Ga naar de inhoud
Slotakkoord

Bryan: 'Inhoudelijke gesprekken voerde ik jarenlang met niemand'

"Het beangstigt me nu niet meer dat alles eindigt." Beeld © privéfoto

De dood hoort bij het leven, al staan we daar liever niet te lang bij stil. Denk jij wel eens na over de soundtrack van je leven? Elke week geeft een lezer een inkijkje in diens slotakkoord. Omdat muziek je laat voelen tot in je diepste vezels, op de mooie momenten en de verdrietige. Bryan (30) woont in Tilburg en runt stichting-in-oprichting Brabant Maatjes. Eenzaamheid is een groot thema voor hem en dat komt ook terug op zijn afscheid later.

Welk nummer wil je sowieso laten horen op je eigen afscheid?

"Alone van the Bee Gees."

Waarom juist dit nummer?

"Jeugdsentiment. Mijn vader had een oude jukebox en we zaten regelmatig op de bank te luisteren naar Elvis, Queen en The Bee Gees. Alone is wel echt mijn nummer. Vanwege de nostalgie maar ook door de tekst. Ik heb me vaak alleen gevoeld, ik heb zoveel eenzaamheid gekend dat ik nu alles uit het leven wil halen. Het beangstigt me nu niet meer dat alles eindigt, want ik weet inmiddels dat ik echt geleefd heb als mijn tijd komt."

Debby:
Vorige week:
Debby: 'November Rain is zo treffend voor mij en mijn leven. Het is bijna eng'

En wat zegt het nummer over je leven?

"Ik was twintig toen mijn vader overleed aan asbestkanker, hij was pas vijftig. Terwijl ik studeerde en mijn leven zich moest ontvouwen, stond mijn wereld op zijn kop en moest ik gaan rouwen. Doordat ik op school veel gepest ben, had ik in die tijd nauwelijks vrienden. Of zeg maar: geen.

Ik was erg op mezelf en in de jaren die volgden bestond mijn leven uitsluitend uit werken en gamen. Tot een uur of één ‘s nachts dook ik onder in een wereld waar ik veel bereikte en talloze online vrienden had. Dat waren mijn enige dopamineshotjes. In het dagelijks leven sprak ik alleen mensen die me vroegen waar de boter stond. Voor hen was ik slechts de handige vakkenvuller, inhoudelijke gesprekken voerde ik jarenlang met niemand.

Dat veranderde na een tweet, waarin ik schreef dat ik me dagelijks alleen voelde. Ik kreeg duizenden reacties, wat uiteindelijk leidde tot een Facebookgroep, een website waar ik nu mijn beroep van maak en vooral een hele groep vrienden. Met mijn inmiddels beste vrienden Roy en Kim run ik Brabant Maatjes, een community waarin we jongeren die zich eenzaam voelen met elkaar in contact brengen. Dat gaat heel goed, juist omdat we vrienden zijn.

Ongelofelijk toch, dat ik na jaren alleen ineens al mijn weekenden kon volplannen. Gelukkig waren het ook mijn vrienden die me zeiden dat ik wel goed op mezelf moest passen, en op tijd een stapje terug moest doen. Nu heb ik een fijne balans gevonden en een fijne groep mensen om me heen. En dat gun ik iedereen."

Het
Lees ook:
Het leven van Lars is al 81 dagen non-stop te volgen via livestream: 'Soms eenzaam'

Waar luister je het liefst naar muziek?

"Onderweg in de trein heb ik altijd mijn oortjes in. En in de supermarkt ook, om niet al die prikkels daar binnen te krijgen. Ik heb ADD en muziek brengt me in mijn eigen wereld. Het geeft me rust en zorgt dat ik alles gedaan krijg wat ik wil. Ik vind het juist moeilijk om in de trein te zitten zonder muziek, want dan komt alles vol op me af."

Hoeveel lijstjes heb je staan op Spotify?

"Oh, veel! En dat gaat echt van jukebox-muziek, zoals Elvis en The Bee Gees, naar oude rap van Tupac, Eminem en Snoop Dogg naar de betere carnavalskrakers. Hoewel die laatste ook wel een beetje bij de tijd van het jaar moeten passen."

Wat is je guilty pleasure?

"Als Jan Biggel op de radio komt met Ons Moeder Zeej Nog, dan zet ik ‘m echt harder. Ik vermoed dat weinig mensen dit nummer kennen, maar hierbij een gratis tip van mij."

Meedoen?

Welk nummer moet er op jouw uitvaart worden gedraaid? En wat zegt dat over jouw leven? Wil je meedoen aan deze rubriek, mail dan je verhaal naar hanneke.mijnster@rtl.nl