Ga naar de inhoud
Liefdesles

Sannie: 'Juist omdat hij gebonden is, voel ik me veilig'

Beeld © Annet van den Ende

Iedere week delen we een openhartige en goudeerlijke liefdesles van een lezer. Omdat de liefde alleen maar mooier wordt als je deelt. Sannie (34) is nogal angstig in de liefde. Voelen? Help! Verwachtingen? Brrr. Nu date ze echter met Patrick, een man met een open relatie, en durft ze eindelijk te genieten en te vertrouwen.

"'Dat ga je toch niet doen?', zeiden mijn vriendinnen. Maar ik doe het wel. Op Tinder matchte ik met Patrick, een knappe en fitte veertiger. Pas toen we begonnen te chatten, vertelde hij dat hij een open relatie had. Sneaky wel, want als hij dat in zijn profiel had vermeld, zou ik hem nooit een groen hartje hebben gegeven. Maar goed, nu kletsten we leuk, tipten elkaar rake gedichten en discussieerden we over welke muzikale covers wel en niet beter waren dan het origineel.

Na een paar dagen appen stelde Patrick voor om te bellen. Mijn zoontje was die avond bij zijn vader, en ik zat ook maar wat te zappen, dus ik stemde toe. Zijn stem klonk warm en vrolijk, en voor we het wisten praatten we twee uur vol. Blijkbaar hangt je telefoon dan vanzelf op, na één uur en negenenvijftig minuten bellen. Maar hij belde weer terug. Voor zijn werk slaapt Patrick regelmatig in een hotel in de Randstad en op die avonden heeft hij alle tijd."

Kaja:
Vorige week:
Kaja: 'Hij en ik hebben een diepe liefde die levens teruggaat'

"De uitnodiging voor een drankje bleef niet uit en een week later stapte ik in de trein naar de hoofdstad, zonder iets te zeggen tegen mijn vriendinnen. Al jaren hebben we de afspraak dat we altijd in de appgroep laten weten waar we zijn bij een eerste date, maar nu had ik aan niemand mijn locatie doorgestuurd. Ik vond het zelf al spannend genoeg en had geen trek in oordelen en goedbedoelde adviezen."

Geen druk, geen verwachtingen

"Het was een feestje, werkelijk. Patrick was nog knapper dan op de foto’s, hij hield de deur voor me open, schoof mijn stoel aan en rook heerlijk. Na twee wijn vroeg hij me mee wandelen en pakte als vanzelf mijn hand. We liepen langs glimmende winkelruiten en in de weerspiegeling zag ik mijn eigen blije hoofd. Midden op straat vroeg hij of hij me mocht zoenen.

Ik voelde alsof ik zweefde, zo fijn was het. Anders dan bij andere dates, want ik voelde geen druk, geen verwachtingen waaraan ik moest voldoen. Niet geheel toevallig wandelden we langs zijn hotel en vreeën de sterren van de hemel. Nog nooit voelde een eerste keer zo fijn. Patrick legde me in de watten en het was alsof hij mijn lichaam las."

'Begin
Lees ook:
'Begin geen open relatie om eens een keer seks met een ander te hebben'

"De volgende ochtend appte ik op de terugweg mijn locatie naar mijn vriendinnen, en meteen regende het vragen. Hoezo was ik om elf uur op station Amsterdam op een woensdag? En hoezo had ik niks gezegd? Uiteindelijk begrepen ze me ook wel, en waren ze blij voor me.

Al blijven sommigen volhouden dat daten met een gebonden man een enkeltje gebroken hart betekent. Maar zo zie ik het niet. Patrick is geen vreemdganger. Er hoeft niks stiekem, ik weet precies wanneer we kunnen bellen en zijn vrouw weet mijn naam en gunt ons een leuke avond. Juist omdat hij gebonden is, voel ik me veilig."

Met missen gaat het mis

"Patrick toont oprechte interesse in me en ik voel me gezien. Met hem leer ik langzaamaan om mezelf te geven en voor het eerst sinds de relatie met mijn ex, waarin ik me diep ongelukkig en eenzaam voelde, durf ik weer te vertrouwen en te genieten. Juist omdat alles open en eerlijk is en er ook een duidelijke grens is.

Verliefd worden gaan we niet doen. Zodra een van de twee gevoelens krijgt die niet binnen dit contact passen, is het klaar. Een beetje verlangen is goed, dat zien we als een aperitief, maar met missen gaat het mis. Zo ver komt het denk ik ook niet."

'We
Lees ook:
'We gaan allemaal weleens vreemd': klopt dat wel?

"We hebben elkaar nu zo’n vijf keer gezien en we bellen een keer of twee in de week. En verder kan ik gewoon mijn gang gaan, me volledig op mijn zoontje focussen en heb ik in het weekend nog genoeg tijd voor mijn vriendinnen. Dit is precies genoeg en vooral niet te veel.

Mijn Tinder is ook nog steeds actief. Ik swipe af en toe wat, en klets met matches. Volgende week heb ik een date, met een nieuw iemand. Dat vindt Patrick alleen maar leuk voor me. Hij keek zelfs mee en moedigde me aan. 'Dit ziet eruit als een goede jongen, geef het een kans', zei hij. De gelijkwaardigheid die ik daarbij voel, en de lessen die ik leer om mezelf uit te spreken en mijn grenzen te vinden, blijkt precies te zijn wat ik nu nodig heb."

De namen Sannie en Patrick zijn gefingeerd. Hun echte namen zijn bekend bij de redactie.

Gezocht: Liefdeslessen 

Voor de rubriek Liefdesles op RTL Nieuws Lifestyle zoeken we mooie, kwetsbare, grappige, inspirerende en goudeerlijke liefdeslessen. Een inzicht, een reflectiemoment. Liefst met hand in eigen boezem. Bleek je uiteindelijk zelf degene met bindingsangst? Had je nooit voor de liefde moeten emigreren of bleek een samengesteld gezin toch een illusie? Journalist Hanneke Mijnster wil je er graag alles over vragen. Vertellen mag anoniem. Mail naar: hanneke.mijnster@rtl.nl.