Ga naar de inhoud
De opvoedkwestie

'Hoe noemen we het geslachtsdeel van mijn dochter (4)?'

Beeld © iStock

Iris vindt het maar lastig om voor haar vierjarige dochter een goed woord te bedenken voor het vrouwelijk geslachtsdeel. Wat te doen?

Iris vraagt zich af wat wijsheid is. "Onze dochter raakt geïnteresseerd in de verschillen tussen jongens en meisjes. De penis noemen wij thuis piemel, maar ik worstel met het woord voor vagina. Vagina vind ik namelijk zo formeel, spleetje vind ik gek, plassertje dekt de lading niet. Mijn vriendinnen gebruiken wap of punani, daar voel ik niets voor. Wat kunnen we het beste gebruiken?"

'Opa
Vorige week:
'Opa haalt zijn kleinzoon te laat van school'

Dit is typisch een probleem dat ouders zelf creëren, denkt Annelies Bobeldijk van WOW! Opvoedcoaching: "Het is wat het is, je gaat toch ook geen ander woord voor broek verzinnen? Je kunt je afvragen wat er mis is met het woord vagina – al zou vulva dan een correctere benaming zijn. Iedereen moet zelf weten hoe hij het noemt, maar ik zou er geen gekke woordjes voor verzinnen, want dat schept verwarring. Zoals tut, dat gebruiken mensen ook om een speen aan te duiden. Voor een kind is het duidelijker als je het noemt zoals het is."

'Als je rare namen gaat verzinnen, geef je de boodschap door dat het ook een raar iets is.'

Bespreek dit op een normale, niet beladen manier met je kind, raadt Bobeldijk aan: "Voor een kind zijn woorden voor het geslachtsdeel niet gek en niet anders dan het woord Duplo, volwassenen geven er zelf een lading aan en maken het groter dan het is."

"Als jij er zestien rare namen voor gaat verzinnen, geef je de boodschap door dat het ook een raar iets is. Vagina is geen vies woord, maar gewoon een term voor een lichaamsdeel, zoals een teen. Ouders moeten zich niet om alles druk maken, is mijn advies."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'.