Ga naar de inhoud
De opvoedkwestie

'Opa haalt zijn kleinzoon te laat van school'

Foto ter illustratie Beeld © iStock

De achtjarige zoon van Dieuwertje wordt iedere donderdag door zijn opa van school gehaald. Opa komt echter weleens te laat, en dat zorgt voor onrust.

Het leek een prima deal en een duidelijke afspraak dat haar zoon iedere donderdag door zijn grootvader werd opgehaald van school, maar zo soepel loop het helaas niet, legt Dieuwertje uit. "Het is nu al twee keer gebeurd dat mijn schoonvader te laat is komen opdagen op het schoolplein, waar mijn zoon - die toch al vrij angstig is - erg van is geschrokken. Hij was heel erg bang dat hij vergeten was en helemaal alleen op het plein zou achterblijven. Sindsdien maakt mijn zoon zich elke donderdag hierom zorgen. Wat kan ik hieraan doen?"

'Kunnen
Vorige week:
'Kunnen wij nog douchen met onze dochter (7)?'

De eerste stap bij zoiets, is samen met je kind herbeleven wat er is gebeurd, tipt Annelies Bobeldijk van WOW! Opvoedcoaching: "Benoem stap voor stap wat er precies gebeurde: dat opa te laat was, dat jouw kind toen schrok en bang was om vergeten te worden. Benoem dus ook welk gevoel dit hem heeft gegeven, en erken dat dit gevoel niet prettig is geweest voor hem."

Daarna is het handig om een toekomstig scenario te bespreken, zo adviseert de opvoedcoach: "Stel nou dat het nog een keertje gebeurt dat opa te laat is, wat kan jouw kind dan doen? Welke oplossing is er zodat hij niet alleen op het plein staat? Laat je kind zelf meedenken en oplossingen aandragen, zoals weer even teruglopen naar binnen of naar de juf gaan. Dan is je kind voorbereid en dat geeft zelfvertrouwen."

'Voor kinderen is het heel belangrijk dat volwassenen betrouwbaar zijn en doen wat ze beloven.'

Ook is het belangrijk om het hier met de grootvader over te hebben, zegt Bobeldijk. "Natuurlijk moet een kind leren dat hij weleens tegen dingen aanloopt die oneerlijk of niet leuk zijn. Maar tegelijk is het voor kinderen heel belangrijk dat volwassenen, en met name de verzorgers, betrouwbaar zijn en doen wat ze beloven. Daar moet een kind van op aan kunnen. Benadruk dit ook bij opa, en vertel hem wat het met jullie zoon doet als hij te laat komt. Zo moeilijk is het namelijk niet om ergens op tijd te zijn als je dat hebt afgesproken."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'.