Ga naar de inhoud
Slotakkoord

Danielle: 'Ik baal dat ik niet bij m'n uitvaart kan zijn. Want het wordt tof'

"Met iedereen kan ik praten over de dood, behalve met mijn eigen kind." Beeld © privéfoto

De dood hoort bij het leven, al staan we daar liever niet te lang bij stil. Denk jij wel eens na over de soundtrack van je leven? Elke week geeft een lezer een inkijkje in diens slotakkoord. Omdat muziek je laat voelen tot in je diepste vezels, op de mooie momenten en de verdrietige. Danielle (38), uitvaartverzorger uit Almere weet al precies welke sfeer ze ooit bij haar eigen uitvaart wil, en ook welk nummer de aftrap moet geven.

Welk nummer wil je sowieso laten horen op je eigen afscheid?

"Kind van de Duivel van Jebroer."

Waarom juist dit nummer?

"Al jaren staat dit nummer op mijn lijstje voor mijn uitvaart en hij heeft nog steeds geen plaats heeft gemaakt voor een ander. En niet omdat ik daadwerkelijk vind dat ik een kind van de duivel ben, maar de beat, de tekst, alles bij elkaar maakt dat ik het helemaal voor me zie hoe mijn uitvaart gaat. Ik wil de mensen op de stoelen laten dansen en de muziek op standje 100.

Ik werk in de uitvaart en hoor heel veel nummers voorbijkomen. Andrea Bocelli is mooi hoor, maar de beat en de energie van dit nummer zetten meteen de toon voor hoe ik wil dat mijn afscheid gaat, daarom is dit het nummer dat bij binnenkomst gedraaid moet worden. Hij zingt ook: 'Mama je hoeft niet te huilen' en 'feesten alsof elke dag de laatste is'. Zo sta ik ook in het leven, dus ik vind het een mooie boodschap. Dat laatste neem ik overigens niet letterlijk, want drank en drugs spelen geen rol in mijn leven."

Trodessa:
Vorige week:
Trodessa: 'Borstkanker heeft me zacht gemaakt'

En wat zegt het over je leven?

"Ik houd er niet van om in de belangstelling te staan, maar ik wil wel een grootse uitvaart. Ik baal dat ik er zelf niet bij kan zijn, want volgens mij wordt het heel tof. Als kind had ik al een fascinatie voor de dood, en ik wist op mijn vijftiende al dat ik graag uitvaartverzorger wilde worden. Op mijn 21e werd ik moeder en had ik een administratieve baan, maar nu is het me alsnog gelukt.

Bij een uitvaart vind ik details belangrijk, er moet wel iets persoonlijks in zitten. Zelf raak ik ook weleens geëmotioneerd tijdens een dienst, maar dat zet ik dan bewust opzij. Later in de auto zet ik dan een lekkere jankplaat op. Afgelopen jaar overleden mijn oom en mijn tante zes weken na elkaar, dat was pittig. Als ik Grijs van Jaap Reesema draai, of Vandaag van Baas B. brengt me dat weer terug naar dat verlies en dan stroomt het vanzelf. In die laatste zit de zin: 'Als liefde jou genezen kon, dan was je gister beter'. Prachtig.

Mensen weten vaak niet waar ze moeten beginnen met bedenken en vertellen hoe hun afscheid eruit moet zien. Daarom heb ik een uitvaartplanner gemaakt. Met dat boekje komt alles aan bod. Begraven of cremeren? Welke muziek en welke mensen? Waar en wat serveren we? Er kan zoveel dat mensen erin kunnen verdwalen, daarom help ik graag een handje."

Livestream
Lees ook:
Livestream ook bij 'gewone' uitvaart populair: 'Positief ervaren'

Waar luister je het liefst naar muziek?

"In de auto, want daar zit ik vaak alleen en dan hoef ik lekker met niemand rekening te houden. Volume voluit en meezingen, heerlijk!"

Hoeveel lijstjes heb je staan op Spotify?

"Ik heb een lijstje 'voor ooit', dat is mijn uitvaartmuziek. Er staan twee nummers op, Kind van de duivel sowieso en een nummer van Maan. De rest mag mijn familie aanvullen. Uiteindelijk is het vooral hun afscheid natuurlijk, dus ik vind het belangrijk dat ze daar zelf een vorm aan kunnen geven. Bij ons thuis spreken we veel over de dood. Vorige week vroeg mijn zoon of ik ook zijn uitvaart zou verzorgen, maar dat gaat natuurlijk niet. Met iedereen kan ik praten over de dood, maar met je eigen kind ligt dat toch even anders. Het idéé alleen al."

Wat is je guilty pleasure?

"Kroegnummers. Nederlandstalige meezingers vind ik heerlijk. Als ik even lekker wil meeblèren zet ik altijd Mart Hoogkamer op, of Hazes."

Je vindt het boekje van Danielle op Instagram als @Doodgewoon Daan.

Meedoen?

Welk nummer moet er op jouw uitvaart worden gedraaid? En wat zegt dat over jouw leven? Wil je meedoen aan deze rubriek, mail dan je verhaal naar hanneke.mijnster@rtl.nl