Ga naar de inhoud
Asking for a friend

Fleur: 'Ik was elke dag mijn haar. Is dat echt zo ongezond?'

Beeld © iStock

Ik vraag dit voor een vriend: elke week behandelen we een vraag over je gezondheid die je niet snel aan je eigen arts durft te stellen. Deze week: Fleur wast al heel lang elke dag haar lange haar. Daar krijgt ze veel commentaar op omdat dat erg slecht zou zijn voor haar hoofdhuid en haar, maar is dat wel zo?

Voor Fleur (34) is het inmiddels routine geworden. Elke ochtend tijdens het douchen wast ze haar haar. Ze moet wel, want doet ze dat niet, dan loopt ze rond met een vette coupe. "Dat ziet er niet uit. Ik heb het wel eens geprobeerd om zo mijn haar te laten wennen aan een niet-dagelijkse wasbeurt, maar dan werd het zo vet dat ik niet kon wachten om weer onder de douche te stappen."

"Mijn omgeving heeft er echter steeds meer commentaar op. Ze zeggen dat het niet goed is voor mijn haar en hoofdhuid. Bovendien is het natuurlijk ook niet goed voor het milieu én mijn energierekening om dagelijks mijn haar te moeten wassen. Maar waarom is het eigenlijk zo slecht voor mijn haar en hoofdhuid? Ik doe het zo al jaren en ik vind de conditie van mijn haar er eerlijk gezegd niet slechter op geworden."

Willeke:
Vorige week:
Willeke: 'Ik heb continu het gevoel alsof mijn tong is verbrand'

Dermatoloog Marjolein Leenarts heeft goed nieuws voor Fleur: "Ze hoeft zich niet schuldig te voelen over het dagelijks wassen van haar haar. Waarschijnlijk past dit gewoon bij haar. Het is namelijk heel persoonlijk hoeveel talg iemand aanmaakt. Fleur is waarschijnlijk iemand die veel talg aanmaakt (en misschien ook wel veel haarproducten) waardoor haar haar snel vet wordt. Zeker als je een milde shampoo – zonder veel agressieve reinigers – gebruikt, dan moet je in dat geval elke dag je haar wassen. Als ze een gezonde, niet-schilferende hoofdhuid heeft, kan zij hier prima mee doorgaan."

Was je een droge hoofd(huid) vaak, en ook nog eens met een agressieve shampoo, dan droogt je hoofdhuid wel sneller uit en ontstaan er meer schilfers, zegt de dermatoloog. "Maar dat hoeft dus zeker niet altijd het geval te zijn. In de casus van Fleur zie ik geen reden waarom ze er koste wat het kost van af moet."

Mocht Fleur nou vanwege die oplopende energierekening toch haar haar minder willen wassen, hoe pakt ze dat dan aan? Leenarts: "Dan zou ik haar willen adviseren om haar haar met een wat sterkere shampoo te wassen, waarmee het haar lukt om haar lokken om de dag te wassen. Of ze kan het om de dag alleen even met water wassen, daarmee maakt ze het ook schoner."

Verslaafd aan shampoo?

Het is volgens Leenarts overigens niet wetenschappelijk bewezen dat je haar 'went' aan het vele ofwel dagelijks wassen. "Of dat het haar zogezegd 'verslaafd raakt' aan wassen en aan de shampoo. Het is niet zo dat je haar daarvan vetter wordt. Dat heeft dus enkel met je talgproductie te maken."

Een gelijksoortige hardnekkige fabel bestaat er over het gebruik van lippenbalsem, zegt de dermatoloog. Ook daar zou je verslaafd aan kunnen raken. Leenarts: "Dat is dus ook niet zo. Je lippen drogen er niet door uit. Een lippenbalsem kan niet vet genoeg is waardoor je blijft smeren of je lippen drogen uit omdat je heel vaak langs je lippen likt. En dan zijn er ook nog mensen die heel vaak lippenbalsem opdoen. Die zijn dan weer verslaafd aan de handeling van het smeren. Dát kan wel."

Rubriek: Asking for a friend 

In deze wekelijkse rubriek Asking for a friend leggen we lezersvragen over gezondheid voor aan één van onze experts. Heb jij ook een prangende gezondheidsvraag voor een huisarts, verloskundige, diëtist, psycholoog of een andere gezondheidsexpert? Mail die dan naar weekendmagazine@rtl.nl en wie weet zie jij het antwoord hier op deze plek snel verschijnen.