Ga naar de inhoud
De opvoedkwestie

'Mijn dochter is extreem netjes'

Beeld © iStock

Lienke is zich ervan bewust dat andere ouders haar vast benijden, maar toch maakt ze zich zorgen over haar zevenjarige dochter die wel héél erg netjes is.

Het is vast een luxeprobleem, realiseert Lienke zich: "Maar Luna is extreem netjes. Alles ligt op een vaste plek in haar kamer, ze heeft een hekel aan vlekken in haar kleding en ruimt haar Barbies altijd keurig op. Het probleem ontstaat als er andere kinderen bij ons komen spelen die in haar ogen een 'zooitje' maken van haar kamer. Dan wordt ze heel boos omdat alles op haar manier moet gebeuren. Andere kinderen vinden dat natuurlijk niet leuk en ik ben bang dat straks niemand meer wil spelen met onze Pietje Precies. Hoe help ik haar meer los te laten?"

'Mijn
Vorige week:
'Mijn dochter heeft weinig vriendinnen'

Het is allereerst goed om te weten waar de weerstand tegen rommel vandaan komt, zegt coach Janina Dubbeld van praktijk De Vuurtoren: "Soms is het een kwestie van behoefte hebben aan orde en overzicht. Dit komt vaak voort uit een druk of vol hoofd. Mijn zoon was bijvoorbeeld uren zoet met het op een rij zetten van zijn diertjes en autootjes. Ook nu heeft hij nog moeite met anderen die aan zijn spullen zitten. Als dit het geval is, is het goed om je kind niet af te keuren om haar voorkeur. Het is oké dat zij 'regie' wenst over haar spullen."

"Geef aan dat je voor een speelafspraak een aantal spullen kunt opbergen, zodat anderen daar niet aan kunnen zitten. Zorg ervoor dat er wel iets overblijft om mee te spelen. Mocht dit weerstand oproepen bij haar, dan kun je uitleggen dat het erg jammer zou zijn als er helemaal geen speelgoed zou zijn. Zij zou dit bij een ander waarschijnlijk ook niet zo leuk vinden."

'Praat met haar over wat het ergste is dat er kan gebeuren.'

In de basis heeft een behoefte aan controle vaak te maken met angst voor het onbekende, legt kindercoach Dubbeld uit. "Waarschijnlijk laat jouw dochter ook op andere manieren merken dat ze het fijn vindt als ze weet waar ze aan toe is. Je hebt mensen die handelen en dan pas nadenken én je hebt mensen die denken en dan pas doen. Wellicht hoort zij bij de tweede en dat is prima."

Geduld en vertrouwen 

"Het kan helpen om met haar te praten over wat het ergste is dat kan gebeuren. Hierin zou je haar dan kunnen geruststellen. Geef ook aan dat je in de buurt blijft als er tijdens het spelen iets gebeurt wat ze niet fijn vindt en waar ze jouw hulp bij kan gebruiken. Probeer het te zien als iets dat ze nog mag leren. Geduld en vertrouwen brengen je dan een heel eind."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'.