Ga naar de inhoud
De opvoedkwestie

'Mijn dochter (6) mag van mij geen gaatjes in haar oren'

Beeld © iStock

Voor Isabel is het een uitgemaakte zaak: haar zesjarige dochter mag nog geen gaatjes in haar oren. Niet iedereen is het hiermee eens. Wat is wijsheid?

Het is hét gesprekonderwerp in huis en haar dochter heeft zich er als een pitbull in vastgebeten, zegt Isabel. "Linde wil per se gaatjes in haar oren omdat veel van haar vriendinnetjes dit hebben. Ik vind haar hiervoor nog te jong en wil er liever mee wachten. Dat bevalt haar absoluut niet, laatst kreeg ze een enorme meltdown omdat ze haar zin niet kreeg. Wat ook niet meehelpt is dat ze het van mijn man wél mag, we zitten dus niet op één lijn. Hoe ga ik hiermee om?"

'Het
Vorige week:
'Het beste vriendinnetje van mijn dochter (7) wordt gepest'

Dat Isabel en haar man anders over deze situatie denken, is niet heel handig, zegt opvoedcoach Sophia van Splunteren: "Bij dergelijke kwesties is het belangrijk dat je wel eenheid krijgt met je partner. Je hoeft niet over alles op één lijn te liggen, maar op het moment dat dit van je man wel mag en van jou niet, weet een kind niet waar het aan toe is. Gaat het wel of niet gebeuren? Dit kan onrust veroorzaken, zoals de genoemde meltdowns, omdat de kaders niet duidelijk zijn."

'Kinderen zijn van nature loyaal aan beide ouders.'

Het is dus zaak om rust in de tent te krijgen, maar hoe doe je dat? Van Splunteren tipt: "Ga het gesprek aan met je partner en bespreek wat er mogelijk is en waar jullie je beiden goed bij voelen. Mag het misschien als ze zeven of acht is? Dan kan je hier samen voor kiezen en dit ook communiceren naar jullie kind. Het is dan wel fijn als jullie je beiden hieraan houden, dus niet dat je partner roept: 'Ja, het moest van mama, van mij mag het nu al hoor'."

"Zo creëer je onnodig een front en dat is voor kinderen niet fijn. Kinderen zijn namelijk van nature loyaal aan beide ouders en dit maakt dat ze het gevoel kunnen krijgen een kant te moeten kiezen, omdat de ene ouder niet de bad guy wil zijn."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'.