Ga naar de inhoud
Slotakkoord

'Na mijn scheiding kon ik mijn lijflied een tijd lang niet meer aanhoren'

"Soms vragen mensen beschaamd om bijvoorbeeld harde rock bij een uitvaart." Beeld © privéfoto

De dood hoort bij het leven, al staan we daar liever niet te lang bij stil. Denk jij wel eens na over de soundtrack van je leven? Elke week geeft een lezer een inkijkje in diens slotakkoord. Omdat muziek je laat voelen tot in je diepste vezels, op de mooie momenten en de verdrietige. Uitvaarverzorger Linda (43) uit Capelle aan de IJssel ziet veel vormen van afscheid en hoort al evenzoveel muziek. Eén liedje mag absoluut niet ontbreken.

Welk nummer wil je sowieso laten horen op je eigen afscheid?

"Life, van Des’ree."

Waarom juist dit nummer?

"Dit nummer is een jeugdliefde. Het maakt me blij en vrolijk. Life indeed can be fun, if you really want to zingt ze, en zo zie ik het ook. Twintig jaar geleden trouwde ik met de vader van mijn zoon en werd dit nummer gedraaid toen we de trouwzaal binnen liepen. Helaas hield dat huwelijk geen stand en een tijd lang kon ik dit nummer niet horen, maar inmiddels heb ik Life weer omarmd, want dit is wel echt mijn lijflied."

'Ik
Vorige week:
'Ik heb twee culturen, maar ik hoor nergens echt bij'

En wat zegt het over je leven?

"Toen we uit elkaar waren, herinnerde Life me aan iets dat was mislukt. Een voor mij belangrijk nummer was ik kwijt. Maar met het verstrijken van de jaren kwam het weer eens voorbij op de radio, en voelde ik: dit is toch wel echt mijn nummer. Ook in mijn leven nu. We zingen het vaak hier thuis, al is het in een andere samenstelling. Dat is ook precies waar dit nummer over gaat. Er is altijd iets fijn in het leven als je het maar wil zien. Een dijk van een cliché maar daarom ook zo waar.

Met mijn huidige man run ik een uitvaartonderneming en door dit werk ben ik nog meer gaan beseffen hoe belangrijk het is om de mooie kanten van het leven te belichten. Ik ontmoet zoveel mensen die heel ziek zijn, of bang, of uitzichtloos. Het is de mooiste keuze die ik ooit heb gemaakt, want ik mag nu iets betekenen voor mensen op een uiterst kwetsbaar moment. Ik kan iets voor ze doen wat zij op dat moment niet kunnen. Voor de mooiste zaken in je leven hoef je alleen maar jezelf mee te nemen, dus zoek ze vooral op."

Desiree:
Lees ook:
Desiree: 'Ik moet in de mood zijn voor mijn eigen uitvaartlijst'

Waar luister je het liefst naar muziek?

"In de auto, want dan heb ik niet de afleiding van alle dingen die moeten gebeuren. Ik maak veel ritten, en luister dan van alles. Steeds vaker klassiek, dat heb ik ook echt leren waarderen door mijn werk. En podcasts zijn ook fijn onderweg. Thuis luister ik vooral radio, naar Qmusic en Radio 2. Als ik iets leuks hoor, dan zoek ik het op en sla ik het op op Spotify. Soms vragen mensen wel eens beschaamd om bijvoorbeeld harde rock bij een uitvaart, alsof je dat niet kan laten horen. Maar zo is het niet. Dat is juist het mooie, want niks moet. Je mag laten horen wat je zelf wil en het helpt juist als je die wens alvast op papier zet voor je familie."

Hoeveel lijstjes heb je staan op Spotify?

"Niet eens zoveel, want ik maak ze zelf eigenlijk nooit. Laatst was ik bij een concert van de Britse pianist Alexis Ffrench, daar heb ik bijvoorbeeld wel een afspeellijst van opgeslagen. Zijn nummer Bluebird mag ook echt niet ontbreken op mijn afscheid later."

Wat is je guilty pleasure?

"Ik vind dat die helemaal niet bestaan. In die foute uurtjes op de radio hoor je van alles langskomen, maar ik vind het vaak een belediging dat een liedje in dat lijstje staat. Die zogenaamde guilty pleasures zijn vaak hele mooie nummers. Zoals ABBA, dat zijn stuk voor stuk pareltjes, wat is daar guilty aan? Het is niet voor niks zo populair. Nick & Simon en de 3J’s maken echt hele mooie nummers, ook al zou ik niet snel naar een concert gaan, die mogen nooit in een fout lijstje. Dat doet de muziek geen recht."

Meedoen?

Welk nummer moet er op jouw uitvaart worden gedraaid? En wat zegt dat over jouw leven? Wil je meedoen aan deze rubriek, mail dan je verhaal naar hanneke.mijnster@rtl.nl