Ga naar de inhoud
Slotakkoord

'Mijn hele lijstje met nummers ligt al bij de uitvaartverzorger'

"Iedereen weet dat Good Riddance mijn liedje is." Beeld © privéfoto

De dood hoort bij het leven, al staan we daar liever niet te lang bij stil. Denk jij wel eens na over de soundtrack van je leven? Elke week geeft een lezer een inkijkje in diens slotakkoord. Omdat muziek je laat voelen tot in je diepste vezels, op de mooie momenten en de verdrietige. Eric (42) uit Tilburg, servicemonteur in de brandbeveiliging én gitaarverkoper, laat in zijn eigen slotakkoord ook wat goede gitaren klinken.

Welk nummer wil je sowieso laten horen op je eigen afscheid?

"Good Riddance van Green Day."

Waarom juist dit nummer?

"Daar kan ik gewoon niet omheen. Green Day is mijn hele jeugd bij me geweest. Dit nummer is ooit als b-kantje uitgebracht, en die versie is het mooist. Rechttoe rechtaan, alleen gitaar. Ik was vijftien toen ik het voor het eerst hoorde en ik werd er meteen door gegrepen. Ik hou van tempo, ik hou van punk, maar dit was voor het eerst dat ik een artiest hoorde die alleen begeleid werd door gitaar.

Ik weet nog precies hoe ik me voelde toen ik dit nummer voor het eerst hoorde, ik was echt betoverd en heb het die dag meteen vijftig keer achter elkaar gedraaid. Inmiddels heb ik het misschien wel 100 duizend keer zelf gespeeld op gitaar. Iedereen weet dat dit mijn liedje is."

'Na
Vorige week:
'Na mijn scheiding kon ik mijn lijflied een tijd lang niet meer aanhoren'

En wat zegt het over je leven?

"Mijn vader is overleden en hij was niet zo uitgesproken over zijn smaak. Hij had kanker en was maar kort ziek. Zijn hoofd was snel aangetast, waardoor hij niet meer kon zeggen wat hij wilde. Ik wist wel dat hij heel graag in Schotland wilde wandelen, dus ik riep iets over een doedelzak. Die uitvaartondernemer kende nog wel iemand en dus kwam er een doedelzakspeler op het kerkhof die Amazing Grace speelde. Prachtig.

Door die ervaring weet ik zeker dat ik voor mezelf alles uitgesproken en vastgelegd wil hebben. Zo wil ik bij binnenkomst de soundtrack van Schindler's List, het eerste nummer moet sowieso klassiek zijn. En daarbij betekent dit nummer enorm veel voor mij en mijn familie. Ik heb een fascinatie voor de Tweede Wereldoorlog en ben een paar jaar geleden met mijn zwager, de man van mijn zus, naar Auschwitz geweest. Dat was zo indrukwekkend. Inmiddels is hij overleden, het raakt me weer nu ik erover vertel. Hij is uiteindelijk gecremeerd op hun trouwdag.

Daarna wil ik nog wel wat rocknummers laten horen, zoals No One Knows van Queens of the Stone Age en No Surprises van Radiohead. Het hele lijstje ligt al bij de uitvaartverzorger. Ik denk er nu ook over om een envelop met gedichten aan de binnenkant van mijn nachtkastje te hangen, zodat mijn vrouw straks ook weet welke zelfgeschreven gedichten ik graag wil laten horen."

Desiree:
Lees ook:
Desiree: 'Ik moet in de mood zijn voor mijn eigen uitvaartlijst'

Waar luister je het liefst naar muziek?

"In de auto, cliché misschien, maar in een huishouden met vier kinderen zit niet elk kind te wachten op papa’s muziek. We hebben een samengesteld gezin, met kleintjes tussen vier en zestien jaar. Als we op vakantie gaan naar Normandië maken we een gecombineerde playlist en voegt iedereen 25 liedjes toe en die luisteren we dan de hele vakantie. Heel gezellig!"

Hoeveel lijstjes heb je staan op Spotify?

"Waar ik eerst allemaal playlists maakte met mijn top 100 enzo, ga ik nu vooral voor één lijst met liedjes waar je zo’n hartje bij kunt zetten. Dat is mijn basisplaylist. Ook een uitvaartlijstje staat erbij. Verder kies ik nu bewust weer albums, omdat ik merkte dat ik zo weinig naar artiesten luisterde. Ik volg een meditatiecursus en ik probeer nu alles met aandacht te doen. Met aandacht luisteren geeft een andere beleving."

Green
Lees ook:
Green Day kondigt nieuw album aan

Wat is je guilty pleasure?

"Guilty pleasures kunnen heel veel kanten opgaan natuurlijk, maar de afgelopen jaren is bij mij een bijzondere ontstaan. Een paar jaar geleden deed ik voor de grap mee met een winactie van poppodium 013, speciaal voor een collega die gek is op de deathmetalband Cradle of Filth. We wonnen kaartjes voor het concert en dat bleek tof. Het is heel fout en over the top, maar ik genoot ook. Sindsdien moet ik er toch heen als ze in de buurt zijn. Ik ga er niet speciaal het land voor doorkruisen, maar als ze in Tilburg komen dan koop ik wel een kaartje."

Meedoen?

Welk nummer moet er op jouw uitvaart worden gedraaid? En wat zegt dat over jouw leven? Wil je meedoen aan deze rubriek, mail dan je verhaal naar hanneke.mijnster@rtl.nl