Ga naar de inhoud
Samen op pad

Van Groningse musea tot Valkenburgse grotten: de leukste kerstvakantie-uitjes

Winter Efteling. Beeld © Efteling

Handschoenen aan, muts op en naar buiten! Want deze kerstvakantie valt er een hoop te beleven. Van Limburg tot Groningen en van Zwolle tot Amsterdam. Overal zijn winterse activiteiten, leuk om te doen met vrienden of met het gezin.

Nederlands IJsbeelden Festival

De beste ijskunstenaars van over de hele wereld kwamen dit jaar weer naar de IJsselhallen in Zwolle om daar gewapend met beitel aan de slag gaan met zo'n 600.000 kilo ijs en sneeuw.

De resultaten zijn te zien op het Nederlands IJsbeelden Festival, dat zich het grootste ijssculpturenfestival van Europa mag noemen. Het thema is 'What A Wonderful World', wat kunstenaars inspireerde om alles wat mooi en bijzonder aan de wereld is te vertalen naar kunstwerken tot wel zes meter hoog.

Zo loop je er langs een Chinese tempel, Braziliaanse dansers en een Afrikaanse steppe met olifant, leeuw en zebra's. Om ervoor te zorgen dat die kunstwerken langer dan een dag meegaan is het wel bibberen geblazen: de temperatuur in de hal is minus tien graden. Dus zorg dat je goed ingepakt arriveert.

Winter Efteling

In de wintermaanden is de Efteling nog sprookjesachtiger dan anders. Het wandelen van de ene attractie naar de andere gaat over sfeervol verlichte paden waar je ook winterse versieringen tegenkomt. Zoals de grote wintersokken van de reus, waar je in kunt stappen voor een leuke foto.

Op de Warme Winterse Weide is het dan lekker opwarmen bij een knisperend kampvuur, dat omringd is door kraampjes waar je eten en drinken kunt halen. Tijdens een drukke dag in het weekend kan de rij voor de glühwein en warme chocomel wat lang zijn, maar de acts op het podium zorgen voor de nodige wachtverzachting.

Terwijl op de weide mensen dansen en meezingen met de a capella-act, trekken even verderop kinderen en hun ouders schaatsen aan - te huur voor 2,50 euro - voor een rondje over de ijsbaan. En dat alles ziet er extra feestelijk uit zodra het gaat schemeren en de lichtjes hun werk doen.

Lichtkunstwerken in Amsterdam, Leeuwarden en Utrecht

Het is vroeg donker op deze winterse dagen. Het voordeel daarvan is dat lichtkunstenaars met hun werken licht in de duisternis kunnen brengen.

Lichtfestival Utrecht Lumen brengt een aantal gebouwen in Utrecht tot leven met kunstwerken die iets zeggen over de geschiedenis van de stad. Je kunt de route met een gids lopen, maar ook zelf de wandeling van drie kilometer doen.

In Leeuwarden heeft kunstenaarsduo Kroft&Smids een poëtische lichtroute door Leeuwarden gemaakt, met projecties op twaalf plekken in de binnenstad. Deze route, genaamd Decemberlicht, loop je door de blauw verlichte lantaarnpalen te volgen. En dat kan tot en met 8 januari.

In Amsterdam zijn tot en met 22 januari de twintig kunstwerken van Amsterdam Light Festival te bewonderen. De grachten en bruggen vormen een perfect decor, maar ook museum NEMO waar een waterval van licht uit de gevel komt stromen.

Pop-up Christmas Cocktail Bar Miracle

Ben je in de hoofdstad is en heb je zin om je eens even flink onder te dompelen in kerstsfeer? Dan kun je nog tot en met 27 december terecht bij pop-up bar Miracle.

De bar van bij comedytheater Boom Chicago is omgetoverd tot een klein kerstparadijsje. Wie boven zit kijkt in de slaapkamer van de kerstman en beneden heb je uitzicht op de bar waar de meest kerstige cocktails à 15 euro per stuk worden bereid.

Je kunt kiezen uit tien cocktails die allemaal een geweldige naam hebben. Lekker fris is de SanTaRex, die wordt geserveerd in een bijpassende dinosaurusmok. Liefhebbers van zoet gaan voor de Yippie Ki Yay Mother F****r!, vernoemd naar de beroemde uitspraak van Bruce Willis in kerstfilm Die Hard.

Schaatsen met 'het mooiste uitzicht van Nederland'

Op het dak van de Rotterdamse Bijenkorf is een schaatsbaan gecreëerd. Tot en met 13 januari kan hier synthetisch ijs worden getrotseerd. Dat is eventjes wennen, want deze duurzame variant op bevroren water glijdt minder soepel. 

De baan van twaalf bij twaalf meter is dan ook niet bedoeld om fanatiek te gaan sporten, maar meer om even te zwieren of de kids wat rondjes te laten krabbelen terwijl je zelf met een drankje langs de kant staat.

Waar het vooral om gaat is dat je dit alles doet met uitzicht op de skyline van Rotterdam, volgens de bewoners 'het mooiste uitzicht van Nederland'. 

Reserveer je plekken vooraf voor tien euro per persoon, dan word je vanaf de bovenste winkelverdieping door het personeel naar het dak gebracht.

Kerststad Valkenburg

Geen enkele stad in Nederland weet zich zo goed in kerstsfeer te hullen als het Limburgse Valkenburg. Sterker nog, er is zoveel te doen dat je aan één dag amper genoeg hebt.

In de verlichte en mooi versierde mergelgangen van de gemeentegrot is een ondergrondse kerstmarkt. En ook in de Fluwelengrot kan er rondgestruind worden. Beide markten zijn tot en met 30 december te bezoeken. Kaartjes koop je hier

Bovengronds gaat het tot en met 8 januari door. Een van de activiteiten is Route d'Amuse, een keuze uit drie wandelingen waarbij je in verschillende restaurants kan aanschuiven voor een hapje. Hartje Valkenburg is omgedoopt tot Santa's Village, waar je bij houten chalets kunt shoppen en snacken.

Dat dit allemaal groots en met veel oog voor detail is uitgevoerd blijkt wel uit de waardering die Valkenburg ook uit het buitenland krijgt: de stad is een van de genomineerden voor Beste Europese Kerstmarkt.

Van Batman tot Versace

Heb je tieners die je normaal voor geen goud een museum in krijgt? Ga deze kerstvakantie dan naar het noorden waar in Forum Groningen de internationale tentoonstelling The Art of DC - The Dawn of Super Heroes te zien is.

Deze expositie neemt je mee in de wereld van Batman, Superman, Wonder Woman en vele andere superhelden. Naast originele tekeningen kun je hier de 3 meter grote Batpod bewonderen en zijn er allerlei rekwisieten en kostuums tentoongesteld, zoals Christopher Reeve’s beroemde Superman-cape.

In het Groninger Museum kun je vervolgens naar Gianni Versace Retrospective, een tentoonstelling over de Italiaanse modeontwerper Versace, die in 1997 werd vermoord. Zijn kleurrijke, drukke prints werden gedragen door artiesten als Prince en Elton John. Outfits die nu in het museum te zien zijn.

Ook zijn er videofragmenten te zien van zijn legendarische modeshows uit de jaren negentig, met modellen als Naomi Campbell, Claudia Schiffer en Cindy Crawford, die dankzij hem wereldberoemd werden.