Curaçao is razend populair onder Nederlandse vakantiegangers. Niet gek, want naast mooie stranden waar je geweldig kunt snorkelen, is er veel te doen op en om het eiland. Van een e-steptour langs de kleurrijke streetart in Willemstad tot een avontuurlijke boottocht naar het onbewoonde Klein Curaçao.
"De vlucht naar Curaçao zit eigenlijk altijd vol", zegt onze stewardess als we op Schiphol aan de reis naar Willemstad gaan beginnen. "Het is momenteel echt dé hotspot voor Nederlanders", zegt ze lachend.
Nu was Curaçao altijd al een populaire bestemming, maar sinds de coronapandemie zijn nog meer Nederlanders afgereisd naar het eiland in de Caribische zee: waar in 2018 en 2019 41 procent van de toeristen uit Nederland kwam, is dat aandeel nu gestegen naar zo’n 65 procent.
Hotspot voor Nederlanders
In eerste instantie kwam dat omdat Curaçao in coronatijd met code geel een veilige bestemming was, maar dat is niet de enige reden. Want veel reizigers keren terug en door mond-tot-mondreclame raken ook hun buren, vrienden en familie enthousiast.
Hoog tijd dus om op onderzoek uit te gaan op het eiland dat met een oppervlakte van
444 km² net iets kleiner is dan Texel en waar de temperatuur het hele jaar door rond de dertig graden is.
André Hazes
Die tropische temperaturen nodigen natuurlijk uit om direct de zee in te rennen en dat is dan ook precies wat we doen na aankomst bij het LionsDive Beach Resort, waar we vanuit onze kamer binnen een minuut op het strand staan.
Bij de bijbehorende gezellige beach bar treffen we wat Amerikanen, Duitsers en een verdwaalde Belg aan, maar er zitten voornamelijk Nederlanders, waarvan er eentje een nummer van André Hazes aanvraagt. Het is een beetje wennen: al dat Nederlands om je heen op een tropisch eiland.
Zelf vind ik een vreemde taal zeker bijdragen aan het vakantiegevoel, maar als ik dan vanaf ons balkon uitkijk op de zee en het strand vol palmbomen, komt dat gevoel al heel snel opborrelen.
Prachtige stranden zijn er overal op het eiland. Bij sommige daarvan betaal je een paar euro entree, waarbij het parkeren en een strandbedje dan zijn inbegrepen.
Magische onderwaterwereld
Zoals bij de naast elkaar gelegen baaien Porto Mari en Cas Abou, die in het echt nog mooier zijn dan op de plaatjes. Palmbomen, wit strand en een azuurblauwe zee.
Culinair Curaçao: Kita's favorieten
- Kas di Piskado Purunchi: Voor de beste gebakken vis én de beste sfeer ga je naar dit vissershuisje aan het water. Hier zitten locals te eten, terwijl vissers binnenlopen om hun vangst te brengen. Veel verser wordt het niet. Terwijl de vis wordt schoongemaakt om even later op je bord te verschijnen, wachten pelikanen geduldig op de restjes. Alleen open voor lunch.
- Chill Beach Bar & Grill: Koud biertje in de hand en de voetjes in het zand. Dat is toch wel het ultieme vakantiegevoel. Tel daarbij op de goede barbecuespiezen die boven je tafel worden opgehangen en je avond kan niet meer stuk.
- Blue View Sunset Terrace: Zoals de naam al doet vermoeden, mag het uitzicht dat dit restaurant heeft op de baai van Westpunt er zeker wezen. Op een zondagmiddag troffen we hier een leuke mix van toeristen en Curaçaose families aan. Wie eens wat nieuws wil proberen: ze serveren stoofpot van leguaan.
- Veentjes Bar Restaurant: Lokaal eten zonder poespas. De vrouwen die hier de keuken bestieren zetten in een mum van tijd een gegrilde red snapper of een bord gesmoord vlees voor je neus. Simpel, maar steengoed.
- Koraal Rooftop Terrace: Na een middagje zwemmen en relaxen bij Karakter Beach, kijk je met een cocktail naar de zonsondergang bij het ernaast gelegen Koraal. Zondagavond is er livemuziek en gaat de barbecue aan.
- Serka Tanchi: Dit lunchrestaurant zit verstopt op een bedrijventerrein en als je even niet oplet, rijd je er zo voorbij. Binnen hangt een gezellige huiskamersfeer en de goedlachse eigenaar heet iedereen warm welkom. De menukaart is heel gevarieerd. Aanrader is de huisgemaakte kroket krioyo.
Kers op de taart is de magische onderwaterwereld die we ontdekken als we met snorkel de zee in gaan. Felgekleurde visjes zwemmen in grote getale rond.
We denken dat het allemaal niet mooier kan worden, maar gaan dan op pad met gids Mayrond, die geboren en getogen is op Curaçao en alles weet van de lokale cultuur en natuur. Ook weet hij de beste snorkelplekken te vinden.
Babyoctopus en zeeschildpadden
Er zijn stranden waar je gegarandeerd zeeschildpadden kunt zien, omdat de vissers er hun vangst schoonmaken en de schildpadden op de in het water gegooide ingewanden afkomen. Maar die plekken gaan ten onder aan hun eigen succes: bussen met cruisetoeristen stoppen er nu ook.
Met onze gids rijden we naar een strandje waar geen enkele andere toerist te zien is. In het water zien we prachtige vissen waar Mayrond veel over kan vertellen. Hij wijst naar wat stenen, waar een schuwe babyoctopus zich snel verstopt en brengt ons naar een vliegtuigwrak.
Maar het mooiste moment is als plots twee zeeschildpadden op hun gemakje voorbij zwemmen. Niet achtervolgd door hordes nieuwsgierige mensen, maar in alle rust in hun natuurlijke omgeving.
Boottrips: snelle powerboat of romantische zeilboot
- Een populaire excursie is de dagtrip naar het onbewoonde eiland Klein Curaçao, waar je heerlijk kunt zwemmen, snorkelen en kunt wandelen langs scheepswrakken en een oude vuurtoren. De snelste manier om er te komen is met Powerboat Caribbean van de Nederlandse Tamara en haar Curaçaose man Irvin. De 45 minuten durende boottocht, waarbij kapitein Tamara zeer gedreven de zee trotseert, is al een avontuur op zich. Niet geschikt voor kleine kinderen, zwangere vrouwen en mensen met rugproblemen, want de powerboat maakt flinke sprongen over de golven.
- Wie liever heel ontspannen over het water gaat, kan terecht bij het Nederlandse stel Hilde en Norbert, die samen Maxie Sailing runnen. Hun zeilboot is te boeken voor privétrips, waarbij Hilde voor drankjes en zelfgemaakte hapjes zorgt. Tijdens de sunset cruise lig je dan met een glaasje bubbels op het voordek, terwijl de boot rustig over het water kabbelt en de zon in de zee zakt. Veel romantischer wordt het niet. Niet gek dus dat Hilde en Norbert al meer dan eens getuige zijn geweest van een huwelijksaanzoek.
Naast zee en strand willen we ook hoofdstad Willemstad graag verkennen. We lopen eerst zelf een rondje door Punda, de oudste wijk van de stad. De gekleurde huizen zijn fotogeniek, maar wat opvalt, is dat de meeste winkeltjes hier gericht zijn op toeristen. Overal dezelfde souvenirs. Daar zijn we al snel op uitgekeken.
De dag erna gaan we opnieuw de stad in, maar dan met gids Kurt van Step by Step. Op een elektrische step loodst Kurt ons door de straatjes van de stad, die veel meer gaat leven door de verhalen die hij erbij vertelt. Over lokale kunstenaars, de geschiedenis van de mooie oude panden, maar ook over het koloniale verleden en de slavernij.
Levendige wijk Otrobanda
We nemen uitgebreid de tijd voor Otrobanda, de wijk tegenover Punda. Hier zitten mensen op straat te schaken en wordt Kurt om de haverklap begroet door bekenden met wie hij enthousiast een praatje maakt. Oftewel, hier wordt geleefd en is niet alles ingericht op toerisme.
De afgelopen jaren zijn de straten van Otrobanda opgefleurd met grote, kleurrijke muurschilderingen. Die alleen zijn al een bezoek aan deze wijk waard.
Eenmaal terug bij het LionsDive Beach Resort vertellen we dat aan onze Nederlandse buren, die ons op hun beurt weer tips geven over plekken waar ze lekker hebben gegeten en het mooist de zonsondergang hebben gezien.
Ik vraag of ze nog een keer teruggaan naar Curaçao. Waar ik de hoeveelheid Nederlanders toch wel een nadeeltje vind, vinden zij dat juist heel fijn en gezellig. Dus over het antwoord hoeven ze niet lang na te denken: "Jazeker, wij zijn hier volgend jaar weer!"
Wat kost het?
- Een lastminute negendaagse pakketreis naar Curaçao, waarbij reis en verblijf zijn inbegrepen, kun je boeken vanaf zo'n 750 euro per persoon. Maar wil je diezelfde reis in juli 2023 boeken dan zijn de prijzen minimaal het dubbele.
- Directe retourtickets zijn bij KLM te boeken vanaf 566 euro. TUI is met prijzen vanaf 505 euro iets goedkoper, maar die vluchten maken een tussenstop, dus je bent langer onderweg.
- Zonder huurauto kun je weinig op Curaçao, dus eigen vervoer is zeker aan te raden. Dat kan vanaf 300 euro per week. Het rijden is er overigens heel even wennen, omdat veel eilandbewoners het gebruik van een richtingaanwijzer overbodige luxe vinden.
- Ook op Curaçao zijn de prijzen voor eten en drinken omhoog gegaan. De maaltijdprijzen in restaurants zijn vergelijkbaar met die in Nederland, maar voor alcoholische dranken ben je wat meer kwijt: 4,50 euro voor een biertje en 8 euro voor een glas wijn.
Voor dit artikel ging onze redacteur op uitnodiging van Curaçao Tourist Board naar Curaçao. De inhoud van het artikel is redactioneel onafhankelijk bepaald.