Ga naar de inhoud
Liefdesles

Eline: 'Mijn goede voornemen was zoveel mogelijk blauwtjes lopen'

Beeld © Annet van den Ende

Iedere week delen we een openhartige en goudeerlijke liefdesles van een lezer. Omdat de liefde alleen maar mooier wordt als je deelt. Toen Eline (34) acht jaar geleden uit de kast kwam, ontdekte ze al gauw dat het versieren van vrouwen anders gaat dan met mannen. "Afwachten heeft totaal geen zin."

"Ook al had ik twee keer een vriendje, ik voelde ook dat ik vooral van vrouwen gecharmeerd was. Toch durfde ik pas uit de kast te komen nadat ik voor het eerst met een vrouw gezoend had. Ik had het idee dat het me moest overkomen en toen ik twee jaar single was gebeurde het ook eindelijk.

Tot die tijd liet ik me altijd versieren door mannen. Een beetje met mijn haren wapperen was vaak al genoeg voor contact. Maar een vrouw versieren? Geen idee. Totdat een mooie Hongaarse me vroeg of ik met haar wilde dansen, ik eerst nog verbaasd om me heen keek en uiteindelijk in haar armen stond. Het kwam tot een kus en ik voelde me fantastisch. Krachtig ook, alsof ik haar wilde beschermen."

Coen:
Vorige week:
Coen: 'Ik was het wachten beu en besloot naar haar te rennen, in Zweden'

"Daarna dacht ik: hè hè het is gebeurd. Ze had me haar nummer gegeven, op een briefje, en dat was ik kwijtgeraakt. Een kleine teleurstelling wel, maar niet veel later stond ik voor het eerst in een gaybar. Leuk shirtje aan, m’n haar goed en klaar om versierd te worden. Verwachtingsvol keek ik om me heen, en ik zag veel leuke vrouwen. Maar er gebeurde helemaal niks. En de paar keer daarna weer niet.

Je kunt wel eens een wat mindere avond hebben, maar uiteindelijk zag ik in dat het niet aan de avond lag, maar aan mij. Doe ik iets verkeerd? Zie ik er niet gay genoeg uit? Grappig genoeg ging ik me namelijk ineens vrouwelijker kleden sinds ik uit de kast was. Sneakers werden hakken, t-shirts werden bloesjes, ik wilde vooral geen 'pot' zijn."

Hoe doe je dat: flirten en versieren?

"Vrouwen nemen niet zo snel initiatief, dus hoe gaat dat dan ooit gebeuren? Afwachten heeft totaal geen zin. Ik moest een knop omzetten en het zelf gaan doen. Toegegeven: ik moest er wel even aan wennen dat ik ineens niet meer versierd werd. Ik vond het niet eerlijk.

Maar ik wist ook: ik kan blijven klagen, of ik kan in actie komen. In het begin was het lastig en bleef ik maar aanklooien. Hoe doe je dat, flirten en versieren? Moet ik gewoon maar wat zeggen of moest ik gaan knipogen?"

Uit
Lees ook:
Uit de kast na jaren huwelijk: 'Ik dacht: verdorie, dit kan helemaal niet'

"Ik had geen idee wat ik moest zeggen en de eerste gesprekken gingen voor geen meter. Voor mijn gevoel liep ik vast. Het moest te leren zijn, vond ik, dus ik besloot er een studie van te maken. Ik ben een beetje een nerd en hield precies bij wat ik had geprobeerd en wat wel en niet werkte.

Alles analyseerde ik en op een gegeven moment had ik alle situaties wel een keer meegemaakt. Ik had een soort leidraad voor mezelf geschreven en maakte er uiteindelijk een boek van."

Zoenen met een hele mooie vrouw 

"In het begin stapte ik af op vrouwen die wel haalbaar waren voor mij. Niet veel knapper dan ik, lekker veilig. Toch stond ik soms ineens met een hele mooie vrouw te zoenen. Met lef kom je blijkbaar een heel eind. Je moet gewoon accepteren dat je een blauwtje kan lopen.

Mijn voornemen voor 2017 werd: ik ga zoveel mogelijk blauwtjes lopen. Dan nam ik tenminste risico's. Het werd een leuk jaar, want ik had veel meer successen dan ik had verwacht. Ik ging door totdat ik zeker weet dat ze me niet wilde, zonder te pushen overigens. En als ik voelde dat zoenen niet zou lukken, dan ging ik voor dat blauwtje." 

Met
Lees meer:
Met deze doordachte openingszin versierde Davies zijn vriendin

"Durf op zijn minst voor duidelijkheid te gaan. Zo zei ik eens tegen een mooie vrouw, die ik al twee keer kort gesproken had: 'we gaan nu naar een andere kroeg, maar wel jammer, want ik had wel met je willen zoenen'. Dat leverde me geen zoen op, maar wel een compliment voor mijn lef. Ook leuk!

Want hoe erg is het nou eigenlijk dat je poging niet uitpakt zoals je hoopt? Hoe eerder je initiatief neemt, hoe makkelijker het is. Als je de hele avond naar iemand staat te kijken, wordt het een big deal als de kroeg bijna sluit. Spreek je haar dan niet aan, dan wordt het de volgende keer ook lastig. Terwijl je ook meteen op iemand kunt afstappen."

De bierhaaltruc

"Zeg iets over de plek waar je bent, of geef een compliment. Gewoon een klein contactmoment, dat is alles. Of gewoon: 'Hoi ik ben Eline, wie ben jij?' Daarmee zeg je: ik wil je ontmoeten. Ik zei ‘m altijd tegen alle vrouwen die ik aansprak, dat voelde veilig want die zin was al vertrouwd.

Beter dan zo’n zogenaamd grappige openingszin. Of de bierhaaltruc: je bent op weg om bier te halen en onderweg spreek je haar aan. Op de terugweg heb je weer een contactmoment en is het niks, dan druip je niet af, want je ging tenslotte om bier te halen."

Tien
Lees ook:
Tien jaar Tinder: 'We zijn offline flirten verleerd'

"De versierspier is getraind of ongetraind. Op een gegeven moment zat ik er wel lekker in en sprak ik met gemak mooie vrouwen aan, maar als ik dan een tijdje niet in de kroeg was geweest, moest ik wel weer even wennen. Ik had niet verwacht dat het me zoveel zou opleveren. Overal praat ik makkelijker nu, ook zakelijk.

Inmiddels heb ik al vier jaar een relatie met een vrouw, voor het eerst. Het flirten ben ik niet verleerd. We leerden elkaar kennen op een gezamenlijke vakantie en het was niet mijn bedoeling om haar te versieren, want ze was nog hetero en alleen een beetje nieuwsgierig naar vrouwen. Ik bood aan om haar mee te nemen naar een gaybar, en nee, dat was echt geen versiertruc. Al nam ik wel het initiatief voor de eerste zoen."

Eline schreef al haar versierlessen in een boek: Vrouwen versieren voor vrouwen.

Gezocht: Liefdeslessen 

Voor de rubriek Liefdesles op RTL Nieuws Lifestyle zoeken we mooie, kwetsbare, grappige, inspirerende en goudeerlijke liefdeslessen. Een inzicht, een reflectiemoment. Liefst met hand in eigen boezem. Bleek je uiteindelijk zelf degene met bindingsangst? Had je nooit voor de liefde moeten emigreren of bleek een samengesteld gezin toch een illusie? Journalist Hanneke Mijnster wil je er graag alles over vragen. Vertellen mag anoniem. Mail naar: hanneke.mijnster@rtl.nl.