Ga naar de inhoud
Slotakkoord

'Ik ben bang dat mijn uitvaart een halve dag gaat duren'

"Ik sta voor keihard leven. Hupsakee, geniet ervan met volle teugen." Beeld © privéfoto

De dood hoort bij het leven, al staan we daar liever niet te lang bij stil. Denk jij wel eens na over de soundtrack van je leven? Elke week geeft een lezer een inkijkje in diens slotakkoord. Omdat muziek je laat voelen tot in je diepste vezels, op de mooie momenten en de verdrietige. Lucie (37) uit Warmenhuizen is documentair afscheidsfotograaf en heeft precies voor ogen hoe haar eigen afscheid eruit moet zien.

Welk nummer wil je sowieso laten horen op je eigen afscheid?

"I Won’t Let You Go van James Morrison."

Waarom juist dit nummer?

"Rond mijn vijfentwintigste reisde ik veel en zo lag ik eens te doezelen op een strand in India, en werd wakker gezongen door dit lied. Het schalde uit de strandtent en ik was meteen verkocht. Wat een mooi nummer, met een mooie tekst op een fantastisch mooi moment. 'Houd jezelf goed vast' zingt hij en dat raakte me. Ik voelde zo sterk: ik laat mezelf niet gaan. In een liefde, vriendschap en in de dood zal ik er altijd voor mezelf zijn.

Mijn moeder was kort daarvoor gestorven en dat moment, dit nummer, gaf me gewoon een extra zetje om te leven. Sindsdien draai ik het nummer grijs. Nog steeds. De hoofdregel doet het ‘m voor mij. Laat niet los wat je mooi vindt. Ook jezelf niet."

'De
Vorige week:
'De dood vind ik de ultieme vorm van vrijheid'

En wat zegt het over je leven?

"Ik sta voor keihard leven. Hupsakee, geniet ervan met volle teugen. En sinds ik in de uitvaartbranche werk al helemaal. Echt, ik zie zoveel mensen veel te jong gaan. Geniet op jouw manier van jouw bestaan. Het is al zo bijzonder dat jij geboren bent, dus maak er wat van. Al is het maar gewoon een leuke dag.

Ik hou zo van het leven dat ik de dood als ultieme afsluiting wil vieren. Ik ben zelf nogal outgoing, dus mijn uitvaart is nogal lang. Ik heb mijn uitvaart al helemaal uitgedacht, uitverteld en mailtjes de deur uitgedaan. Ik ben bang dat mijn uitvaart een halve dag duurt, met wat ik allemaal wil. 'Ik betaal het allemaal zelf jongens', heb ik er daarom maar bij gezet.

Mijn zus weet precies wat ik wil, mijn vriend ook. En ik wil dat mijn kinderen snappen wat er gebeurd is. Daarom ben ik ook afscheidsfotograaf geworden. Ik was al fotograaf en zocht naar een doel met mijn fotografie. Iets waar je later echt iets aan hebt. Bruiloften zijn leuk, heus, maar hier heb je pas echt wat aan. De meest diepe emoties zie je toch bij een afscheid. Dit is je laatste moment op de wereld en dat mag geweten worden, juist ook in mooie beelden en herinneringen.

Rouwverwerking is een heel proces en op die dag gebeurt er zoveel dat je zelf maar de helft ziet. Je hebt maar een week om alles te regelen, dus door later terug te kijken, kom je ook wat beter aan je rouw toe. Dat is echt helend, hoor ik vaak."

Massaal
Lees ook:
Massaal Spotify-lijstjes delen is begonnen: 'Gezond vleugje narcisme'

Waar luister je het liefst naar muziek?

"Lekker buiten, tijdens klusjes die ik doe in de tuin. Dan neem ik een box mee of koptelefoon en dan raas ik door alles wat moet. Binnen heb ik gewoon mijn rust, maar bij grove klussen moet ik wel muziek hebben."

Hoeveel lijstjes heb je op Spotify?

"Geen, ik zoek alles op op YouTube. Voor mijn uitvaart later heb ik wel acht nummers bedacht, maar die heb ik nog niet in een lijstje gezet. Het allerliefst luister ik naar een cd. Ik heb net een nieuwe auto en daar zit geen cd-speler in, baal ik dus als een stekker van. Nu stream ik dus maar nummers naar die digitale radio, via YouTube. Ik denk dat het komt omdat ik liever het hele verhaal hoor in plaats van een los nummertje. Artiesten geven niet voor niets een volgorde aan hun plaat. Losse nummers zijn wel mooi, maar ook fladderig en ik ben meer van het type volle bak."

Wat is je guilty pleasure?

"Och, dat valt allemaal wel mee. Ja, nee, oké, ik heb wel een grote liefde voor de Backstreet Boys. Die zijn ook wel guilty toch? Dat gevoel van mijn puberteit zit er nu nog steeds, merkte ik toen ik laatst bij het concert was. Mijn wangen waren helemaal rood van genot. Het zijn oude vellen geworden, maar zo vol passie nog steeds. Ze hebben alles samen beleefd de afgelopen jaren, de mooie momenten en de verdrietige. Dat is toch bijzonder, dat die vijf mannen hun hele leven met elkaar gedeeld hebben? Wie heeft dat nou?"

Meedoen?

Welk nummer moet er op jouw uitvaart worden gedraaid? En wat zegt dat over jouw leven? Wil je meedoen aan deze rubriek, mail dan je verhaal naar hanneke.mijnster@rtl.nl