Ga naar de inhoud
De opvoedkwestie

'Kunnen wij nog douchen met onze dochter (7)?'

Beeld © iStock

Lilian en haar man douchen geregeld samen met hun zevenjarige dochter. Geen probleem, dacht ze, tot haar schoonzus daar een opmerking over maakte. Moet ze stoppen met het samen douchen?

Ergens vindt Lilian het onzin, het commentaar dat ze laatst kreeg. Toch is ze sindsdien gaan twijfelen: "Ik douche zeer geregeld samen met onze dochter en ook mijn man doet dit nog. Laatst zei mijn schoonzus dat ze dat heel raar en ongepast vindt, zeker van mijn man. Ik vind dat ze zich aanstelt, maar toch blijft haar opmerking door mijn hoofd spoken. Moeten we stoppen met het gezamenlijk douchen?"

'Mijn
Vorige week:
'Mijn dochtertje (8) vindt haar buik te dik'

Soms is de oplossing zo simpel dat je niet verder hoeft te zoeken, zegt Annelies Bobeldijk van WOW! Opvoedcoaching: "Dat deze schoonzus het ongepast vindt, ligt aan haar en moet dus ook bij haar blijven. Tot wanneer beide partijen zich er oké bij voelen kan er samen gedoucht worden."

"Misschien kan het voor je kind onprettig voelen tegen de tijd dat haar lichaam gaat veranderen. Vraag tegen die tijd nog eens open en eerlijk aan haar of ze het samen douchen nog wel fijn vindt. Soms vinden kinderen het lastig om iets te zeggen over een gewoonte – zoals samen douchen. Dus maak dit thema bespreekbaar."

'De maatschappij van nu seksualiseert dingen die eigenlijk heel normaal zijn.'

Hoe dan ook is er geen vaste leeftijd om te stoppen met gezamenlijk douchen, zegt Bobeldijk: "Laat je niets opdringen. Een meisje van zeven is ook nog gewoon een kind, dus hou haar ook een kind en maak er niet meer van. De maatschappij van nu seksualiseert dingen die eigenlijk heel normaal zijn. Soms hoor ik over ouders die douchen met een onderbroek aan als hun kind erbij is. Doe even normaal, denk ik dan."

"Het is voor kinderen juist gezond om te zien hoe andere lichamen eruit zien en dat papa een piemel heeft. Jij als ouder weet het beste wat bij jouw gezin past, en wat een ander ervan vindt doet er niet toe."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'.