Ga naar de inhoud
Groen & Goed Geld

Op naar 'n duurzaam en betaalbaarder nieuwjaar: 'Ga toch fietsen'

Beeld © iStock

Liever zijn voor je portemonnee én de planeet, hoe doe je dat? Elke week geven we duurzame bezuinigingstips. In deze laatste aflevering: goede voornemens voor het nieuwe jaar.

De afgelopen tien weken bespraken we in deze rubriek hoe je kunt bezuinigen en tegelijkertijd lief voor het milieu kan zijn, van hoe je je huis leegruimt om overzicht te krijgen van wat je al bezit, tot spullen repareren, ruilen en delen in plaats van kopen.

Ook gaven we tips hoe je kunt besparen in en rondom je huis en op boodschappen. Vorige week las je hoe je de feestdagen doorkomt zonder al te veel financiële ellende. Daarmee zijn we aangebroken bij de goede voornemens. Wat kunnen we de komende tijd doen om geld of het milieu te sparen? Nou, een heleboel. Wellicht zitten er nog leuke voornemens voor je bij.

'Door
Vorige week:
'Door slim in te slaan vóór de feestdagen kun je veel geld besparen'

1. Vaker met de fiets

Dit zijn zoveel vliegen in één klap, dat het eigenlijk gek is dat we überhaupt voor korte ritjes de auto blijven pakken. Je bespaart er veel geld mee: per kilometer betaal je voor de auto zo’n 0,43 euro, fietsen kost je 0,08 cent. Rijd je 20 dagen 10 kilometer op en neer naar je werk, dan bespaar je daarmee jaarlijks zo’n 1500 euro. Lekker! Het is ook nog eens een stuk gezonder. Fietsen is een laagdrempelige manier om gezond te blijven, voorkomt diverse ziektes en rugpijn, kan depressie voorkomen én zorgt voor een goede conditie, aldus de Fietsersbond. Bovendien is het de ideale manier om die extra kerstkilootjes weg te trappen.

Daarnaast is het ook een manier van verzet. Boos dat energiereuzen duizelingwekkende winsten blijven maken terwijl wij brave burgers op een houtje bijten? Kleine rebellie is zo gepleegd en als er maar genoeg druppels op die gloeiende plaat vallen, wordt het vanzelf een stromend riviertje.

Waarom
Lees meer:
Waarom het zo moeilijk is om je auto te laten staan: 'Automobilist heeft roze bril'

2. Je huis verder verduurzamen

Heb je nog spaargeld, dan kun je overwegen je huis (nog meer) te isoleren of verduurzamen. Net als dit jaar, krijg je in 2023 daarvoor subsidie van de overheid, tot wel 30 procent van de investering. Dat is natuurlijk aantrekkelijk. Wat kun jij doen om je huis nog duurzamer te maken? Denk aan verdere isolatie, of misschien zelfs een warmtepomp of extra zonnepanelen. Er is zoveel mogelijk. Schakel een energiecoach van de gemeente in om te zien waar jij nog winst kunt behalen. Oh, en denk je erover een warmtepomp aan te schaffen? Bel dan vorige week naar honderd installateurs, want het is erg druk op dit moment.

3. Ga volledig van het gas af

Klinkt dit als een droom, helemaal onafhankelijk zijn? Volg dan het YouTube-kanaal In stappen van het gas af van Hans Strikkers. Op heel duidelijke manier legt hij uit hoe je je huis kunt verwarmen zonder gas, wat de voordelen van een airco zijn en of een warmtepomp aanschaffen nu wel of niet een goed idee is. Hans heeft ook een website waar je tips vindt om je paleis een upgrade te geven.

Duurzame
Lees meer:
Duurzame producten? 'We willen wel, maar prijs is ook belangrijk'

4. Op de kleintjes letten

We hebben het al vaak over boodschappen gehad, maar er zijn nog een aantal manieren om op de kleintjes te letten: door te investeren in duurzamere producten die je niet steeds opnieuw hoeft te kopen. Van koffiecups tot wattenschijfjes, 'afdekfolie', luiers, oplaadbare batterijen en menstruatie-ondergoed. Sommige van die producten zijn niet heel goedkoop, maar op langere termijn wel, en bovendien beter voor het milieu – als je veel minder weg te gooien hebt.

5. Download handige apps

Kom maar op met je mobieltje en zet er de leukste, duurzame, goedkopere initiatieven op. Van Vinted om tweedehandsjes voor de kinderen te scoren, tot Eerlijk Winkelen, waar je alle fairtrade/biologische tweedehands winkels en restaurants in de buurt vindt. Een groente- en fruitkalender is handig zodat je altijd (goedkoop) lokaal en volgens het seizoen koopt. De app Love Food, Hate Waste geeft leuke recepten voor kliekjes.

Nederlander
Lees meer:
Nederlander blijft veel vlees eten: 'Supermarkt moet helpen'

6. Stap over naar een duurzame bank

We blijven vaak bij dezelfde bank hangen, want wat een gedoe om alles over te zetten. Maar mocht je je groene voornemens nog wat opleuken, dan is kiezen voor een groene bank natuurlijk een fijne oplossing. Lees hier hoe je dat doet en welke banken zo groen als gras zijn.

7. Begin met Meatless Monday

Enorme vleesliefhebber? Probeer eens, héél voorzichtig, of één dag in de week geen vlees iets voor je is. Het eten van ons vertrouwde AVG’tje (aardappelen-vlees-groenten) is nog niet heel lang een traditie, mensen hebben nog nooit zoveel vlees gegeten als nu. We eten nu twee keer zoveel vlees als in de jaren vijftig en het is voor iedereen bereikbaar, maar minder vlees eten is toch echt beter voor je gezondheid en het milieu. Er zijn online zoveel lekkere recepten te vinden, dat moet toch lukken? 

Dit was ’m dan. Dat 2023 maar een heerlijk, duurzaam, betaalbaar jaar voor ons allen mag worden.

Gelukkig Nieuwjaar!