Ga naar de inhoud
Slotakkoord

'Ik wil laten weten dat ik heb genoten van alles, ook al zou ik veel langer willen blijven'

"Mijn jongens van vijf, zeven en acht blijven straks alleen achter, dat voelt heel naar." Beeld © Suus' Fotosjop

De dood hoort bij het leven, al staan we daar liever niet te lang bij stil. Denk jij wel eens na over de soundtrack van je leven? Elke week geeft een lezer een inkijkje in diens slotakkoord. Omdat muziek je laat voelen tot in je diepste vezels, op de mooie momenten en de verdrietige. Karin (38), begeleider op een woongroep, uit Borne heeft uitgezaaide slokdarmkanker en palliatieve zorg. Haar afscheid regelt ze daarom tot in de puntjes.

Karin is op maandag 14 november 2022 overleden. 

Welk nummer wil je sowieso laten horen op je eigen afscheid?

"Genoten, een nummer van Guus Meeuwis, in de uitvoering van Suzan & Freek."

Waarom juist dit nummer?

"Dit moet echt het laatste nummer van de ceremonie zijn. Om mijn geliefden te laten weten dat ik zo genoten heb van alles, ook al zou ik nog veel langer willen blijven. Ik word al emotioneel als ik eraan denk. Ik kan het nummer nu ook niet meer horen. Op het moment dat ik net wist dat ik weer ziek was en het er heel slecht uitzag, ging ik met mijn man naar een concert van Suzan & Freek. Die avond kwam dit nummer ook op het eind en we hoefden elkaar alleen maar aan te kijken en toen wisten we het al. Dit nummer is vooral een ode aan hem en zijn liefde."

En wat zegt het over je leven?

"Het zegt vooral iets over mezelf. Dit is de derde keer dat ik met kanker te maken heb. Ik werd voor het eerst ziek als negenjarig meisje. Botkanker. Ik verloor mijn been, kreeg nog een keer kanker en genas weer. Nu is het voor de derde keer terug en hoop ik dat ik mijn tienjarige trouwdag in december nog mag halen. Bezorgd was ik altijd wel, maar toch had ik ook het gevoel dat de wereld aan onze voeten lag toen ik mijn lief ontmoette. Maar ik ben ook dankbaar. Ik heb desondanks de liefde van mijn leven gevonden en drie prachtige jongens gekregen. Ze zijn nu vijf, zeven en acht. Zij blijven straks alleen achter, dat voelt heel naar.

Mijn man is nog jong en hij moet gewoon weer verliefd kunnen worden straks. Hij is nu thuis en neemt het huishouden over, daarnaast komt mijn familie veel helpen. Dat is fijn en brengt ons tot mooie gesprekken. De laatste tijd merken mijn zus en ik dat we op dezelfde dag ineens enorm verdrietig kunnen zijn, ook als we niet bij elkaar zijn. Zou dat dan toch de unieke band van een tweeling zijn?

Ik heb al een paar nummers opgeschreven voor als het straks zover is, maar ben daar ook nog wel zoekende in. Ik vind ook: als ik er dan toch wat over te zeggen heb, dan wil ik ook een flinke vinger in de pap hebben. Mijn man en mijn zus weten al wel wat ik bedacht heb en hoe ik het graag wil."

'Als
Vorige week:
'Als ik de pijp uitga, dan ga ik naar Onze Lieve Heer en heb ik weer een perfect lijf'

Waar luister je het liefst naar muziek?

"Ik luister vooral in de auto en dan naar de radio. In huis ook wel, maar ik heb drie kinderen dus het is ook fijn als het eens stil is. Nu maak ik bewust mooie herinneringen met ze, door op een goede dag samen door de kamer te dansen. Nederlandstalig, Robbie Williams of K3. Of Beste Zangers op tv, prachtig ook, hoe bestaande nummers daar in een nieuw jasje worden gestoken."

Hoeveel lijstjes heb je staan op Spotify?

"Oh joh, daar doe ik allemaal niet aan. Boven in de kast heb ik nog wel ergens wat cd’s, maar het is toch vooral 100% NL waar ik naar luister. En soms, wanneer mijn man en ik het hebben over mijn afscheid, dan zoeken we wel bewust nummers op. Die schrijf ik gewoon op. Your Song van Elton John moet er bijvoorbeeld ook bij, want deze draaiden we ook op onze bruiloft."

Wat is je guilty pleasure?

"Foute meezingers uit de jaren negentig. Vind ik heerlijk! De Spice Girls en de Backstreet Boys, en alles wat ik als puber luisterde zing ik heel graag mee."

Wil jij helpen met het in vervulling laten gaan van de laatste wensen van Karin? Hier kun je doneren.

Meedoen?

Welk nummer moet er op jouw uitvaart worden gedraaid? En wat zegt dat over jouw leven? Wil je meedoen aan deze rubriek, mail dan je verhaal naar hanneke.mijnster@rtl.nl