Ga naar de inhoud
Bij ons thuis

'Goede voornemens gesneuveld? Ik ben nog niet eens begonnen!'

Beeld © iStock

Journalist Franke blogt elke woensdag over de avonturen van haar gezin. Deze week geeft ze toe dat ze niet eens meer aan haar goede voornemens begint. "De draken in mijn hoofd hadden geen zin in de sportschool, maar wel intens veel zin in een vette oliebol."

Het was oudjaarsavond. We hadden twee glazen wijn op en ik vroeg het gezelschap wat de goede voornemens voor 2023 waren. Vier kinderen haalden de schouders op. "Dat jullie mijn verjaardag niet meer vergeten", zei Olle (8) toen hij er even over had nagedacht. Ik vond het een prachtig voornemen. We waren zijn verjaardag niet echt vergeten, alleen zijn kinderpartijtje een beetje. Dat kon beter dit jaar, zeker als hij ons eraan zou herinneren.

De volwassenen aan tafel hadden min of meer hetzelfde goede voornemen: het lijf soepel houden. Gezonder en duurzamer eten, meer sporten/bewegen, minder drinken. We werden allemaal wat ouder, dikker, slomer en wat minder snacken, vet, suiker en méér afbeulen in de sportschool zou ons goed doen, dachten we.

'Hij
Vorige week:
'Hij trapte het meisje steeds harder. Toen greep ik in'

Op 1 januari werd ik vroeg wakker, want meer dan die twee glazen wijn had ik uiteindelijk niet gedronken en we lagen er op tijd in. Je zou zeggen: het ideale moment om uitgebreid gezond te koken, een lange wandeling te maken of de sportschool in te duiken. Om kortom, die frisse start te maken. 

Maar er gebeurde iets anders: de draken in mijn hoofd schrokken wakker. Die hadden geen zin in de sportschool ("Het is nu natuurlijk takkedruk. Laten we nog maar een maand wachten tot de fanatiekelingen weer zijn afgehaakt"), maar wel intens veel zin in een vette oliebol ("We hebben er recht op, want we hebben er nog maar één gegeten dit jaar en één is eigenlijk nul").

Drank, pizza en borrelplanken

De rest van de eerste week van het nieuwe jaar verliep net zo. Zodra ik een goed voornemen verzon (vanavond géén alcohol) waren er de draken om subiet het tegenovergestelde te willen. "Hoezo geen drank tijdens de vriendinnendate? Kom maar door met die Moscow Mule!", "Alleen maar groenten? Je bedoelt: op naar de pizzeria voor zo’n lekkere pizza met prosciutto en ja lekker, een glaasje wijn erbij!"

Ik kon op wortels knagen óf genieten van de afgeprijsde feestdagentoetjes uit de buurtsuper. Als de buren langskwamen, kon dat net zo gezellig met een borrelplankje - zonder is niet echt gastvrij, toch? En al die leukerds die kwamen logeren wilden allemaal mijn signature ontbijtpannenkoekjes met ahornsiroop en blauwe bessen eens proberen.

Blut, volgevreten en lamlendig van alle gehang tijdens de vakantie moest ik op de ochtend dat de scholen weer begonnen gedesillusioneerd concluderen dat mijn goede voornemens al gesneuveld waren nog voordat ik er serieus mee aan de slag was gegaan.

De draken protesteerden tegen soep en salades, sporten voor 8 uur ’s ochtends en alle andere vormen van zelfdiscipline- of kastijding, het is maar hoe je ernaar wilde kijken. Nee, mijn draken wilden comfortfood, chocola, netflixen met een knuffelig fleecedenkentje op de bank. 

Van #fitmom naar #nooitmeergoedevoornemens

"Stil maar", zei ik na een week vechten tegen de draken in mijn hoofd. "We gaan vanaf vandaag gewoon een béétje beginnen, oké? Niets fanatieks." De draken haalden opgelucht adem. "Eerst maar eens een simpel wandelingetje op de vroege ochtend, we zien wel hoever we komen. En bij de soep doen we gewoon een bammetje met kaas." De draken gingen weer liggen. 

Zo veranderde ik mijn goede voornemen al na een week van #fitmom in #nooitmeergoedevoornemens. En ik had zo’n vermoeden dat ik die tweede stukken beter zou kunnen volhouden. 

Geen aflevering van 'bij ons thuis' missen? Klik dan op de 'Bij ons Thuis'-tag en vervolgens op volgen.