Ga naar de inhoud
Slotakkoord

'Mijn zoons huilden toen ze hoorden dat ik dit liedje op mijn afscheid wil'

'Ik hoop dat iedereen die ik achterlaat er een beetje troost uit kan halen." Beeld © privéfoto

De dood hoort bij het leven, al staan we daar liever niet te lang bij stil. Denk jij wel eens na over de soundtrack van je leven? Elke week geeft een lezer een inkijkje in diens slotakkoord. Omdat muziek je laat voelen tot in je diepste vezels, op de mooie momenten en de verdrietige. Voor Ria (76) uit Almere is het slotakkoord geen ver-van-haar-bed-show meer. Ze lijdt aan COPD en is uitbehandeld. Ze weet precies wat ze wil laten horen als het zover is.

Welk nummer wil je sowieso laten horen op je eigen afscheid?

"Mag Ik Dan Bij Jou van Claudia de Breij."

Waarom juist dit nummer?

"Ik vind dit gewoon een heel mooi nummer, en ik hoop dat iedereen die ik achterlaat er een beetje troost uit kan halen. Als ik ‘m op de radio hoorde, dan ging ‘ie ook altijd wel een tandje harder. Toen ik mijn zoons vertelde dat ik dit nummer wil laten horen wanneer ik het uitvaartcentrum wordt binnengedragen, moesten ze allebei huilen. Dat lijkt me het bewijs van een goede keuze."

En wat zegt het over je leven?

"Ik heb geen gemakkelijk leven gehad. Ik ben een schipperskind en moest als klein meisje op kostschool bij de nonnen, dus dat was niet leuk. Dat ik al jong zwanger werd, betekende in die tijd dat ik moest trouwen, maar die man deugde van geen kanten. Hij was lang niet altijd aardig en ik moest drie keer per dag met mijn benen wijd. Eerst dacht ik dat dat er nu eenmaal bij hoorde, maar na zeven jaar had ik er genoeg van. Daarna ben ik twaalf jaar alleen geweest, met mijn drie kinderen, totdat ik de contactadvertentie in de Telegraaf zette.

Paul schreef een mooie brief zonder taalfouten, want daar ben ik gevoelig voor. Hij zocht duidelijk geen huishoudster en sprak over zijn kinderen als kanjers. 'Die moet ik hebben', dacht ik. En het bleek gelukkig ook liefde op het eerste gezicht. We zijn nu bijna veertig jaar getrouwd en zijn een samengesteld gezin met in totaal zes kinderen. Twee kinderen waren al de deur uit, dus we hebben met vier kinderen samengewoond. Dat is wel aanpassen en een beetje geven en nemen, maar dat ging prima. We hadden nooit ruzie, en nog steeds niet. Zijn dochter voelt als mijn dochter, ze komt heel vaak hier. Echt heel lief en fijn."

'Ik
Vorige week:
'Ik ben bang dat mijn uitvaart een halve dag gaat duren'

Waar luister je het liefst naar muziek?

"Nou, nergens, want ik leef eigenlijk in stilte. Toen ik nog alleen was met de jongens draaide ik wel wat muziek, maar op dit moment helemaal niet. Ik hou van de stilte, en zit liever te lezen. In de stilte hoor ik. Dat is wel iets van de laatste jaren, hoor. Vroeger, toen alle kinderen nog thuis waren ging ik soms bewust naar buiten om de stilte op te zoeken, gewoon even naar het bos of het strandje in de buurt."

Hoeveel lijstjes heb je staan op Spotify?

"Helemaal niks. Ik heb geen radio, geen cd’s, alleen op de tablet zoek ik af en toe iets op om te draaien. Bij mijn afscheid wil ik wel muziek, dat heb ik al helemaal uitgedacht. Claudia de Breij dus bij binnenkomst, daarna Zeilen Op De Dag Van Vandaag van Frans Mulder en de instrumentale versie van Don’t Cry For Me Argentina als ik de oven inga.

Ik heb vijf nummers opgeschreven, maar volgens mijn zoon mag ik er maar drie. Hij heeft alles voor me op papier gezet, dat voelt heel fijn. Hij is er speciaal een paar keer voor langsgeweest en zo hebben we alles goed kunnen regelen. Alleen, nu blijkt dat hij zelf uitgezaaide kanker heeft. Dat is wel heel wrang. Hij is pas vijftig en moet dit nu ook allemaal voor zichzelf regelen."

Wat is je guilty pleasure?

"Dat is toch wel Zeilen Op De Wind Van Vandaag. Ik word er vaak om uitgelachen dat ik het een mooi liedje vind, maar die tekst is voor mij een waarheid als een koe. Je moet zeilen op de wind van vandaag, De wind van gisteren helpt je niet vooruit, de wind van morgen blijft misschien wel uit, Je moet zeilen op de wind van vandaag. Dat is ook een boodschap voor de mensen, gratis en voor niks."

Meedoen?

Welk nummer moet er op jouw uitvaart worden gedraaid? En wat zegt dat over jouw leven? Wil je meedoen aan deze rubriek, mail dan je verhaal naar hanneke.mijnster@rtl.nl