Ga naar de inhoud
De opvoedkwestie

'Mijn dochter vindt de brugklas stom'

Beeld © iStock

De twaalfjarige dochter van Marisa kan maar moeilijk haar draai vinden op haar nieuwe school, waar ze alles stom vindt. Hoe kan Marisa haar helpen?

Het is niet dat haar dochter twee maanden geleden met tegenzin aan de brugklas begon, legt Marisa uit: "Het leek haar toen juist wel leuk. Maar ze heeft nog steeds geen nieuwe vrienden gemaakt want ze 'vindt iedereen stom' in haar klas. Soms roept ze dat ze terug wil naar de basisschool, ik heb het idee dat ze die tijd nu ineens idealiseert. Ze gaat inmiddels met tegenzin naar school en dat vind ik rottig om te zien. Wat kan ik doen?"

'Hoe
Vorige week:
'Hoe noemen we het geslachtsdeel van mijn dochter (4)?'

Het gedrag van Marisa’s dochter is geen reden tot paniek, zegt Dave Niks van De Familiepsycholoog: "Er komen veel veranderingen op een kind af dat net op de middelbare school zit. Ineens moeten ze een stuk fietsen, is er veel huiswerk, het gebouw is anders, de klasgenoten en leraren zijn nieuw en daarbij is de puberteit een nieuwe levensfase. Iedereen ervaart deze overgang anders."

Volgens psycholoog Niks is het verstandig om het gesprek met je kind wat breder te voeren dan alleen te vragen naar wat ze niet leuk vindt aan school. "Overigens hoef je als ouder dingen die jouw kind stom vindt niet 'leuk' te maken door te zeggen dat het allemaal wel meevalt. Geef haar de ruimte om van dingen te mogen balen. Ga er niet tegenin, maar ga er ook niet in mee want dan versterk je de negativiteit."

'Laat haar nadenken over iets wat wél leuk is.'

Beter is het om te kijken naar wat er wel leuk is, tipt Niks. "Want het bestaat niet dat in een klas van dertig kinderen iedereen stom is. En misschien is er een vak dat ze interessant vindt, of een leraar die grappig is. Laat haar daarover nadenken, en vraag haar wat haar zou helpen om school wél fijner te maken. Maar uiteindelijk is het wat het is, en zal ze toch echt naar school moeten. Dat de vertrouwdheid en veiligheid van de basisschool is weggevallen, is iets waar ze aan moet wennen. Geef het de tijd."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'.