Ga naar de inhoud
Slotakkoord

'Knockin' on Heaven's Door is toepasselijk: komt hierna toch nog iets?'

"Ik vind dat wij 'Werkende Helden' worden ondergewaardeerd." Beeld © privéfoto

De dood hoort bij het leven, al staan we daar liever niet te lang bij stil. Denk jij wel eens na over de soundtrack van je leven? Elke week geeft een lezer een inkijkje in diens slotakkoord. Omdat muziek je laat voelen tot in je diepste vezels, op de mooie momenten en de verdrietige. Eduard (57) uit Rhoon is heftruckchauffeur op een groenteveiling en heeft al wel een idee wat hij graag wil laten horen op zijn afscheid.

Welk nummer wil je sowieso laten horen op je eigen afscheid?

"Knockin' on Heaven's Door van Guns ‘N Roses."

Waarom juist dit nummer?

"In de jaren negentig was dit nummer een hit en sindsdien heb ik het vaak geluisterd. Ik vind dit wel een toepasselijke tekst. Misschien komt er straks toch nog wel iets na. Ik ben christelijk opgevoed, en ook al ga ik niet meer naar de kerk, ik ben toch ook niet helemaal onverschillig."

En wat zegt het over je leven?

"Deze plaat niet zoveel, maar Werkende Helden van Mooi Wark wel, die moet sowieso ook worden gedraaid. Dat ben ik zelf ook namelijk en ik vind dat ons vak een beetje wordt ondergewaardeerd. Veel mensen zitten maar een beetje op zo'n laptop te koekeloeren en opdrachten te geven, maar als wij op de werkvloer niks meer doen heb jij straks geen brood meer op je bord. Die ode spreekt me wel aan. Sommige weken maak ik wel zestig uur, dan help ik een kennis op de boerderij nog even met oogsten, of iemand vraagt of ik kan helpen met melken. Ik doe het graag en ik heb alle tijd.

Sinds mijn vader in 2010 overleed, woon ik alleen in mijn ouderlijk huis. Ik woon hier al sinds de jaren 90, en heb de laatste jaren wel het een en ander veranderd. De oude muziekinstallatie van mijn ouders is er niet meer, maar de piano van mijn moeder staat er nog wel. Erop spelen doe ik niet, want ik kan alleen de Vlooienmars spelen, maar hij heeft wel een sentimentele waarde voor me."

'Mijn
Vorige week:
'Mijn zoons huilden toen ze hoorden dat ik dit liedje op mijn afscheid wil'

Waar luister je het liefst naar muziek?

"Onderweg in de auto, op de radio of een cd. Thuis ook wel, maar ik ben ook wel vaak in de weer. Of op festivals en in feesttenten. Ik heb Mooi Wark bijvoorbeeld vaak gezien, Guns ‘N Roses ook een keer.  Ook al ben ik de vijftig gepasseerd, ik ga nog steeds. Meestal ga ik alleen, want ik ga niet zitten wachten of er iemand meegaat. Ook niet meer elke week trouwens, hoor. Ik moet altijd vroeg op en als ik op vrijdag eindelijk thuis zit, vind ik het ook wel mooi geweest."

Hoeveel lijstjes heb je op Spotify?

"Niet een. Ik weet wel wat het is, hoor. Maar ik luister muziek vooral via YouTube. Dat is gratis en luistert net zo prima. Wat dat betreft ben ik toch echt een Hollander."

Wat is je guilty pleasure?

"Die heb ik niet zo. Voor mij is er niks fout aan foute muziek. Genieten moet je toch zelf doen!"

Meedoen?

Welk nummer moet er op jouw uitvaart worden gedraaid? En wat zegt dat over jouw leven? Wil je meedoen aan deze rubriek, mail dan je verhaal naar hanneke.mijnster@rtl.nl