Het valt Lydia al langere tijd op dat haar man hun zesjarige zoon voortrekt. Dit vindt ze niet leuk voor hun twee jaar oudere dochter. Hoe kan ze dit veranderen?
Hoewel het niet altijd heel opvallend is en niet elke dag gebeurt, kan Lydia toch niet anders concluderen dan dat haar man hun zoon voortrekt ten opzichte van hun dochter. "Misschien is dit onbewust omdat hij altijd graag een zoon wilde hebben, maar het valt mij op dat hij minder snel boos wordt op hem, dat onze zoon sneller iets mag - een snoepje, langer opblijven - en meer aandacht krijgt. Dat doet me pijn, en soms zegt onze dochter ook dat 'papa Liam liever vindt'. Als ik er met mijn man over praat, ontkent hij dit. Wat kan ik doen?"

Dat een ouder een ander kind voortrekt komt vaker voor in gezinnen, zegt therapeut en post-partumspecialist Tilda Klumpenaar van Frou Frou Begeleiding: "Het is vervelend als dit gebeurt, voor zowel het kind dat voorgetrokken wordt, als de ander waarbij dit niet gebeurt. Tegelijk zijn we ook maar mens en gebeuren deze dingen. Belangrijk is dat je hierover in gesprek blijft gaan met je partner. Houd het dan feitelijk en wijs hem erop wat je ziet, in plaats van te verzanden in een welles nietes-discussie."
Klumpenaar: "Betrek het dus niet te veel op jezelf maar leg uit wat dit voortrekken doet met jullie dochter. Kinderen hebben voelsprieten en merken alles op, dat blijkt ook wel uit de opmerking van jullie dochter. Ook voor jullie zoon is dit niet fijn. Misschien wel op de korte termijn, ieder kind vindt het immers fijn om z’n zin of extra aandacht te krijgen, maar op de lange termijn zijn kinderen het meest gebaat bij balans."
"Jij hoeft niet op te lossen wat een ander veroorzaakt."
Therapeut Klumpenaar heeft nog een tip: schiet als ouder niet in de overcompensatie naar het andere kind. "Veel moeders voelen zich verantwoordelijk voor alles, maar jij hoeft niet op te lossen wat een ander veroorzaakt. Jouw partner moet dit zelf inzien – daar kun jij hem bij helpen – en dit aanpakken. Onder vier ogen kun je ook een keer met hem bespreken wat het met jou doet dat hij jouw signalen niet serieus neemt. Het belangrijkste is dat jullie hierin op één lijn komen en dat bereik je met open communicatie."
Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'.