Ga naar de inhoud
Slow travel: Holland Norway Lines

Per boot naar de (dikke pakken) Noorse sneeuw: 'De vakantie begint op zee'

Stilte voor de storm op de MS Romantika. Beeld © Kita van Slooten

Sinds april vorig jaar kun je vanaf Eemshaven met een cruiseferry naar het Noorse Kristiansand. De reis duurt 18 uur en is een leuke, alternatieve manier om naar Scandinavië te reizen. Maar hoe is dat nou op zo’n schip en wat kun je in de winter in Noorwegen doen?

Over een regenachtig parkeerterrein trekken reizigers hun rolkoffers door het grind richting de MS Romantika, het schip van Holland Norway Lines. De romantiek is op dat moment nog ver te zoeken, want het grauwe, industriële Eemshaven is zeker niet de mooiste plek om een vakantie te beginnen.

Oubollig interieur

Maar eenmaal aan boord kan het avontuur beginnen. Het eerste wat opvalt is de heerlijk oubollige inrichting. De 193 meter lange cruiseferry, waar 1500 passagiers op kunnen en 300 personenauto's, werd begin deze eeuw gebouwd in Finland en voer vanaf 2002 een tijd lang over de Oostzee.

Degene die verantwoordelijk was voor de inrichting van het de MS Romantika hield nog stevig vast aan de interieurtrends van de jaren negentig, waardoor een eerste rondje over het schip voelt als een reis terug in de tijd. Vooral de verschillende soorten vloerbedekking zijn een feestje voor liefhebbers van retroprints.

Terwijl het schip de Eemshaven steeds verder achter zich laat, strijken reizigers neer in de Sea Pub. De alcoholprijzen aan boord zijn gelukkig gebaseerd op Nederland en niet op Noorwegen. Zo kost een pint Heineken 5,50 euro en zijn er cocktails vanaf 7,50 euro.

Jong & oud aan boord

Onze medepassagiers zijn van alle leeftijden. Het stereotype beeld dat op een cruise alleen bejaarden rondlopen klopt hier dus zeker niet. Natuurlijk zijn ze er wel, maar we zien ook veel vriendengroepjes, moeders met dochters en stelletjes aan boord.

In de winterperiode gaan de meeste mensen voor een minicruise: ze varen naar Kristiansand, brengen daar de dag door en eind van de middag gaan ze weer terug. "Dan kunnen we zeggen dat we een keer in Noorwegen zijn geweest", vertelt een man die met zijn tienerdochter op pad is.

Dineren doen we die avond bij restaurant Grande Buffet. Voor 35 euro kun je hier aanschuiven en zelf je bord vullen bij het uitgebreide buffet. Drankjes zijn bij de prijs inbegrepen en hoogtepunt van dit restaurant is dan ook dat je - naast water en frisdrank - zelf je biertje en wijn kunt tappen.

Zeebenen

Inmiddels is het schip op een ruig stukje zee beland, want als we na het eten richting de theaterzaal gaan, lijkt het alsof iedereen dronken door de gang zwalkt. Doordat de boot heen en weer schommelt, wordt recht lopen een uitdaging. Behalve voor het personeel, dat hieraan gewend is en inmiddels voorzien lijkt van zeebenen. 

In Starlight Palace, het twee verdiepingen tellende theater, speelt elke avond een liveband. Terwijl wij zonder al te veel gewiebel met ons drankje van de bar naar de tafel proberen te lopen, begint de dansvloer zich langzaam te vullen. Even verderop wagen mensen een gokje in het casino.

Dat is het leuke van de cruiseferry: de vakantie begint al op zee, wat de reis dus onderdeel van de pret maakt. Dat is wel wat anders dan chagrijnig in de rij staan op een vliegveld of in de file belanden op een buitenlandse snelweg.

Duurzaam of niet?

Het kost ongeveer 25.000 liter aan brandstof om met de MS Romantika van Nederland naar Noorwegen te varen. Bij gemiddelde bezetting komt dat neer op zo’n 20 liter per persoon.

Dat is minder dan een vliegtuig per persoon nodig heeft voor diezelfde afstand. Hoe het zich verhoudt tot een auto hangt sterk af van het soort auto en met hoeveel personen je in de auto zit. Met z’n drieën in een gemiddelde auto met verbrandingsmotor geeft een vergelijkbare CO2-uitstoot als de overtocht met de boot.

De trein is zonder twijfel het minst vervuilende vervoermiddel, maar een snelle verbinding naar Noorwegen is er (nog) niet.

Na een uurtje is de zee weer rustig en maakt het zachte deinen van het schip een beetje slaperig. Alsof je als een baby wordt gewiegd. In slaap vallen is dan ook geen enkel probleem, maar een echt goede nacht maken we niet.

Oordoppen mee

De hutten zijn niet goed geïsoleerd en de mensen die laat op de avond pratend door de gang lopen, klinken alsof ze recht naast je oor staan te tetteren. Lichte slapers doen er dus goed aan om oordoppen mee aan boord te nemen.

We zijn niet de enige met slaperige oogjes bij het ontbijtbuffet, maar zodra er land in zicht komt, veren mensen enthousiast op om naar het dek te gaan. Het schip vaart langs kleine eilandjes tot het de haven van Kristiansand bereikt, die er een stuk beter uitziet dan die van Eemshaven.

Toch is het zonde om alleen in Kristiansand te blijven. Het is een stadje met zeker wel wat leuke plekjes, maar echt bijzonder is het allemaal niet. Gelukkig kun je vanuit hier alle kanten op. Er gaan treinen direct naar Stavanger en Oslo. Ook zijn er snelbussen die je in vier uur naar de Noorse hoofdstad brengen.

Sprookjesachtig winters landschap

Zowel het trein- als busstation zijn op loopafstand van de haven. Net zoals de autoverhuurbedrijven. Wij zetten de reis per auto voort naar het noorden. Hoe verder we komen, hoe meer sneeuw we zien, tot het overal helemaal wit is.

Terwijl in Midden-Europa de pistes groen bleven, lag hier al een dik pak sneeuw en dat is inmiddels alleen maar meer geworden. Op zo'n drie uur rijden van Kristiansand zijn we in het plaatsje Hovden in een sprookjesachtig winters landschap terechtgekomen.

We beginnen de sneeuwpret met een ritje in de hondenslee. Svein Magna, de eigenaar van Haukeli Husky, is blij met de bootverbinding tussen Nederland en Noorwegen. "We hebben nog nooit zoveel Nederlanders gehad als dit seizoen", vertelt hij.

Flinke stijging Nederlandse toeristen

En die waren allemaal met de MS Romantika naar Noorwegen gereisd. "Dat hebben we telkens gevraagd en allemaal zeiden ze ja." Ook afgelopen zomer kon Hovden flink profiteren van de bootreizigers. Het aantal kampeerovernachtingen steeg met 74 procent vergeleken met de cijfers van 2019.

Het is ook geen straf om in deze regio een vakantie door te brengen, bedenken we terwijl we op de slee door de sneeuw gaan, voortgetrokken door een groep dolenthousiaste husky's.

Ook de dagen erop laat Hovden zien dat wintersport in Noorwegen helemaal niet zo'n gek idee is. Voor de skiërs is er 42 kilometer aan pistes, voor langlaufers maar liefst 170 kilometer aan geprepareerde paden. Maar ook niet-skiërs vermaken zich hier prima.

Op een slee de piste af

Zo is het mogelijk om aan het einde van de dag, vlak voor de piste sluit, met een slee de helling af te gaan. Het sturen is in het begin even wennen, dus we vliegen er de eerste de beste bocht al meteen uit, maar landen in een dik pak sneeuw.

Hoe meer je met je voeten remt, hoe meer sneeuw er in je gezicht belandt, dus die bril en gezichtsbedekking zijn geen overbodige luxe. Voeten omhoog betekent ongeremd als een kind zo blij die piste af. Geen idee met welke snelheid dat precies gaat, maar misschien ook beter om dat gewoon niet te weten.

Langlaufen proberen we natuurlijk ook en dat is een geweldige manier om door het mooie landschap te glijden. Behoorlijk vermoeiend ook voor de beginnende Nederlander die weinig sneeuw gewend is. Zeker als je ziet hoe soepel de Noren zich op die dunne latjes voortbewegen.

De prijzen voor een skipas vallen mee in verhouding met de prijzen in de rest van Europa. Voor vier dagen betaal je hier 150 euro.

Wat dan wel weer schrikbarend duur is, is de après-ski. Een groot glas bier van de tap kost elf euro. Dus wie hier tot in de late uurtjes wil doorgaan, moet zijn spaarpot flink leegschudden. 

Een biertje drinken we dan wel weer op de boot terug naar Nederland, is het plan. Maar op het moment dat we Kristiansand weer verlaten, roept de kapitein om dat het een stormachtige overtocht gaat worden.

Niet veel later loopt de helft van de passagiers bleekjes richting de hut, zich stevig vasthoudend aan alles wat ook maar enige houvast biedt. Degenen met een sterke maag die wel dat biertje nog aankunnen, moeten in het restaurant en in de pub goed op hun drankje letten, want het schuift zo van de tafel af.

We hebben wind tegen en met windkracht negen à tien voel je dat wel. Op de route tussen Noorwegen en Denemarken beuken metershoge golven tegen het schip dat flink heen en weer beweegt. Alsof je in een pretparkattractie zit, maar dan urenlang.

Het personeel werkt onverstoord door. "Ik vind het zelf wel lekker eigenlijk", zegt de receptioniste waar we een pilletje tegen zeeziekte halen. Maar door de gang horen we een reiziger roepen: "Ik ga nooit meer varen!"

Wanneer rustig vaarwater?

Hebben we pech met deze terugreis of is dit normaal? We vragen het de kapitein, die uitlegt dat dit een bovengemiddeld pittige zee was, maar dat dat in de wintermaanden wel eens vaker kan voorkomen. "Dan is de zee een stuk ruiger dan in het voorjaar en de zomer."

Dat bevestigen ook de mensen die al eerder met de boot zijn overgestoken. "Vorige keer was de zee juist heel kalm", horen we van iemand die in augustus de reis maakte.

Halverwege de nacht komen we weer in rustig vaarwater terecht en als het ochtend is zijn we de misselijkheid alweer bijna vergeten. Terwijl de zon opkomt, zien we Eemshaven weer opdoemen en komt er een einde aan het avontuur. Want een avontuur, dat is reizen per schip zeker.

Wat kost de boottocht?

Holland Norway Lines hanteert flexibele tarieven.

In de wintermaanden kun je vanaf 128 euro per persoon zonder auto een enkele reis maken naar Noorwegen. Dit is gerekend op basis van een reis met 2 personen, in een binnenhut (een hut aan de gangkant, zonder raam).

Als je met de auto reist, is een enkele reis in de winter vanaf 175 euro per persoon te boeken, ook weer berekend op basis van twee personen in een binnenhut. 

In de zomer lopen de prijzen op, simpelweg omdat er dan meer vraag is. Hoe eerder je boekt, hoe goedkoper je reis.