Met de trein kun je vanuit Nederland direct naar Zwitserland reizen. Op weg naar kaasfondue, bergen en blauwe meren. Maar hoe praktisch is zo'n treinvakantie nou echt? En hoe houd je een reis naar Zwitserland een beetje betaalbaar? Want naast die hoge bergtoppen staat het land ook bekend om haar hoge prijzen. Onze reisredacteur stapte in de internationale trein om de proef op de som te nemen.
Vanaf Amsterdam Centraal gaat - via Utrecht en Arnhem - een rechtstreekse trein naar Basel. Om acht uur 's ochtends vertrekt de internationale trein en volgens de dienstregeling ben je dan om 15.00 uur in Zwitserland.
Kapotte bovenleiding
Dat was tenminste het plan, maar eenmaal over de Duitse grens zitten we vast achter een goederentrein. Waar onze trein normaal op hoge snelheid door het landschap zou moeten razen, gaan we nu maar langzaam vooruit.
Het half uurtje vertraging dat we daarmee oplopen is te overzien, dus ik leun weer achterover om ontspannen naar buiten te kijken.
Maar dan komt de trein ter hoogte van Mannheim opnieuw tot stilstand. De conducteur brabbelt wat onverstaanbaars door de intercom, waarna de reizigers elkaar vragend aankijken.
Na enkele minuten kraakt het omroepsysteem opnieuw en wordt ons medegedeeld dat er een bovenleiding kapot is.
We zullen de reis met een omweg moeten vervolgen en later alsnog moeten overstappen. Is dit nou pech of moet ik als internationale treinreiziger maar snel leren om wat geduld te hebben?
"Zodra je eenmaal in Zwitserland bent, rijden de treinen perfect op tijd."
De man die achter ons zit, reist vaker per trein naar Basel en heeft het antwoord: "In Duitsland is er altijd wel iets, dus een klein beetje vertraging is normaal, maar wat er nu gebeurt, heb ik op dit traject nog nooit eerder meegemaakt." Pech dus.
Soepele overstap
Goed nieuws heeft hij ook: "Zodra je eenmaal in Zwitserland bent, gaat alles perfect. Zelfs de meest strakke overstaptijden heb ik gehaald. Daar rijdt alles op tijd."
En inderdaad, vanaf Basel loopt alles op rolletjes. De overstap gaat soepel en twee uur later staan we in Interlaken.
De reis naar Basel kan heel betaalbaar: als je zo’n drie maanden van tevoren boekt, kun je voor 76 euro een retourkaartje kopen. Wil je – net als wij - in Zwitserland je vakantie per trein voortzetten en meerdere plekken bezoeken dan is de Swiss Travel Pass de beste optie.
Kinderen reizen gratis mee
Met dit treinticket kun je onbeperkt reizen per trein. De prijzen zijn niet mals: voor een pas van 6 dagen ben je 359 Zwitserse frank kwijt, wat vrijwel hetzelfde bedrag is in euro's.
Maar wat dan weer een mooie meevaller is, is dat kinderen tot 16 jaar gratis kunnen meereizen en dat je met de pas gratis naar musea kunt.
Interlaken blijkt heel populair bij Aziatische toeristen. De hoofdstraat van de compacte stad barst van de chique Zwitserse horlogewinkels en souvenirshops, vaak gerund door Aziaten, waar je allerlei nutteloze zooi kunt kopen.
Veel Zuid-Koreanen
Ook zien we opvallend veel Aziatische restaurantjes. De Zwitserse bergen hebben een enorme aantrekkingskracht op bijvoorbeeld Chinezen en Koreanen. Ze kennen het landschap uit films en willen het met eigen ogen zien.
Een recente Zuid-Koreaanse serie zorgde voor een verse aanwas van bezoekers, maar ook Instagram draagt een steentje bij, vertelt onze kajakinstructeur Sean, met wie we het Brienzermeer gaan verkennen. "We hadden hier vorig jaar een K-popzanger die een foto op zijn Insta had gepost en sindsdien is het aantal Koreaanse klanten flink toegenomen."
Leuk om te doen:
- Op het meer van Brienz kun je met vrienden of familie een Hottug huren: een varende hottub. Het water is verwarmd tot 38 graden en je krijgt hout mee om tijdens de vaartocht op te stoken. Tip: spring vanaf de hottug het ijskoude meer in om je de rest van de dag opgefrist te voelen. De aanlegplaats ligt pal naast station Brienz, goed bereikbaar per trein dus.
- Wandelen in de regio van Interlaken. Er zijn tal van routes te lopen, waarbij je het landschap helemaal in je kunt opnemen. En het mooie is dat het niks kost.
- Vanaf Interlaken is het een uurtje met de trein naar Bern, wier oude binnenstad op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat. Een fijne stad om een dag in rond te struinen.
- Een Berns biertje drink je bij Altes Tramdepot, die 's zomers ook een heerlijk terras hebben. Een ander gezellig café is Volver.
- Leuke dorpjes om te bezoeken zijn Lauterbrunnen, dat ligt in een dal met maar liefst 72 watervallen, en wintersportdorp Grindelwald.
- Reis met de Jungfraubahn naar het hoogste spoorwegstation van Europa: Jungfraujoch. Het treinkaartje is prijzig: 82 euro. Maar met de Swiss Travel Pass krijg je vijftig procent korting.
Meer informatie over reizen naar Zwitserland vind je hier.
In een waterdicht pak stappen we de kajak in. We peddelen langs een kasteel en vanaf het water is het uitzicht over het turquoise gekleurde meer nog indrukwekkender.
Kraakhelder, turquoise water
Dus wij snappen die toeristen wel. Het is hier ook echt prachtig. Het water van het Meer van Brienz is bovendien zo schoon dat we ons waterflesje ermee kunnen bijvullen.
Een winterkajaktour, waarbij je met gids het water opgaat, kost 130 euro per persoon. Allesbehalve een goedkope excursie dus. In de zomer een kajak huren en zonder begeleiding het meer verkennen, is betaalbaarder, namelijk vijftig euro.
Maar zo'n winterse ervaring is ook echt wat waard, dus eens kijken waar dan wel op bespaard kan worden. Verblijven in een appartement en zelf koken scheelt al heel veel. Als je naar Lidl of Aldi gaat, ben je aan boodschappen niet heel veel meer kwijt dan in Nederland.
Betaalbare lunchmenu's
De kosten voor uiteten gaan kun je binnen de perken houden als je dat 's middags doet. Veel restaurants hebben namelijk een lunchmenu voor een schappelijke prijs. In Interlaken zag ik bijvoorbeeld een tweegangenlunch voor 22 euro.
Een andere optie - en eigenlijk ook wel een must als je in Zwitserland bent - is kaasfonduen. Want dat is niet alleen heel lekker, maar vaak een stuk goedkoper dan de rest van de menukaart.
Vanuit Interlaken is het makkelijk om de regio per trein te verkennen. Wij stappen in de gloednieuwe panoramatrein GoldenPass Express en rijden daarmee naar Erlenbach im Simmertal. De trein rijdt - stipt op tijd - langs het Meer van Thun en het uitzicht is fantastisch.
In het dorpje is het een stukje lopen naar het station van de kabelbaan, die ons omhoog brengt naar de berg Stockhorn. Ook hier komt de Swiss Travel Pass weer goed van pas, want daarmee betalen we de helft voor het retourkaartje, dat anders voor volwassenen zestig euro kost.
Sneeuwschoenwandelen tussen de bergen
We stappen uit op het middenstation Chrindi waar sneeuwschoenen verhuurd worden (kosten: 25 euro per dag). Er zijn verschillende routes te lopen en allemaal zijn ze magisch. En pittig, want dat heuvels oplopen is iets waar de gemiddelde Nederlander niet echt aan gewend is.
Het ene moment is het mistig en mysterieus, terwijl vijf minuten later de lucht strakblauw is. Omringd door bergen en sneeuw is dit toch wel het ultieme plaatje van Zwitserland.
Vlekkeloze terugreis
Wanneer we de dag erna met tegenzin weer terug naar Nederland reizen zet ik me schrap voor eventueel gedoe met de trein, maar de reis verloopt vlekkeloos.
Om 15.15 uur verlaten we Basel en terwijl wij in de bistro aan boord een biertje doen, rijdt de ICE zoals hij rijden moet: in hoog tempo dwars door Duitsland heen. Dus als ik keurig volgens dienstregeling om 22.00 uur op station Amsterdam Centraal weer uit de trein stap, ben ik overstag: treinvakanties zijn zo gek nog niet.