Ga naar de inhoud
Slotakkoord

Maria: 'Wat ik ook meemaak, dood, verdriet, er staat altijd iets moois naast'

"Doe jezelf een lol en heb oog voor de mooie dingen die er ook zijn." Beeld © privéfoto

De dood hoort bij het leven, al staan we daar liever niet te lang bij stil. Denk jij wel eens na over de soundtrack van je leven? Elke week geeft een lezer een inkijkje in diens slotakkoord. Omdat muziek je laat voelen tot in je diepste vezels, op de mooie momenten en de verdrietige. Voor Maria (57), kunstenaar uit Groningen, is er geen ander nummer dat zo goed bij haar leven past als een lied van Liesbeth List.

Welk nummer wil je sowieso laten horen op je eigen afscheid?

"Heb Het Leven Lief van Liesbeth List."

Waarom juist dit nummer?

"Ik kan dit nummer nooit met droge ogen luisteren. De tekst is prachtig en gebracht door Liesbeth List, blaast 'ie me al helemaal weg. Altijd als ik het even niet zie zitten, draai ik Heb Het Leven Lief. Mijn moeder is drie jaar geleden overleden, twee weken voor Liesbeth List.

Ik zat met mijn dochter in de auto naar Groningen en toen zette ze voor mij dit nummer op. Niet te doen zo mooi, alsof ik even een zwaai van Liesbeth kreeg. Alsof ze zei: 'Ja, het is even kut, maar meid, je leeft'. Zo voelt het. Dit nummer troost me altijd zo. Vooral de versie met het Metropole Orkest, die geeft net even die zwieper van 'hé! Je leeft!'."

En wat zegt het over je leven?

"Er zijn pittige tijden geweest, maar ik doorsta ze wel altijd met een positieve draai. Wat ik ook meemaak, dood, verdriet, er staat altijd wel iets moois naast. Ik vind het ontzettend leuk om te leven, maar er gebeuren me wel vaak dingen. Mijn vader overleed vroeg, ik kreeg borstkanker en zo is er nog wel meer, maar ik weiger gewoon om me er onderdoor te laten trekken.

Ons zoontje Bas bleek een hartafwijking te hebben, moest worden geopereerd en de operatie is mislukt. Hij werd twaalf dagen oud. Dat was vreselijk verdrietig, en tegelijkertijd realiseerde ik me toen ook hoeveel lieve vrienden ik om me heen heb. Het hoeft niet altijd goed te zijn, dat heb ik mijn dochter ook meegegeven, maar je doet jezelf zo’n lol door wel oog te hebben voor de mooie dingen die er ook zijn. Als je ouder wordt, kun je beter relativeren en alles meer in perspectief zien.

Ik heb als kunstenaar het leukste beroep van de wereld en mag op een grijze donderdag nog even lekker in bed blijven liggen van mezelf. Ik strijd al jaren tegen de hele plastic rotzooi, dat is mijn taak en ondertussen heb ik een leuk tekenklusje of doe ik iets anders waar ik enthousiast van word. En de rest vooral niet."

Danielle:
Vorige week:
Danielle: 'Ik baal dat ik niet bij m'n uitvaart kan zijn. Want het wordt tof'

Waar luister je het liefst naar muziek?

"Ik heb een mooie oude klepkast van mijn moeder geërfd en daar werk ik altijd aan. Die staat bij het raam en dan schijnt de zon naar binnen. Dat is mijn favoriete plekje en daar staat mijn speaker. Mooi deuntje erbij en dan ben ik intens tevreden, als een spinnende poes."

Hoeveel lijstjes heb je op Spotify?

"Nul. Sinds kort draai ik pas muziek. En dan het liefst iets wat ik al ken, dus ik heb sinds kort iTunes. Als artiesten iets nieuws uitbrengen, kost het echt tijd om er weer aan te wennen, terwijl ik juist het lekkerst teken op liedjes die ik kan meeneuriën."

Wat is je guilty pleasure?

"Eerlijk? Hazes. Een paar maanden voor zijn overlijden vroeg ik een cd van hem voor mijn verjaardag, maar mijn man vertikte het. Uiteindelijk heb ik ‘m wel gekregen gelukkig. Tien nummers van Hazes kan ik altijd goed hebben. En juist die cd doet het op feestjes altijd beter dan van die ingewikkelde muziek zoals van Moby. Soms wil je gewoon lekker meezingen en verder geen gedoe."

Meedoen?

Welk nummer moet er op jouw uitvaart worden gedraaid? En wat zegt dat over jouw leven? Wil je meedoen aan deze rubriek, mail dan je verhaal naar hanneke.mijnster@rtl.nl