Ga naar de inhoud
Slotakkoord

'Als ik de pijp uitga, dan ga ik naar Onze Lieve Heer en heb ik weer een perfect lijf'

"Ik heb twee keer bijna voor de dood gekozen." Beeld © privéfoto

De dood hoort bij het leven, al staan we daar liever niet te lang bij stil. Denk jij wel eens na over de soundtrack van je leven? Elke week geeft een lezer een inkijkje in diens slotakkoord. Omdat muziek je laat voelen tot in je diepste vezels, op de mooie momenten en de verdrietige. Martin (52) - ontwikkelingswerker in Poznan (Polen) - zwaait het liefst met een opbeurende boodschap af als het zover is.

Welk nummer wil je sowieso laten horen op je eigen afscheid?

"De Neus Umhoeg van Rowwen Hèze."

Waarom juist dit nummer?

"Hele volksstammen denken dat ze nog honderd jaar te leven hebben, maar het kan morgen voorbij zijn. Ik heb zelf een keer met een gebroken rug in het ziekenhuis gelegen, toen was het bijna afgelopen. Sindsdien heb ik chronische zenuwpijn, zeg maar een kiespijn keer honderd, waardoor ik twee keer bijna voor de dood heb gekozen.

Nu voelt het alsof ik in bonustijd zit. De zon schijnt en Onze Lieve Heer bestaat, maar als je een donkere zonnebril op hebt, zie je het niet. Als je het grote geheel ziet, kun je vandaag loslaten. Precies daar gaat dit nummer over."

'Looking
Vorige week:
'Looking Too Closely is voor mij een herinnering: ik wil mezelf geen pijn doen'

En wat zegt het over je leven?

"Door het ongeluk met mijn rug ben ik afgekeurd en mis ik een long. Naast pijn heb ik ook een kortetermijngeheugen van maximaal een week. In Nederland wordt dat als een handicap gezien, maar het geeft mij juist een bijzondere vorm van vrijheid. Het maakt me heel bewust. Welke waarde geef ik aan mijn dag? Geef ik al mijn tijd aan werk voor geld of kies ik iets anders?

Ik ben voor dat laatste gegaan en zet me nu in als ontwikkelingswerker. Mijn vrouw en ik wonen in Polen en helpen vluchtelingen. In Polen koop ik een paar nieuwe schoenen voor een dakloze voor tien euro. Dat maakt al zo’n verschil voor iemand. Mijn vrouw en ik runnen een stichting en leven van giften. In Polen is een euro serieus geld, in Nederland kan ik er niks mee. Het is niet altijd makkelijk, maar we kunnen wel iets betekenen.

Mijn vrouw is therapeut en ziet tientallen mensen per week. We hebben meer werk dan dat we tijd hebben. We kunnen heel flexibel zijn en kijken wie er het hardst bloedt en daar bieden we hulp aan. En dan heb je soms een week wat minder te eten, maar dan is dat maar zo. Ik hoor de meest schrijnende verhalen van mensen die ik spreek en dan is het best een voordeel dat ik er na een week niets meer van weet."

Wel
Lees ook:
Wel een baan, toch arm: meer werkenden kampen met geldproblemen

"Voor mensen in nood geldt ook: ze vechten met wie ze zijn, waar hun land is, wat ze nu moeten. Ik herken dat gevoel en ben blij dat ik kan luisteren en kan helpen. Ik weet hoe het voelt om niks te hebben. Ik denk dat je vrijheid pas voelt als je echt alles bent kwijt geweest. Ik word nu blij van een derde boterham. Ik heb een douche. Jarenlang heb ik zwervend gereisd door Europa.

Als je blijft vastklampen aan vandaag en hoe het moet en zal, dan werkt dat alleen maar verlammend. Ik kijk liever op een andere manier naar het leven en op een opgewekte manier naar de dood. Als ik de pijp uitga, dan ga ik naar Onze Lieve Heer en heb ik weer een perfect lijf. Alles komt goed, dus laat vandaag lekker los, joh."

Waar luister je het liefst naar muziek?

"In bed, als ik ga slapen. Ik kan alleen slapen met muziek op. Het leidt mijn gedachten af. Hele vage muziek soms ook, oude gospelsongs in het Russisch en Pools, of Oost-Duitse techno. Met oortjes in, zodat mijn vrouw er geen last van heeft. Ik word ook wakker als de muziek stopt. Dan zet ik iets anders op en slaap ik weer verder.

Vanwege een stressstoornis heb ik altijd een druk hoofd, maar zodra ik muziek hoor word ik rustig. Het brengt me even naar een andere wereld. Ik wil overigens wel muziek luisteren die ertoe doet, met teksten over de zin van het leven of een kijk op de wereld. Niet zoiets als Hazes, dat vind ik de sprookjes van Grimm in muziekvorm."

Top
Lees ook:
Top 40 vol remakes van oude nummers: is het nostalgie of raakt de muziek op?

Hoeveel lijstjes heb je staan op Spotify?

"Niet één. Ik start gewoon iets waar ik op dat moment zin in heb."

Wat is je guilty pleasure?

"Patenbrigade: Wolff. Ha! Die liedjes gaan echt helemaal nergens over. Die staan zo ver van de realiteit af dat het bijna weer normaal wordt. De naam komt van een Oost-Duitse vriendengroep. Snoeihard en gek. Het is bijna mystiek, een land dat heeft bestaan en nu niet meer als zodanig bestaat, maar nog wel zo voelbaar is. Dat vind ik interessant. Die gestoordheid is heerlijk."

Meedoen?

Welk nummer moet er op jouw uitvaart worden gedraaid? En wat zegt dat over jouw leven? Wil je meedoen aan deze rubriek, mail dan je verhaal naar hanneke.mijnster@rtl.nl