Ga naar de inhoud
Reiskriebels

Frohe Weihnachten: kerstsfeer vlak over de grens in een rondje Ruhrgebied

De kerstmarkt in Bochum met vliegende kerstman. Beeld © Lutz Leitmann, Stadt Bochum

De kerstmarkten in Keulen en Düsseldorf zijn razend populair, maar daardoor ook razend druk. Gelukkig heeft Duitsland nog veel meer aan kerstsfeer te beiden. Wij maakten een rondje Ruhrgebied en werden niet teleurgesteld: de grootste kerstboom ter wereld, een vliegende kerstman en natuurlijk overal glühwein.

Hoe hard we in Nederland ook ons best doen, onze kerstmarkten komen niet in de buurt bij de groots opgezette en sfeervolle Weihnachtsmärkte die onze oosterburen hebben. Niet voor niets steken we in de decembermaand massaal de grens over richting steden als Düsseldorf en Keulen.

Maar als je daar dan op het plein naast de Keulse Dom de ene Nederlander na de andere met een bratwurst voorbij ziet schuifelen, borrelt toch de vraag op of er niet meer te verkennen valt.

Goed nieuws: dat valt er zeker en je hoeft er niet eens verder voor te reizen. In het Ruhrgebied barst het van de kerstmarkten. In zowel de grote als kleine steden.

We beginnen in Essen. Dat goed bereikbaar is met zowel auto als trein: zo’n twee uur rijden vanaf Utrecht of 2,5 uur met de trein. Toegegeven, Essen is niet de mooiste stad van Duitsland - verre van zelfs - maar wel een uitstekend startpunt voor een kerstig rondje Ruhrgebied.

Een liter glühwein

Zoals bij alle kerstmarkten staat ook hier eten en drinken voorop. Om de zoveel meter zie je een worstenkraam, ruik je de gebrande amandelen en staan mensen in de rij voor glühwein. Wie met een groep is, kan hier zelfs een 'vriendschapskan' bestellen: een liter glühwein voor vijftien euro. 

De markt slingert door de binnenstad, waar ook een gigantisch reuzenrad te vinden is. Ook is er  - op de Flaschmarkt - een middeleeuwse markt. Hier kun je vers gebakken brood kopen, een drankje halen bij de taverne en kunnen kinderen in de leer bij de smid.

Vanuit Essen gaan we door naar de kleine stad Hattingen, dat bekend staat om haar fraaie vakwerkhuizen. De reis duurt slechts 17 minuten met de S-Bahn (een sneltram, red.), met de auto ben je een half uurtje onderweg.

Geen Nederlanders te zien

De middeleeuwse huizen vormen een mooie achtergrond voor de gezellige kerstmarkt. Bijzonder is dat we tijdens een wandeling langs de kraampjes in het knusse centrum geen enkele Nederlander of andere buitenlandse bezoeker horen. 

Deze kerstmarkt is nog niet platgewalst door toeristen. Dat zorgt er dan wel weer voor dat het op een vrijdagmiddag nog niet druk is op de markt. Er scharrelen wat zestigplussers rond, maar er valt nog niet veel te beleven. Zodra het begint te schemeren, beginnen de pleintjes voller te lopen.

Het is alsof er plots een blik bezoekers wordt opengetrokken. Gezinnen, vriendengroepjes, stelletjes. Er loopt van alles rond. Gezellig druk, maar niet té druk.

Naast pittoreske huisjes en mooie straatjes vind je bij Hattingen ook de industrie die je overal in het Ruhrgebied tegenkomt. Een oude staalfabriek met grote hoogoven - tegenwoordig een museum - is door lichtfestival Lumagica goed ingezet als achtergrond voor verschillende lichtkunstwerken.

Sierlijke lichtkunstwerken bij rauwe industrie

De rauwe industriële gebouwen en de sierlijke lichtinstallaties gaan heel mooi samen. Er is veel te zien: van een bos vol lichtbomen tot een verlichte tunnel onder de hoogoven door. Ook zijn er veel dieren van lichtjes en een muzikale lichtshow. Kinderen rennen er dolgelukkig rond.

Lumagica is tot 8 januari elke avond van 17 tot 21.30 uur geopend. Een kaartje voor volwassenen kost zeventien euro. De meeste Duitsers gaan stipt om vijf uur, maar als je een uurtje later komt, kun je vlot naar binnen.

Leuk is ook dat het terrein zo ruim is dat het nergens dringen is. Iedereen kan op zijn gemak naar de lichtjes kijken. Al dan niet met een glaasje glühwein, want ook daar is natuurlijk aan gedacht.

Volgende stop is Bochum, een half uur rijden vanaf Essen en een kwartiertje met de trein. De kerstmarkt hier is heel gemoedelijk. Bij een bar genaamd Beim Glühwein Prinz staan jong en oud gezellig te borrelen.

Vliegende kerstman

De glühwein vloeit dus rijkelijk en er valt ook genoeg te shoppen bij een van de 180 kramen die de markt telt. Maar voor het bijzondere van kersttijd in Bochum moet je zorgen dat je om 17 of 19 uur op het Dr. Ruer Platz staat.

Elke avond op die tijdstippen vliegt namelijk de kerstman in zijn slee, voortgetrokken door de rendieren, over de kerstmarkt heen.

Vanaf een hoog gebouw stapt er daadwerkelijk een kerstman in de slee die halverwege de rit tot stilstand komt, waarna de oude man op een andere, spectaculaire manier zijn weg naar beneden vindt.

Fantastisch voor kinderen natuurlijk, maar wij zien ook menig volwassene met een grote grijns naar boven kijken.

De laatste kerstmarkt die we bezoeken is die van Dortmund, de grootste stad van het Ruhrgebied. En met bijna 300 kramen is dit ook de grootste Weihnachtsmarkt van de regio.

Grootste kerstboom ter wereld

Vanaf Bochum sta je met de trein in slechts tien minuten in hartje Dortmund. Met de auto is het een half uur.

De kerstmarkt en de binnenstad gaan volledig in elkaar op: alle pleinen zijn omgetoverd tot kerstwalhalla's. Er zijn heuse cafés van twee verdiepingen opgebouwd, waar - je raadt het al - aan de lopende band bekers met dampende glühwein over de bar gaan.

Piek van 200 kilo

Uniek aan deze kerstmarkt is de reusachtige boom op het Hansaplatz. Deze grootste kerstboom ter wereld is 45 meter hoog, weegt dertig ton en is voorzien van 48.000 (!) ledlampjes, die vanwege de energiecrisis dit jaar pas om 15 uur aangaan.

De piek is een gouden engel met een gewicht van 200 kilo. Een boom om even bij stil te staan. Dit bewijst het maar weer: als het op kerstmarkten aankomt moet je toch echt bij de Duitsers zijn. 

Voor dit artikel ging onze redacteur op uitnodiging van Travel Germany naar de kerstmarkten in het Ruhrgebied. De inhoud van het artikel is redactioneel onafhankelijk bepaald.