees ook:
Marieke Elsinga geen voorstander van genderneutrale Gouden RadioRing

12. Dromen of doen?

"Doen, en dan maar zien of het lukt. Ik ben echt niet altijd een zelfverzekerde doener, hoor. Zo vond ik het best lastig om te stoppen met RTL Late Night, jaren geleden. Dat programma betekende mijn debuut op landelijke televisie en het was een enorme leerschool. Maar op een gegeven moment voelde het toch te veel als een worsteling. Ik was onzeker over mijn rol binnen het programma en het kostte me veel energie. Daarom heb ik bij RTL aangegeven dat ik het niet nog een seizoen wilde doen. Daarna kwam RTL Boulevard op mijn pad, maar het had ook het einde van mijn televisieavontuur kunnen betekenen.

Dat had ik jammer gevonden, maar als je iets wilt, moet je het proberen. Wat ik nu nog zou willen? Een lange reis maken met een camper, naar Portugal of zo, voordat Jip leerplichtig is. Qua werk heb ik even niks te wensen. Op de radio heb ik de mooiste plek van de dag, en bij televisie heb ik blijkbaar het punt bereikt dat ik dingen mag proberen die ik nog niet eerder heb gedaan. Ik ben superblij met waar ik sta."

Alles Is Muziek is vanaf zaterdag 8 april om 21.50 uur te zien op RTL4.