Ga naar de inhoud
De opvoedkwestie

'Ik scheld mijn zoontje soms uit'

Beeld © iStock

Irena en haar zevenjarige zoon kunnen soms flink botsen, en tot haar spijt gebeurt het dan weleens dat zij hem uitscheldt. Ze baalt hiervan en wil dit stoppen, maar hoe?

Ze is er zeker niet trots op, maar toch gebeurt het uitschelden van haar zoon vaker dan Irena zelf wil: "Hij kan soms zó etteren - slecht luisteren, mij strak blijven aankijken terwijl hij iets doet wat niet mag, het geluid van zijn iPad expres keihard zetten - dat ik ontplof en hem soms uitscheld voor etter of rotkind. Hoe vaak ik me ook heb voorgenomen om tot tien te tellen, dat voornemen sneuvelt als ik door hem word uitgedaagd. Deze nare dynamiek wil ik doorbreken, maar hoe?"

'Mijn
Vorige week:
'Mijn dochter (6) mag van mij geen gaatjes in haar oren'

Het is dapper van Irena dat ze dit gedrag eerlijk toegeeft, zegt opvoedcoach Sophia van Splunteren: "Het klinkt of je in een negatieve spiraal zit met je zoon: van zijn kant is het de grenzen opzoeken en van jouw kant komt er frustratie. En dat valt niet mee. Wanneer een kind zich slecht over zichzelf voelt en dit denkt doordat een ouder dit zegt, gaat hij zich meestal slechter gedragen. Dit wordt een self-fulfilling prophecy: ik ben slecht dus ik doe slecht."

"Daarbij voelt jouw zoon jouw triggers en drukt hij precies op de knoppen die jou doen ontploffen. Belangrijk om te weten is dat hij dit niet expres doet om jou te sarren, dit gaat onbewust."

'Onder onze triggers zitten vaak oude wonden en pijn van vroeger, die opgerakeld worden door ons kind.'

Maar hoe verander je zo’n vicieuze cirkel? Volgens Van Splunteren is het taak om als ouder je eigen triggers te onderzoeken: "Ga aan de slag met jouw boosheid, want vanuit hier kan de dynamiek veranderen. Je kind reageert alleen maar. Vaak zitten onder onze triggers oude wonden en pijn van vroeger, die opgerakeld worden door ons kind."

"Wellicht moest jij je altijd goed gedragen als kind, en triggert ongehoorzaam gedrag jou nu. Wat het dan ook is: ga met iemand praten, lees erover en verruim je bewustzijn, zodat je de relatie met je kind kan hebben die je zo graag wil. Goede leestips zijn 'Het boek waarvan je wilde dat je ouders het hadden gelezen' van Philippa Perry en mijn 'Triggergids'."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'.