Ga naar de inhoud
Liefdesles

Udo: 'Onze blikken kruisten en we kozen elkaar'

Beeld © Annet van den Ende

Iedere week delen we een openhartige en goudeerlijke liefdesles van een lezer. Omdat de liefde alleen maar mooier wordt als je deelt. Tijdens een yogales op Curaçao zat Udo (63) met zijn rug tegen die van de lerares en voelde hij eindelijk ontspanning in zijn rusteloze lijf. Toch kostte het hem veel moeite om echt voor haar te gaan.

"Ik was 24 en op zoek naar avontuur. Als militair was ik een jaar op Curaçao gestationeerd en kon daarna in Nederland eigenlijk niet meer wennen. Mijn jeugd was onstuimig geweest en Amsterdam-West was geen vreedzame wijk waar ik wilde terugkeren. Ik voelde me opgesloten in Nederland en wilde de wereld rondreizen, op zoek naar ruimte en natuur.

In die periode ging ik naar yoga, en de lerares viel me wel op, maar omdat in mijn hoofd al bezig was met weggaan, had ik geen oog voor de liefde. Tijdens de les moesten we een oefening samen doen en toen gebeurde het: onze blikken kruisten en we kozen elkaar. Als finale oefening moesten we met de ruggen tegen elkaar aanzitten. Een laatste ontspanning."

Esther:
Vorige week:
Esther: 'Laat elkaar alsjeblieft niet los. Nooit'

"Dat moment viel mijn rusteloze geest eindelijk stil, ik voelde warmte en energie stromen tussen ons. Bij het aankleden keken we elkaar aan en zeiden: 'tot de volgende keer'. Bij de laatste keer yoga nam ik geen initiatief, ook al wist ik dat we elkaar misschien niet meer zouden zien."

Naar de bergen en natuur

"Toevallig troffen we elkaar weer in de supermarkt en spraken we over het midzomerfeest die avond en ze zei: 'Zullen we samen gaan?' We voelden allebei een klik, en deelden een liefde voor natuur en bergen. Het duurde heel lang voordat ik iemand dichtbij durfde te laten komen, maar vanaf het moment dat we met de ruggen tegen elkaar zaten, voelde ik me veilig bij haar.

We maakten korte tochten en gingen samen op vakantie naar de Franse Alpen. Na onze derde vakantie samen zeiden we: waarom gaan we niet ergens wonen waar bergen zijn en de natuur mooi is? We dachten aan Nieuw-Zeeland, maar het werd uiteindelijk Noorwegen, omdat mijn vriendin daar een baan vond."

Prabudah
Lees ook:
Prabudah (31) volgt de Bhagwan: 'Hij wist precies hoe ik me voelde'

"Het duurde een tijd voordat haar werkvergunning rond was, en ondertussen volgde ik een opleiding tot psychiatrisch verpleegkundige. Daar gebeurde iets: ik werd verliefd op een meisje in mijn klas. Het was echter duidelijk dat we niet met elkaar verder konden; zij was heel christelijk en ik Bhagwan-aanhanger. Dat ging moeilijk samen, en daarbij hield ik nog steeds van mijn vriendin."

Kiezen tussen twee vrouwen

"Ik vertelde over mijn verliefdheid, maar dat we gewoon vrienden zouden blijven. Mijn vriendin stelde me voor de keuze: ik moest met de vriendschap stoppen of zij zou het uitmaken. Ik zei dat ik dat niet kon want ze betekende veel voor mij. Vreemd genoeg was dit de tweede keer in mijn leven dat ik moest kiezen tussen twee vrouwen.

Ooit, op de lagere school werd ik verliefd op twee meisjes en die raakte ik allebei kwijt en precies hetzelfde gebeurde nu weer. Mijn vriendin maakte het uit en het meisje in mijn klas verbrak het contact, ze trouwde kort daarna met iemand van haar eigen geloof." 

Joost
Lees ook:
Joost (61) heeft twee vrouwen: 'Ik voel voor beiden evenveel liefde'

"Mijn vriendin kreeg haar werkvergunning en vertrok naar Noorwegen. Ik was na een stage op een psychiatrische afdeling gestopt met mijn opleiding omdat ik inzag dat het werk niet bij me paste, en daarmee was plots alles weg. Mijn liefde, mijn studie, alles. Ik viel in een enorm gat."

Indiaans ritueel

"We hielden contact en na een jaar ontmoetten we elkaar weer in Zwolle. Er was veel afstand tussen ons en veel frustratie, maar toen ik haar weer zag voelde ik hoeveel ze voor me betekende. Wat had ik er een zooitje van gemaakt. Ik besefte dat ik mijn leven op de rails moest zien te krijgen. Een paar maanden later reisde ik naar Noorwegen met het plan om een vision quest te doen in de bergen. Dat is een indiaans ritueel van drie dagen vasten en afzondering op een plek in de natuur, om zo kracht en inzicht te vinden."

Anne:
Lees ook:
Anne: 'Soms gooi ik bewust een bom onder onze relatie'

"Ik reisde naar een gebied niet te ver van mijn vriendin vandaan en zocht een plek die bij mij paste: op een strand aan een bergmeer. Het werden drie intensieve dagen, waarin ik geconfronteerd werd met mijn angst. De angst om te leven, angst voor liefde, angst om me te binden. Ik ben nog nooit zo bang geweest als toen die nacht dat ik moest waken in duisternis en nevel.

Maar het lukte en ik vond daar kracht en liefde. Eindelijk kon ik mijn angst onder ogen zien en reisde naar haar toe. Mijn hart zei me: ik kies voor haar en het leven dat we beiden willen. Zij was eerst nog sceptisch maar uiteindelijk verdween de afstand tussen ons vonden we elkaar terug."

Nooit spijt gehad

"Na twee jaar was ik klaar met mijn opleiding en vond ik werk in Noorwegen. De weg was hobbelig in de jaren die volgden en niet gemakkelijk, maar onze liefde droeg ons door moeilijke tijden heen. Nu, bijna veertig jaar nadat we met onze ruggen tegen elkaar zaten, zijn we nog steeds bij elkaar en heeft onze liefde kunnen groeien.

Ik heb nooit spijt gehad van mijn keuze. Ik heb er veel voor moeten doen, en nog veel meer moeten leren, maar eindelijk heb ik de weg van mijn hart gevonden."

Gezocht: Liefdeslessen 

Voor de rubriek Liefdesles op RTL Nieuws Lifestyle zoeken we mooie, kwetsbare, grappige, inspirerende en goudeerlijke liefdeslessen. Een inzicht, een reflectiemoment. Liefst met hand in eigen boezem. Bleek je uiteindelijk zelf degene met bindingsangst? Had je nooit voor de liefde moeten emigreren of bleek een samengesteld gezin toch een illusie? Journalist Hanneke Mijnster wil je er graag alles over vragen. Vertellen mag anoniem. Mail naar: hanneke.mijnster@rtl.nl.