Ga naar de inhoud
Groen & Goed Geld

'Door slim in te slaan vóór de feestdagen kun je veel geld besparen'

Beeld © iStock

Liever zijn voor je portemonnee én de planeet, hoe doe je dat? Elke week geven we duurzame bezuinigingstips. Deze week: zo kom je relaxed de feestdagen door.

De feestdagen breken weer aan. Supergezellig natuurlijk, maar ook een aanslag op je portemonnee. Dat kan goedkoper en duurzamer. Van tafelversiering tot boom en ballen en het kerstdiner: je kunt overal slim op beknibbelen.

Van
Vorige week:
Van (cadeaus) ruilen komt huilen? 'Het maakt mensen echt heel gelukkig'

Cadeaus

De afgelopen weken hebben we tips gegeven hoe je flink kunt besparen op cadeaus voor anderen: door ze te ruilen of tweedehands te scoren. Soms moet je dan net wat langer zoeken tot je vindt wat je nodig hebt, maar het voordeel is juist ook weer dat je tegen schatten aanloopt waarvan je niet wist dat je ernaar verlangde. En je bent echt stukken goedkoper uit met de oude parels van anderen.

De boom zelf 

Hoe je duurzaam op je verlichting bespaart, lees je in dit artikel. En wat nu precies duurzamer is, een echte boom of kunstklapper? Dat is moeilijk te bepalen, aldus Milieu Centraal, maar heb je voornemens een kunstkerstboom heel veel jaren te gebruiken, dan ben je daar waarschijnlijk het groenst en goedkoopst mee uit. Zeker als je een tweedehands exemplaar koopt.

Bespaarcoach Renée Lamboo van Porterenee heeft ook nog een slimme tip: "Ik heb net ná kerst een kunstboom gekocht, dan zijn ze flink afgeprijsd. In mijn boom zitten heel felle lichtjes, maar ik vond die nieuwe, zachtere verlichting zo mooi. Daarom heb ik een nieuw snoer gekocht, en laat ik de oude lichtjes van de boom uit. Met kleine aanpassingen kun je je boom aanpassen aan je smaak van dat moment."

5
Lees ook:
5 manieren om dit jaar een duurzamere kerstboom in huis te halen

Boodschappen 

Wil je weten in welke supermarkt jij het goedkoopst uit bent? Op Checkjebon.nl kun je je boodschappen invullen of een scan van je boodschappenlijst maken. De 'calculator' rekent precies uit wat jouw boodschappen in de grootste supermarkten kosten. Kijk en vergelijk.

Lamboo tipt: "Een week voor kerst zijn vaak houdbare producten voor de feestdagen in de aanbieding, die sla ik dan alvast in. In de week van kerst juist de verse producten. Ik koop op verschillende momenten de producten met voordeel. Dat werkt ook inspirerend, want zo kom ik ook op nieuwe gerechten - met ingrediënten uit de aanbieding. Ik gooi de spullen uit de aanbieding plus 'kerst' in Google en dan komen er de leukste gerechten uit rollen. Wat ik ook aanraad: koop je altijd B-merken, blijft dat dan trouw doen, want dat scheelt zoveel geld. Niemand die het ziet of het verschil proeft."

Decoratie

Mocht je elk jaar een ander thema in de boom hebben of willen veranderen van kleur, organiseer dan eens een swapparty om je decoratie te ruilen of tijdelijk uit te lenen aan elkaar. Hoe leuk is het om dit jaar goudkleurige ballen van je buuf in de boom te hangen terwijl zij geniet van jouw oudroze slingers en kerststerren?

Lamboo: "Kerst is een trendding geworden, ook ik had elk jaar een andere kleur in de boom. Dat wilde ik niet meer en daarom heb ik samen met mijn kinderen in één keer alles gekocht in neutrale, tijdloze kleuren: goud, wit en hout. Een deel nieuw, een deel van de kringloopwinkel."

"De kringloopwinkel ligt vol met ballen, tafeldecoratie, kerststalletjes en servies. Scoor je zo een 'pijp' ballen voor vijftig cent. Elk jaar mogen de kinderen voor een bepaald budget één nieuw item voor het dorpje kopen, maar voor de rest koop ik niets nieuws meer."

All
Lees meer:
All I want for Christmas is... ledlampjes: zo ga je energiezuinig de kerst in

Kerst-/ oud & nieuw-diner

Ga voor vega. Zo’n gigantische kalkoen is leuk, maar hoeft niet. Een vegetarisch menu is dier- en portemonneevriendelijk en kan heus ook feestelijk zijn. Lamboo: "Wij begonnen twee jaar geleden met vegetarische kerst en dat bevalt goed, al was het even wennen voor de familie. Geen vegetarische burger natuurlijk, maar wél chocoladetaart, currysoep met een beetje garnaaltjes en een pastagerecht met champignons en truffelsaus. De luxe van je kerstdiner kan dus ook zitten in toppings als garnalen of ingrediënten die je doordeweeks niet zo snel gebruikt, zoals truffelolie. Vlees is flink in prijs toegenomen, daar kun je goed op besparen. En online zijn er veel goede vegetarische recepten te vinden."

Lamboos tip: "Als je het simpel wil houden, kijk dan naar korte ingrediëntenlijsten, in plaats van dat je voor een recept 32 ingrediënten nodig hebt. Ook ingrediënten die er niet zo toe doen, zoals muntblaadjes of pijnboompitjes ter decoratie, koop ik niet. Dat ene muntblaadje zullen we niet missen en die 3,50 euro houd ik liever in mijn zak. Ga je gourmetten en heb je van alles over? Plak er nog een dag aan vast of bak alles op en maak er een hartige taart van. Of maak de buren er blij mee."

Wat levert het op?

Lamboo: "Een vega kerstdiner is zo 30 procent goedkoper dan een diner dat om vlees draait." 

En het mooiste van alles? De feestdagen draaien natuurlijk vooral om liefde en gezelligheid. En laat dat nou helemaal gratis en voor noppes zijn. Geniet!

Slimme bespaartips voor de feestdagen

 • Bepaal hoeveel je wil uitgeven en houd je aan dat budget.
 • Maak lijstjes voor boodschappen en cadeaus om je niet te laten verleiden tot impulsaankopen.
 • Maak het bespreekbaar als je het financieel moeilijk hebt: zijn cadeaus echt nodig? Of kan iemand anders de nieuwjaarsborrel voor zijn rekening nemen?
 • Houd sociale media van je favoriete winkels in de gaten om te kijken of ze leuke aanbiedingen hebben.
 • Online vergelijkingssites helpen je de goedkoopste cadeaus te vinden.
 • Kijk online naar kortingsbonnen of -codes.
 • Maak cadeautjes zelf en versier ze met bijvoorbeeld takjes uit de tuin.
 • Of geef geen cadeau, maar je tijd: oppashulp, helpen met verhuizen, of een dagje komen vrijwilligen maakt mensen heel blij.
 • Kun je goed knippen, naaien, schilderen? Bied gratis een dienst aan.
 • Ruim je kasten op, wie weet kom je nog spullen tegen die je kunt weggeven.
 • Organiseer geen diner, maar serveer verschillende simpele (borrel)hapjes.
 • Shop ná de feestdagen voor volgend jaar, als alles is afgeprijsd.
 • Tot slot: het gaat vooral om de gezelligheid, dus laat alles weg wat je je niet kunt veroorloven (zes gangen is echt voor niemand nodig).

Bronnen: PorteRenee.nl, Financieelfit.nl, Yourcash.com, Livingonthecheap.com