Ga naar de inhoud
De opvoedkwestie

'Mijn man slaapt door het gehuil van de baby'

Beeld © iStock

Gebroken nachten zijn zwaar, zeker als je er alleen voor opdraait. Janne is er niet blij mee dat haar man er 's nachts nooit uit gaat voor hun baby. Hoe kan ze dat veranderen?

Haar zoon van zes maanden wordt nog vaak 's nachts wakker, vertelt Janne. "Soms vind ik dat best pittig. Wat het extra zwaar maakt, is dat mijn man er 's nachts niet uit gaat. Hij blijft pitten en beweert dat hij niets hoort en gewoon niet wakker wordt. Dat vind ik bloedirritant. Ik ben ook moe en voel me er alleen voor staan. Vervolgens krijgen we er ruzie over. Hoe lossen we dit op?"

'Ik
Vorige week:
'Ik word gek van de vraag: 'Slaapt je zoontje nog niet door?''

Ruzie over 'wie doet wat' komt veel voor bij ouders, ziet orthopedagoog Loes Waanders ook in haar praktijk: "Uit onderzoek zien we ook dat moeders vaker dan vaders door kindergeluiden uit hun slaap worden gehaald. Slaaptekort is niet alleen killing voor jezelf, het heeft ook invloed op jullie relatie."

"Helemaal ‘s nachts, je bent diep in slaap en vaak zorgt het luchtalarm van jouw kind ervoor dat je ook direct meer adrenaline ervaart. Daarnaast leef je dat eerste jaar vaak op minder slaap en vermoeidheid zorgt ervoor dat ons lontje korter wordt. Een nare opmerking is snel gemaakt waardoor jullie samen in een discussie belanden en niet tot een goede oplossing komen."

'Vraag aan je partner wat hij nodig heeft om vaker de 'nachtshift' op zich te kunnen nemen.'

Dat jij sneller wakker wordt dan je partner, is geen reden om niets te doen aan deze situatie. Waanders raadt aan om deze kwestie samen te bespreken op een rustig moment. "Probeer vanuit wat je ziet te praten en houd het bij jezelf: 'Ik ga er elke nacht uit, dat vind ik heel zwaar.' Geef ook aan wat het met je doet, bijvoorbeeld dat je je er alleen voor voelt staan. Zo geef je de ander meer ruimte om zijn kant van het verhaal te doen. In plaats dat je zelf met ideeën komt, vraag aan je partner wat hij nodig heeft om vaker de 'nachtshift' op zich te kunnen nemen. Ga ook na wat voor jou oké is en geef duidelijk jouw verwachtingen en behoefte aan."

Zo tackel je discussies

"Maak een werkbaar plan dat voor jullie beiden goed voelt en concretiseer het als het continu leidt tot gedoe. Tackel deze terugkerende discussies door bijvoorbeeld vaste dagen af te spreken: wie doet wanneer de nacht, zodat je ‘s nachts geen discussies hebt en jij eventueel oordoppen kunt indoen als je licht slaapt. Meer slaap én een verdeling die werkt voor jullie allebei zorgt voor meer rust maar ook gezelligheid bij jezelf, in huis en tussen jullie als stel."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'.